Alexander Kamp daagt Riwal Readynez: “De maat is vol”
foto: Cor Vos
vrijdag 29 november 2019 om 15:09

Alexander Kamp daagt Riwal Readynez: “De maat is vol”

Alexander Kamp gaat zijn huidige ploeg Riwal Readynez aanklagen. Volgens de Deense renner, die komend jaar uitkomt voor Trek-Segafredo, zijn contractuele verplichtingen niet nagekomen: het vakantiegeld zou onjuist zijn uitgekeerd.

Kamp kondigde vandaag op zijn social media aan dat hij ‘met bloedend hart’ een zaak start tegen Riwal Readynez, de ploeg waar hij dit seizoen fietste. “Dit moet de enige plaats in Denemarken zijn waar men zich niet de zaak van de spelersvakbond tegen de Deense Superliga-clubs kan herinneren als het gaat om vakantiegeld”, schrijft Kamp, verwijzend naar het feit dat Deense voetbalclubs miljoenen aan vakantiegeld moesten terugbetalen.

“Vakantietoeslag kan niet worden opgenomen in het basissalaris van een atleet. Een basissalaris moet volledig worden betaald, ongeacht hoe je het vakantiegeld hebt verdiend”, stelt Kamp. “Het is een schone zaak om arm te zijn, maar niet door te doen alsof je een professionele wielerploeg bent terwijl je het je niet kunt veroorloven of het formaat hebt. Het belangrijkste zijn mijn ploegmaats die de dag voor de betaling van het salaris horen dat ze een deel van hun inkomen verliezen.”

Bij Riwal Readynez staan volgend jaar onder meer de Nederlanders Piotr Havik, Nick van der Lijke, Elmar Reinders, Arvid de Kleijn en Martijn Budding onder contract.

Onderzoek
Vooral de Deense renners lijken getroffen. “Ik heb Alexanders tekst gelezen. Hij heeft zeer snel gereageerd met betrekking tot de verplichtingen die hij in het contract heeft. We moeten gewoon vakantiegeld betalen en zo, dus er is niet veel aan de hand”, reageert teambaas Steffen Kronmann tegen procycling.no. Volgens hem is er al een onderzoek ingesteld naar wat er is gebeurd. “We hebben gemeld dat er een andere visie is op het vakantiegeld.”

Kronmann: “We hebben het naar onze advocaten gestuurd om te bekijken of we iets verkeerd hebben gedaan. Niemand mag worden bedrogen en iedereen moet zijn geld krijgen. De Europese vakantiewet verschilt van de Deense. Er waren wat problemen toen we vorig jaar de contracten afsloten. Daar gaan de advocaten naar kijken. We bedoelen dat we hebben gedaan wat we moesten doen, maar keren het geld uit dat we moeten uitkeren.”

Promotie naar Procontinentaal circuit
Riwal Readynez promoveerde afgelopen jaar vanuit het continentale naar het Procontinentale circuit en mogelijk zijn daar de problemen begonnen, die nu aan de oppervlakte komen. “Er zijn verschillende regels”, zegt Kronmann. “Er zijn andere regels voor continentale teams dan voor Procontinentale teams. We stellen de contracten op volgens de Europese UCI-regels, terwijl we ze eerder maakten volgens de regels van de DCU (de Deense wielerbond, red).”

“Dat was wat makkelijker, want de DCU maakte de contracten volgens de Deense vakantiewet. Er is contact geweest met de advocaten van de UCI en onze advocaten over de interpretatie van dit alles. Het is allemaal op juridisch niveau. Alexander krijg natuurlijk zijn geld als we hem vakantiegeld verschuldigd zijn waar hij recht op heeft. Ik denk het niet, maar we kijken natuurlijk wel naar de zaak.”

Kronmann heeft met twee andere renners contact gehad over de kwestie. “We zijn ernaar aan het kijken. Alexander kiest ervoor om de zaken op te blazen in de media. Ik vind dat jammer, want we proberen het allemaal op te lossen. Ik hoop dat het maandag of dinsdag is opgelost.”

Trek-Segafredo
Kamp is aan zijn laatste weken bezig bij de ploeg, omdat hij komend jaar uitkomt voor Trek-Segafredo. De Amerikaanse WorldTour-ploeg heeft hem binnengehaald voor twee seizoenen. De Deen liet dit seizoen al mooie dingen zien. Zo won hij het puntenklassement in de Settimana Internazionale Coppi e Bartali en was hij de beste in het Circuit des Ardennes International.

De meeste indruk maakte hij echter in de Tour de Yorkshire. Hij werd niet alleen vierde in het eindklassement, maar won ook nog eens de derde etappe naar Scarborough.

 
7 Reacties
Sorteer op:
29 november 2019
Laat dan gelijk weten wat er mis is inplaats van zo'n suggererende zeikreactie
  29 november 2019
  Het gaat vast niet over het wel of niet uitbetalen van zijn bovenwettelijke vakantiedagen.
  29 november 2019
  Nu verwacht ik inderdaad wel een update nadat bij Kamp is nagevraagd waar het om gaat, met wederhoor van Riwal uiteraard.
  29 november 2019
  Kan toch bijna enkel over loon/premies gaan? Je gaat toch geen ploeg aanklagen voor pietluttigheden als je volgend seizoen weg bent? Daarnaast dat hij dit doet voor de renners die nog vastzitten is ook gelul, als hij er zelf niks mee zou winnen zou hij het wss niet doen.
29 november 2019
Lekker voor al die NLers die erheen gaan.
29 november 2019
Tsja vecht het lekker uit via de social media. Wat moet de lezer met zo'n halfbakken verhaal. Eerst maar eens volwassen worden, snap niet dat wielerflits hier aandacht aan besteed.
  30 november 2019
  De ploeg is kennelijk zelf niet op de hoogte van de verplichtingen, en nu nog steeds niet. Niet zo raar dat je het dan aan de rechter voorlegt.

Reacties zijn gesloten.