Alexey Lutsenko verrast Matteo Trentin in Coppa Agostoni

maandag 11 oktober 2021 om 16:38
Alexey Lutsenko verrast Matteo Trentin in Coppa Agostoni

foto: Cor Vos (archief)

De Coppa Agostoni 2021 is ten prooi gevallen aan Alexey Lutsenko. De 29-jarige Kazach van Astana-Premier Tech was in de straten van Lissone in een sprint met twee de betere van Matteo Trentin, die zich liet verrassen. Daarachter won Alessandro Covi de sprint van een elitegroepje van achttien renners voor plek drie. Lutsenko volgt op de erelijst Aleksandr Riabushenko op, die de Kazach bij de vorige editie nog klopte in een sprint-à-deux.

Met slechts 111 renners aan het vertrek, begon een relatief klein peloton aan deze UCI 1.1-koers. In de beginfase probeerden verschillende renners het hazenpad te kiezen, maar die pogingen strandden allemaal in schoonheid. Doordat het aanvallen regende, werd het peloton in het eerste wedstrijd uur meermaals op een lint getrokken. Vlak voordat de renners de finishplaats voor een eerste keer passeerde (na 37,5 kilometer), kregen zeven renners toch de zegen van het peloton.

Floris De Tier mee een sterke vroege vlucht
De beste renner van het zevental was ongetwijfeld Thomas Champion (Cofidis), al kreeg hij met Lorenzo Fortunato (EOLO-Kometa) en Filippo Fiorelli (Bardiani-CSF-Faizanè) twee sterke renners aan zijn zijde. Met Floris De Tier (Alpecin-Fenix) sloop er ook een Belg mee in de kopgroep. Simone Bevilacqua (Vini Zabù) en Continental-renners Federico Burchio (Work Service Marchiol Vega) en Francesco Carollo (Mg.K Vis VPM) vervolledigden de vroege vlucht.

De vroege vlucht van deze Coppa Agostoni – foto: Cor Vos

In het peloton nestelden Movistar en Astana-Premier Tech zich op kop van het peloton in functie van hun kopmannen Alejandro Valverde en Alexey Lutsenko. Zij hielden de voorsprong van de zeven leiders in het bedwang; de maximale bonus kwam nooit ver boven de drie minuten uit. Na een kleine 90 kilometer koers besloot man in vorm Lorenzo Rota (Intermarché-Wanty Gobert) de oversteek te maken naar de zeven leiders. Tien kilometer later lukte hem dat wonderwel.

Aanvallen op laatste beklimming van de dag
Waar Rota aansloot, moest Burchio de rol lossen. Er bleven dus zeven renners van voren, maar dromen van de dagzege mochten ze nooit. Movistar en Astana-Premier Tech bleven goed ronddraaien en haalde de laatste vluchters al op 53 kilometer voor het einde terug op het circuit met daarin de Colle Brianza. Kort nadat de vroege vluchters gegrepen waren, probeerde Simon Geschke weg te rijden. Maar veel ruimte kreeg hij niet. Ondertussen moesten veel renners lossen.

Een prachtig sfeerplaatje van het peloton, met Movistar en Astana op kop – foto: Cor Vos

Dat had alles te maken met het tempo van Movistar, dat veel vertrouwen had in Valverde. Nadat Geschke teruggelopen was, probeerde diens Cofidis-ploeggenoot Rubén Fernández het op de flanken van de Colle Brianza. Op de top was alles terug samen en daalden de renners af naar de Lissole, de laatste klim van de dag. Daar zette Alpecin-Fenix kopman Ben Tulett af. Na een versnelling bleven hij, Valverde, Lutsenko, Matteo Trentin, Alessandro Covi, Rémy Rochas en Ben Hermans over.

Trentin zit te slapen en laat zich ringeloren
Tulett wilde echter meer en bleef richting de top aanvallen. Uiteindelijk kostte dat Trentin de kop, maar de Italiaan kon in de afzink terugkeren. Zo’n 25 tellen later volgde een tweede groep met daarin onder meer Kristian Sbaragli (Alpecin-Fenix), vroege vluchter Fortunato en Odd Christian Eiking (Intermarché-Wanty Gobert). Op ruim tien kilometer voor de meet probeerde Trentin het UAE Emirates-overtal uit te buiten. Hij reed weg in een dalende strook, Lutsenko zag het gevaar.

De verschillen in de finale waren klein – foto: Cor Vos

De twee reden zo sluw weg en ondanks verwoede pogingen van Valverde bij de vijf daarachter, lukte het niet om een goede achtervolging op poten te zetten. Dat was mede dankzij goed stoorwerk van Covi. Door de gebrekkige samenwerking kwam de derde groep terug bij hen, maar de bres naar het leidende duo kregen ze niet meer gedicht. Trentin zat vervolgens op kop en wachtte heel lang op zijn sprint. Toen Lutsenko aanging keek de Italiaan niet om en had hij het zitten. De Kazach won.

