Ambitieuze Sam Bennett: “Eindwinst is niet onmogelijk”

donderdag 11 oktober 2018 om 17:23

foto: Sirotti

Sam Bennett wist vandaag zijn tweede ritzege op rij te boeken in de Presidential Cycling Tour of Turkey. De Ier heeft in het klassement nu een voorsprong van tien seconden op zijn naaste belager Maximiliano Richeze. Maar wie denkt dat Bennett alleen maar bezig is met ritzeges, komt bedrogen uit. “De eindwinst is niet onmogelijk”, zo laat hij na afloop weten aan onder meer WielerFlits.


De renner van BORA-hansgrohe leek in de finale met de pedalen te spelen, maar de dag begon verre van crescendo. “Ik voelde me erg slecht in het begin van de etappe, maar de jongens hebben me geweldig ondersteund. Ze hebben de koers gecontroleerd en me in een goede positie gehouden op de slotklim.”

Op deze laatste klim – op een kleine dertien kilometer van finishplaats Marmaris – versnelden onder meer Diego Ulissi en Nicolas Roche. “Toch ging het niet zo hard als verleden jaar. Ze versnelden pas in de laatste vijfhonderd meter. Er stond in de finale een fikse tegenwind. Daarnaast was het dit keer nog vier kilometer verder naar de finish.”

“Ging de sprint eigenlijk iets te vroeg aan”
“Er kwamen dan ook veel jongens terug in de afdaling”, aldus Bennett. Hierdoor kregen we een sprint van een omvangrijke groep. Waar zijn grote uitdager Richeze in de laatste honderden meters een heuse lead-out kreeg, moest Bennett het helemaal alleen opknappen. “Ik probeerde in de finale in het spoor te blijven van mijn teamgenoten”, doet Bennett verslag van de laatste kilometers.

“Ik werd op vijfhonderd meter van de finish afgezet in het wiel van Quick-Step Floors. Ik ging de sprint uiteindelijk aan met nog 220 meter te gaan. Dat was eigenlijk iets te vroeg, maar ik voelde dat ik niet zou stilvallen. Vandaag was echt een teamoverwinning”, is de Ier lovend over zijn ploeggenoten.

“Ik heb al een mooie bonus op de klimmers”
Door bijeengesprokkelde bonificatieseconden heeft Bennett nu een mooie voorsprong in het klassement. Richeze volgt zoals gezegd op tien seconden, terwijl John Degenkolb als nummer drie al tegen een achterstand aankijkt van 22 seconden. Klassementsrenners als Nathan Haas, Ulissi en Amaro Antunes volgen op 26 tellen.

De 27-jarige sprinter droomt dan ook stiekem van meer. “Of ik een kans maak op de eindzege? Het is een kleine kans, maar niet onmogelijk”, verrast Bennett, die dan wel de aankomende etappe naar Selçuk moet overleven. De renners finishen morgen namelijk op een korte maar lastige slotklim.

“De slotklim is slechts vijf kilometer lang, en ik heb al een mooie bonus op de klimmers. Ik kan een halve minuut verliezen. Het is echter de vraag of ik het risico moet nemen. Misschien ga ik morgen wel zo diep, dat ik de komende dagen niet meer in staat ben om te sprinten”, doelt Bennett op het mogelijk mislopen van bonificatieseconden.

“Ik ben en blijf een sprinter, en geen klimmer.” Op de afsluitende vraag of hij nu daadwerkelijk een kans maakt op de eindoverwinning, volgt een lange zucht. “Het is een kleine kans, maar niet onmogelijk.”

Dit artikel delen:

9 Reacties

hartstikkebedankt 11 oktober 2018 om 17:35

Leuk om eens een dergelijk geluid van een sprinter te horen maar 2,1 km aan 5,1 procent met daarna 3,9 km aan 8,4% lijkt me wel wat te veel voor Bennett om slechts een kleine halve minuut te verliezen.

Grobbel 11 oktober 2018 om 17:39

Het rijtje ‘klassementsrenners’ dat in het artikel staat doet ook wel meteen vermoeden dat het deelnemersveld op dat vlak vrij zwak is.

Mwielerfan 11 oktober 2018 om 20:38

Ulissii is echt top op dit soort aankomsten en haas oom vaak top 10 in koersen met wereldtop aan het vertrek

Titaantje 11 oktober 2018 om 23:43

Haas? Die rijdt buiten jan-feb zelden een deuk in een pakje boter bergop. Maar morgen top 10 zou best kunnen, met dit deelnemrsveld.

Scott Sunderland 12 oktober 2018 om 01:11

Je weet het nooit met Haas. Maar dit is wel een heel slecht jaar van hem zeg. Geen goede binnenkomer bij Katusha. Hij zou kopman zijn in bepaalde koersen maar hij heeft eigenlijk niets waar kunnen maken.

Titaantje 11 oktober 2018 om 20:25

Ambitieus, maar dat gaat hem toch niet lukken lijkt me.

Thijs E 11 oktober 2018 om 22:06

Hup Mustafa!

Lay On 11 oktober 2018 om 22:19

Vorig jaar op dezelfde klim 1-na-laatste, op een kwartier. Ietsje lager mikken Sam….

Brummel 12 oktober 2018 om 09:32

als hij toen niet meedeed voor de winst zegt dat niks. profs sparen hun benen waar mogelijk.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.