Alaphilippe maakt favorietenstatus waar in het Baskenland

dinsdag 9 april 2019 om 17:18
Alaphilippe maakt favorietenstatus waar in het Baskenland

foto: Cor Vos

Julian Alaphilippe heeft de tweede etappe gewonnen in de Ronde van het Baskenland. De Fransman van Deceuninck-Quick-Step won in Gorraitz na een elitesprintje bergop. Hij bleef een sterke Bjorg Lambrecht en Michal Kwiatkowski voor. De leiderstrui blijft in het bezit van Maximilian Schachmann.


Zumarraga was ook vandaag het vertrekpunt van de Ronde van het Baskenland, maar ditmaal finishten de renners 149,5 kilometer verderop, in Gorraiz, zo’n zes kilometer ten oosten van Pamplona. De renners konden zich opmaken voor een lastige etappe, gezien de vele hoogtemeters én onverharde sectoren! Bovendien liep de laatste kilometer flink bergop.

Vier vluchters krijgen nauwelijks ruimte 
Het peloton vertrok pas na de middag, en dat zonder de (nog altijd) geblesseerde Mark Padun. Al snel konden we namen opschrijven van de vroege vluchters: thuisrijder Garikoitz Bravo, Spanjaard Julen Amezqueta, Fransman Julien Bernard én Colombiaan Darwin Atapuma. Dit viertal wist een maximale voorsprong te pakken van drie minuten.

Rohan Dennis probeerde het in de openingsfase – foto: Cor Vos

Het peloton had de situatie echter onder controle, waardoor de vluchters al op vijftig kilometer van de streep werden ingerekend. En dat allemaal nét voor het opdraaien van de eerste onverharde strook. Het zorgde voor flink wat nervositeit, maar het echte spektakel bleef uit. Er ontstonden aardig wat scheuren, waardoor een aantal renners moest lossen.

Spektakel blijft uit op de onverharde wegen 
Toch begonnen we met een grote groep aan de laatste twintig kilometer. Maar een massasprint kregen we zeker niet in finishplaats Gorraiz, aangezien de finale nog bijzonder lastig was. Zo kregen de renners nog een laatste onverharde strook voor de kiezen, gevolgd door een ongecategoriseerd klimmetje.

De renners zien af op de gravelwegen – foto: Cor Vos

Draaien, keren, draaien, keren… In de bijzonder technische finale reed Astana flink door, waardoor de groep werd uitgedund. Zo reed Adam Yates in de achterhoede, al was dat te wijten aan een lekke band op de laatste grindstrook. De topfavoriet voor de eindzege zou uiteindelijk kostbare tijd verliezen.

Pechvogel Yates verliest tijd na lekke band 
Helemaal omdat Astana het tempo niet liet zakken. De Kazachse formatie was duidelijk gebrand op een goed resultaat. Maar voor wie reed de blauwe brigade nu eigenlijk? Niet voor Alexey Lutsenko, aangezien de Kazachse kampioen zich na een flinke kopbeurt liet uitzakken.

Nee, Ion Izagirre moest het doen voor Astana. Het was echter Alessandro De Marchi die probeerde weg te rijden, maar de Italiaan kreeg geen ruimte. We kregen dan ook een elitesprintje bergop. En laat dat laatste nu dé specialiteit zijn van Alaphilippe.

Julian Alaphilippe sprint naar een nieuwe overwinning – foto: Cor Vos

Alaphilippe pakt zijn achtste seizoenszege 
Het was echter de jonge Belg Lambrecht die als eerste aanging. De beloftevolle renner van Lotto Soudal hield bijzonder lang stand, maar Alaphilippe bleek het beste te hebben getimed. De renner van Deceuninck-Quick-Step blijft met andere woorden maar winnen. Het is voor de Fransman alweer zijn achtste zege van het seizoen.

Dit artikel delen:

42 Reacties

Dolfy 9 april 2019 om 17:19

Lambrecht ging vroeg aan, te vroeg zo bleek. Had echt wel poeder in de benen!

boenk 9 april 2019 om 17:51

Balen voor hem. Was één van de toptalenten uit de lichting van Bernal, maar natuurlijk, samen met Sivakov, Hirschi en anderen, steeds in diens schaduw. Tweede in l’Avenir, tweede op het WK, en nu opnieuw tweede. Ging te vroeg inderdaad, als hij 150 meter langer wacht komt Alaphilippe er misschien niet meer over.