Trentin was na afloop witheet, maar dat had hij vooral aan zichzelf te danken – foto: Cor Vos

Dit artikel delen:

22 Reacties

Dikke Vrouw 11 oktober 2021 om 16:42

Luts pak m! Zo die trentin rijdt goed maar is zn killer instinct van in z’n quicksteptijd helemaal kwijt

0
de nieuweMerckx 11 oktober 2021 om 16:42

Arme Trentin, die kan werkelijk geen koers meer winnen.

0
thorsen 11 oktober 2021 om 16:53

De laatste 2 overwinningen van Matteotti Trentin:
2021: Trofeo Matteotti
2019: Trofeo Matteotti

0
Jean Dumas 11 oktober 2021 om 18:08

Echt hè, qua lichaamstaal ook zo mak.

0
Murcia 11 oktober 2021 om 16:44

Lutsenko misstaat niet als winnaar en knap dat hij een rappe vent als Trentin weet te kloppen, normaal zou je die opschrijven als winnaar in een onderlinge sprint.

0
Innsbruck 11 oktober 2021 om 16:49

Machtige sprint van Lexy Luts. Was nog best ver. Dacht dat ze later zouden beginnen.

Denk dat Trentin genoeg verdient bij UAE. Zie niet in waarom ie deze eer (dicht bij huis) aan Lutsenko zou moeten laten voor een paar ruggen.

Al hoor ik net dat Lutsenko zijn italiaans behoorlijk is verbeterd. Woont die nu nog in Monaco of isie verhuisd naar Spanje?

Oftewel hebben de ploegleiders gebeld (AST: Martinelli). Vino erkent het belang wel van zo'n overwinning op het einde van een seizoen waar je nog maar 5 keer hebt kunnen vieren.

edit: engelse commentator beweert nu dat Lutsenko Italië thuis noemt en switcht tussen Monaco. Al zag ik 'm vorige winter weken in Spanje. Maar goed.

0
thorsen 11 oktober 2021 om 16:50

Ik denk dat je jouw aluminiumfolie voor andere doeleinden moet gaan gebruiken.

0
peter s 11 oktober 2021 om 17:53

Veel woorden verspild, voor een niet zo’n erg grappig grapje

0
Wielervolger 11 oktober 2021 om 16:49

Zelfde scenario als Tre Valli Varesine voor UAE

0
Amio1998 11 oktober 2021 om 16:52

Trentin is z’n topsnelheid simpelweg kwijt. Kan in massaspurts nog wel bij de eerste vijf rijden door goed gepositioneerd te zitten, maar winnen zal ie niet meer doen.

0
Magician 11 oktober 2021 om 17:27

Massaspurts in de Ronde van Baskenland misschien..

0
Sagan=hulk 11 oktober 2021 om 16:52

Dramatische sprint van Trentin, al denk ik dat Lutsenko sowieso nog het meeste power had en altijd zou gewonnen hebben.

0
hartstikkebedankt 11 oktober 2021 om 16:57

Trentin rijdt steeds supersterk, maar kan werkelijk helemaal geen sprint meer winnen in een groepje.

0
Jean Dumas 11 oktober 2021 om 18:09

Die explosie van Lutsenko, van bovenaf gezien. Trentin leek het geeneens meer te proberen.

0
Ronellenfitsch 11 oktober 2021 om 17:52

Die Tulett heeft ook weinig tijd nodig om te wennen …

0
Landeirovic 11 oktober 2021 om 17:56

Covi leek niet tevreden met de move van Trentin en begrijpelijk! Covi had gewonnen als Trentin niet in de aanval had gegaan.

0
Kopinkas 11 oktober 2021 om 18:22

Trending: not Trentin (again)

0
Jean Dumas 11 oktober 2021 om 18:31

Op Facebook refereert WF aan de OS van Londen wat deze sprint betreft. Vind ik wat ver gaan.

0
Murcia 11 oktober 2021 om 18:52

Lijkt mij niet erg gepast aangezien er een meer dan krachtig sprintje werd uitgeperst door Lutsenko. Trentin zijn reactie is armoedig maar de laatste jaren rijdt hij toch al weinig overwinningen bij elkaar. Misschien passen de verwachtingen over hem in de sprints niet meer bij de coureur die hij nu is.

0
Mac-S 11 oktober 2021 om 18:55

Ik las eerst het verslagje op Teletekst ( ja dat bestaat nog) en op basis daarvan moest ik wel meteen aan Uran en Vino denken.

Maar erg logisch is het inderdaad niet, zo veel kan zo’n klein koersje niet waard zijn.

0
Fast Freddy 11 oktober 2021 om 19:34

Ik heb de koers niet gezien, maar bij het lezen van het artikel, eigenlijk al bij de kop, dacht ik aan Vino en Uran op de OS.
Ff een herhalinkie opzoeken ergons.

0
Ardoisier 11 oktober 2021 om 19:23

Als deze niet is verkocht, dan kan TRENTIN beter stoppen met wielrennen.

0

Net binnen

Populair

Materiaalzone