Alexys Brunel pakt eerste profzege in Etoile de Bessèges

woensdag 5 februari 2020 om 16:38
Alexys Brunel pakt eerste profzege in Etoile de Bessèges

foto: Cor Vos

Alexys Brunel heeft de winst gepakt in de openingsetappe van de Etoile de Bessèges. Op vier kilometer van de aankomst op de Côte de la Tour viel de renner van Groupama-FDJ aan en in de slotfase bleef hij Benoît Cosnefroy en Edward Planckaert nipt voor.

In de omgeving van de Franse plaats Bessèges wordt de komende dagen een opvolger gezocht voor Christophe Laporte. De Fransman schreef de ronde vorig jaar op zijn naam, maar staat momenteel buitenspel met een polsblessure. Op de openingsdag reed het peloton over 141 kilometer door de regio van Bellegarde, waar de aankomst op de Côte de la Tour lag.

Drie renners tekenden voor de vroege vlucht; de Belgische baanrenner Lindsay De Vylder kreeg het gezelschap van de Fransman Samy Aurignac en de Spanjaard Ibon Ruiz. In de eerste vijftien kilometer reden zij bijna vier minuten weg bij het peloton, dat daarna plots versnelde en een stevige hap uit de voorsprong nam. Even bleef het tijdsverschil stabiel rond de twee minuten, maar na 45 kilometer was alles weer samen.

Waaiers
Het waaide stevig en dat zorgde op negentig kilometer van de streep voor waaiers. Het peloton werd daarbij flink uiteengeslagen. Toen eenmaal het peloton hergroepeerde en steeds meer renners weer konden aansluiten, probeerde Lilian Calmejane de boel wakker te schudden door aan te vallen. De Fransman kreeg echter geen ruimte. Het tempo werd weer de hoogte in gejaagd, waardoor de meute opnieuw verbrokkelde.

Onder anderen Pierre Latour, nochtans het speerpunt van AG2R La Mondiale voor de komende Tour de France, had de boot gemist. Op dat moment was er nog zo’n vijftig kilometer te rijden. Calmejane gunde zijn collega’s geen rust en viel op dertig kilometer van de finish nog eens aan. Zeven kilometer verder probeerde hij het opnieuw, maar keer op keer werd de renner van Total Direct Energie weer bijgehaald.

Alexey Brunel
Een voorste groep van een kleine dertig renners begon aan de laatste vijftien kilometer, die niet alleen de etappewinnaar maar ook de eerste leider moesten aanwijzen. Op de voorlaatste passage van de Côte de la Tour (de renners moesten de klim totaal vier keer op), op negen kilometer van de finish, viel Benoît Cosnefroy aan, maar de beslissende aanval zou van Alexey Brunel komen.

Nadat namens EF Pro Cycling Simon Clarke en Sebastian Langeveld al een vergeefse gooi naar de ritzege hadden gedaan, reed de Franse renner van Groupama-FDJ op vier kilometer van de finish weg. Hij pakte een kleine voorsprong, maar dat bleek genoeg voor zijn allereerste profzege. Enkele tellen na hem waren Benoît Cosnefroy en Edward Planckaert de eerste geklopten. Brunel is tevens de eerste leider.

Dit artikel delen:

16 Reacties

leor 16 5 februari 2020 om 16:40

Mooi ritje, maar wat een vreemde aankomst, met die wagen en die gedubbelde renners.

Thoin 5 februari 2020 om 16:45

Eigenlijk is dit weer schandalig en dan te bedenken dat dit een koers is die al eeuwen bestaat…

Dolfy 5 februari 2020 om 16:43

Sterke zege van Brunel, zo jong. Dankzij de auto en motor leek Cosnefroy er nog over te gaan rijden met zijn sprong maar Brunel had nog wat over en hield de voorsprong vast toen Cosnefroy geen profijt meer had.

Verder inderdaad een merkwaardig slot zo, met dat verkeer op de snelweg voor de afslag naar de finishstraat, en die andere renners.

Thoin 5 februari 2020 om 16:46

Als Cosnefroy won, had Madiot alles bij elkaar geveegd denk ik haha :D

Dolfy 5 februari 2020 om 16:49

Dat zou best eens kunnen ja. :)

Thoin 5 februari 2020 om 16:52

Ik zie hem al schreeuwen “Tricheur, Tricheur… C’est scandaleux” hahaha :D

Lalsacien 5 februari 2020 om 16:46

Hoe komen jullie aan de beelden?

Dolfy 5 februari 2020 om 16:49

L’Equipe zendt het live uit.

Lalsacien 5 februari 2020 om 18:29

Merci !

Thoin 5 februari 2020 om 16:49

Knap ook van Edward Planckaert die lijkt dit jaar te bevestigen, won redelijk wat bij de beloften.

Rawolf 5 februari 2020 om 16:55

Bizar, op 3km van het einde op een weg waar gewoon vrachtwagens rijden. Bij de fimish vervolgens langs motors en renners die gedubbeld werdem en allang uit koers hadden moeten grhaald.

Deze koers mag vandaag nog opgeheven worden.

TijmenCamps 5 februari 2020 om 17:13

Die politieauto op het einde en die gedubbelde renners… Kreeg bijna een flashback naar de ZLM Tour:)

Ligthning 5 februari 2020 om 17:36

Wel degelijk duidelijke tijdsverschillen tussen de eerste renners. Worden niet weergegeven in de uitslag.

assen 5 februari 2020 om 17:47

Direct Energie goed aan het seizoen begonnen, nu goed aan het pezen op meerdere fronten

Sjoerd102 5 februari 2020 om 18:01

Ergens de laatste km’s terug te zien.

Joachim 5 februari 2020 om 18:53

Nu nog niet, maar misschien later vandaag hier: https://tiz-cycling.io/categories/stage-races/

Headlines

Materiaalzone

Populair