Alvarado soleert ook naar zege in Wereldbeker Dendermonde, Brand tweede bij terugkeer
foto: Cor Vos
zondag 12 november 2023 om 14:36

Alvarado soleert ook naar zege in Wereldbeker Dendermonde, Brand tweede bij terugkeer

Ceylin del Carmen Alvarado kan terugkijken op een uiterst succesvol crossweekend. De renster van Alpecin-Deceuninck was zaterdag al veruit de sterkste in de Superprestige van Niel en bleek ook vandaag superieur in de Wereldbeker van Dendermonde. Alvarado reed al in de eerste ronde weg van Lucinda Brand, die knap tweede werd bij haar terugkeer in het veld.

De gloednieuwe winter-editie van RIDE Magazine is vanaf nu verkrijgbaar! Mathieu van der Poel staat op de cover. In ons magazine lees je een uitgebreid verhaal van 10 pagina's met dé smaakmaker van 2023. Bestel nu jouw exemplaar online voor slechts € 9,95. Wil je RIDE extra voordelig ontvangen? Neem dan nu een abonnement en ontvang 20% korting!

Een dag na de loodzware blubbercross van Niel, kwamen de veldrijders zondag alweer in actie. En ook vandaag konden de veldritliefhebbers zich weer verheugen op een modderfestijn. Na een jaartje afwezigheid keerde de wereldbekermanche van Dendermonde terug op de kalender. Bij de elitevrouwen was het – bij afwezigheid van wereldkampioene en slokop Fem van Empel – vooral uitkijken naar Ceylin del Carmen Alvarado.

Heroptredende Brand is meteen bij de les
De Rotterdamse met Dominicaanse roots is al het hele veldritseizoen uitstekend op dreef en won zaterdag nog met verve de Superprestigecross van Niel. Alvarado kende alleen niet de beste start, want die was duidelijk voor Lucinda Brand. De renster van Baloise Trek Lions, terug van een blessure, schoot in haar eerste cross van het seizoen uit de startblokken. Brand sloeg zo meteen een bres en er bleek, met Alvarado, slechts één renster in staat om te volgen.

In de eerste minuten was er nog sprake van een duel – foto: Cor Vos

De eerste minuten waren dus voor Brand, maar Alvarado nam al snel de kop en reed in een mum van tijd behoorlijk ver weg van haar landgenote. Brand moest na een razendsnelle start wat gas terugnemen en keek na de openingsronde al tegen een achterstand aan van goed vijftien seconden. Het was vervolgens nog eens vijftien tellen wachten op de doorkomst van Aniek van Alphen, Manon Bakker en Inge van der Heijden, de voorlopige nummers drie, vier en vijf na tien minuten ploeteren.

Onewomanshow
Er bleek ook vandaag, net als in Niel, geen kruid gewassen tegen Alvarado. De 25-jarige renster straalde enorm veel kracht uit en kon zich naar hartenlust uitleven tijdens de technische passages. In de tweede ronde wist ze haar voorsprong op Brand meer dan te verdubbelen, waardoor het verschil al snel opliep tot ruim veertig seconden. Dit bleek voor eerste achtervolgster Brand een onoverbrugbare kloof, al wist ze zich – na een mindere tweede ronde – wel weer wat te herstellen.

Het verschil tussen de twee Nederlandse veldrittoppers bleef in de daaropvolgende ronden schommelen rond de driekwart minuut, maar de zege van Alvarado kwam op geen enkel moment in gevaar. Zoe Bäckstedt reed intussen rond op de derde plaats. De nog altijd maar 19-jarige Britse was met Marion Norbert-Riberolle verwikkeld in een interessante strijd om de laatste podiumplek. Intussen trok Alvarado nog altijd fel van leer en soleerde op indrukwekkende wijze naar haar derde zege van het seizoen.

foto: Cor Vos

Eindelijk weer raak voor Alvarado in de Wereldbeker
Alvarado had in de laatste rechte lijn alle tijd om te genieten van haar eerste wereldbekerzege sinds 24 januari 2021. Toen was de Nederlandse de beste in de wereldbekercross van Overijse. Brand bleef in de slotronde ook gevrijwaard van pech en wist zo haar terugkeer in het veld op te fleuren met een tweede plaats. De derde plaats was, na een zeer sterke cross, voor Bäckstedt.

Wereldbeker veldrijden in flag-be Dendermonde
Uitslag elitevrouwen
flag-nr1 flag-nl Ceylin del Carmen Alvarado (Alpecin-Deceuninck) – in 55m45s
flag-nr2 flag-nl Lucinda Brand (Baloise Trek Lions) – op 37s
flag-nr3 flag-gb Zoe Bäckstedt (Canyon//SRAM) – op 1m35s
4. flag-be Marion Norbert-Riberolle (Crelan-Corendon) – op 2m01s
5. flag-nl Manon Bakker (Crelan-Corendon) – op 2m11s
6. flag-cz Kristýna Zemanová (Brilon Racing Team MB) – op 2m22s
7. flag-nl Aniek van Alphen (Cyclocross Reds) – op 2m27s
8. flag-be Laura Verdonschot (De Ceuster-Bonache CT) – op 2m43s
9. flag-be Sanne Cant (Crelan-Corendon) – op 2m47s
10. flag-be Alicia Franck (De Ceuster-Bonache CT) – op 2m57s

RIDE Magazine
5 Reacties
Sorteer op:
12 november 2023 15:02
Sterk weekend van Alvarado. Vraag me af hoe die zich gaat verhouden tot Pieterse en Van Anrooij. Dat Van Empel sterker is, hebben we kunnen zien, maar het zou me niet verbazen als Alvarado zich dit seizoen qua krachtsverhoudingen ergens tussen die drie in weet te nestelen. Tussen Pieterse en Van Anrooij ligt dan meer voor de hand dan tussen Van Empel en Pieterse.
  12 november 2023 15:06
  Puck reed Ceylin nog op dikke minuut in Waterloo met amper trainingen op de veldritfiets. Ik zou maar niet te veel hopen op spanning tussen Ceylin en Puck dit seizoen.
  12 november 2023 16:15
  inderdaad, in de buurt van die twee komt niemand, net zoals er bij de mannen 2 zijn die je niet benadert.

  op sommige crossen kan "de rest" misschien van anrooij bedreigen, net zoals je dat bij de mannen met pidcock hebt. en dan zie ik ze nog eerder pidcock verslaan dan van anrooij eerlijk gezegd
12 november 2023 14:37
Nog een week of 2 en Brand zit bij Alvarado.

Zal ook nodig zijn, want de dames slagen er dit seizoen maar niet in om ons ook maar één cross te gunnen die in de buurt van spannend komt.
  12 november 2023 14:42
  Alvarado toch wel met overschot, zie hier toch ook wel naderen op de grote drie en Brand zal nog wel wat stappen moeten maken om aan te sluiten.

Reacties zijn gesloten.