Peter Lippens 9 april 2019 om 23:08

Achteraf geleute van onbekwame commentatoren, Lambrecht moet het altijd van de iets langere sprong hebben, had hij gewacht op Alaphilippe bvb was hij geeneens in de top 5 geraakt, nu is hij knap 2de.

boenk 10 april 2019 om 01:43

Dan moet je de beelden maar eens terug bekijken van hoe hij vorig jaar Albasini en Boasson Hagen klopte op een soortgelijke aankomst. Dat was helemaal niet van zo ver als dit. Er zat meer dan genoeg poeier in zijn kuiten om langer te wachter. Minder explosieve renners moeten van verder gaan.

sven241 9 april 2019 om 17:20

1 vd saaiste coureurs die nu heel t jaar al goed is. De wacht wacht wacht paf heeft hij naar een ander niveau gebracht.
Yates uitgeschakeld, Astana zeer sterk.

Elvs 9 april 2019 om 17:22

Alaphilippe kan natuurlijk best attractief koersen alleen is dat op wacht-wacht-poef parcoursen vaak niet de beste tactiek. Het is voornamelijk saai dat er 1 iemand zoveel beter in is dan de rest. Spanning is in elk geval ver te zoeken bij dit soort aankomsten.

Jean Dumas 9 april 2019 om 17:26

De vroegere Flip had meteen het wiel van Lambrecht gevolgd, nu durft hij te wachten.

Gebruikersnaam 9 april 2019 om 17:45

In Milaan – San Remo was hij verantwoordelijk voor het ontstaan van de kopgroep, in de Strade ging hij ook gewoon mee in de ontsnapping, waarbij telkens heel actief (hyperactief) was in de finale en zijn zeges zelf heeft afgedwongen. Geen flauw idee wat er in godsnaam saai is aan de manier van koersen van Alaphilippe.

Er is er nog eentje de laatste maand heel constant is en overal wint (toevallig ook vandaag) en die dat ook vrijwel altijd in een sprint doet en dus rekent op zijn explosiviteit. Vreemd genoeg wordt die er nooit van beticht saai te zijn.

Lalsacien 9 april 2019 om 17:48

Heb je de Tour afgelopen jaar gekeken. Was heel regelmatig in de aanval.

ChefSpijker 9 april 2019 om 18:04

Yates met Tirreno- en Cataloniëvorm is nog niet uitgeschakeld.

Rendo 9 april 2019 om 19:10

Zo saai als Groenewegen dan toch, maar dat is een nationale held…

Andreotti 9 april 2019 om 19:59

@gebruikersnaam als dat is wie ik denk, dan denk ik dat dat komt omdat die renner ook wel eens iets eerder de aanval kiest, op 60 km of zo, nooit verzaakt z’n beurt te doen in de aanval, voor wat extra spektakel zorgt door er zo nu en dan bij te gaan liggen en na een achtervolging er weer bij te komen…… allemaal dingen die ik alaphilippe nooit zie doen…..

Dus je vergelijkinggaat wat mank….

Maar verder heb ik geen problemen met alaphilippe hoor, helemaal gelijk dat hij het zo doet.

Gebruikersnaam 9 april 2019 om 21:51

@andreotti

Zoals hierboven al ergens vermeld, gaat Alaphilippe vaak genoeg in de aanval, zorgt die met zijn extreem nerveus gedrag ook al sowieso voor entertainment en doet die ook altijd zijn deel van het werk. Alleen wordt dat niet elke keer opnieuw als hoogtepunt van de wielergeschiedenis gezien, waardoor het iets minder opvalt. En bij Alaphilippe lees je geregeld dat het niet normaal meer is, dat is bij bepaalde anderen uiteraard helemaal uit den boze.

Peter Lippens 9 april 2019 om 23:10

nominatie voor één van de onnozelste reacties van de dag, Alaphilippe en saai, tja …

Andreotti 9 april 2019 om 23:25

@gebruikersnaam

Helemaal eens met je reactie over Alaphilippe….. ik noem hem ook niet saai. Ik vind het echter kant nog wal raken om VdP in het verhaal te trekken en hem dan maar saai te noemen omdat hij een sprintje wint vandaag….

Ik snap sowieso dat gekissebis niet de hele tijd en het tegen elkaar afzetten. Alsof je tegen de een moet zijn als je voor de ander bent. Ik hou gewoon van spannende koers en mooie sportprestaties

Elvs 9 april 2019 om 17:20

Soms vraag ik me wel af wat voor een genieën er in de ploegleidingen zitten. Astana de hele dag vol op kop om vervolgens Alaphilippe (ritwinst) en Schachmann (klassement) in een zetel naar de finish te brengen. Wat zijn ze er nou in vredesnaam mee opgeschoten, daarbij was dit resultaat ook nog eens te verwachten.

Hollow Knight 9 april 2019 om 17:24

Adam Yates een pak meer seconden aan zijn broek gesmeerd. Slimme zet dus.

Elvs 9 april 2019 om 17:25

Ze reden al ver voordat Yates eraf lag.

lemmens 9 april 2019 om 17:26

Wordt nog lastig voor Groenewegen om zekekoning te worden als deze man zo de overwinningen aan elkaar blijft rijgen!

Veloburto 9 april 2019 om 17:32

Complimenten voor de Baskische regie op het einde!

horsm 9 april 2019 om 17:36

Ik had ergens gehoopt dat Slagter mee zou sprinten…. En wat is loos met Mollema???

sven241 9 april 2019 om 17:48

Mollema rijdt inderdaad geen deuk in een pakje boter, dat ziet er niet goed uit voor de ardennenklassiekers.

horsm 9 april 2019 om 17:59

Noch voor de Giro

LaurentJalabert 9 april 2019 om 19:21

Is Mollema ziek ofzo. Echt als een van de laatste geëindigd. Zelfs in slechte vorm doet ie dat niet.

bartje 9 april 2019 om 17:42

Wat een vreselijk leuk parcours vandaag, heuveltjes, muurtjes, Sterrati, draaien, keren, mc Adam, geinig hoor. Genoten!

Polleke 9 april 2019 om 17:52

Die vanAstana willen duidelijk geen zegekoningen worden….

tvm 9 april 2019 om 18:31

Terechte vragen omtrent de tactiek van Astana. Die reden niet echt slim.

Jean Dumas 9 april 2019 om 19:06

Yates is de belangrijkste concurrent van kopman Izagirre. Zou Sky ook hebben gedaan.

Tripodboom 9 april 2019 om 18:32

Hoe komt het dat Sep Kuss en Neilson Powless in Europa geen deuk in een pakje boter rijden? Vreemd als je Kuss in California zag.

Hollow Knight 9 april 2019 om 18:35

Het niveau ligt daar veel lager. En de goede renners die aanwezig zijn, nemen het meestal ook niet zo serieus daar. Het is gewoon de eerste koers na een korte rustperiode.

platteprijs 9 april 2019 om 18:35

De voornaamste Sunweb-versterking Roche op 8 minuten … Of is hij zich al aan het sparen voor de Giro

ChefSpijker 9 april 2019 om 18:52

Roche is sowieso niet echt van de kleine rondjes. En zal mogelijk zich leeg gereden hebben voor Oomen? Laatst zat ie wel ‘gewoon’ mee in de eerste grote groep in MSR.

Jean Dumas 9 april 2019 om 19:08

Hirschi wel bij beste 38 in koppeloton.

assen 9 april 2019 om 18:51

VIER renners van DQS in eerste groep?!?
Ongelooflijk…. zeker als je kijkt welke renners dat zijn.

Fast Freddy 9 april 2019 om 19:44

Nee joh, da’s tegenwoordig heel normaal…

sven241 9 april 2019 om 19:29

Gaudu zat overigens wel in de eerste groep, het was Rudy Molard waar FDJ voor reed.

PietFriet 9 april 2019 om 20:50

Jammer dat Bennett net achter de breuk zat. Het is niet zijn type aankomst, maar toch had ik gehoopt dat hij met de eerste 15 had meegekund.

Turtlehead 9 april 2019 om 23:26

Mollema ook lekker bezig.147 op 13 minuten???

Geurt Harm 9 april 2019 om 23:40

Ja, iemand enig idee mbt Mollema? Bakt er het hele seizoen op Mallorca na al niets van.

Geurt Harm 9 april 2019 om 23:43

Ben overigens ook wel eens bang als ik naar het fietsen kijk dat sommige ploegen een nieuw soort buitenboordmotor hebben ontdekt… ik vind bepaalde ploegen en prestaties net iets te bijzonder…

Hollow Knight 10 april 2019 om 00:12

Zoals Corendon-Circus bedoel je?

martini151 10 april 2019 om 11:34

Bora, DQS en Corendon onder andere. Honoré 14e is echt bizar.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.