AGR 2013: ‘Mollema meest kansrijke Nederlander in Amstel’
Youri IJnsen zaterdag 13 april 2013 om 13:55

AGR 2013: ‘Mollema meest kansrijke Nederlander in Amstel’

amstel gold race 2012 podium agr

foto: Sirotti

In aanloop naar de Amstel Gold Race presenteert WielerFlits tot en met zondag iedere een verhaal met de wedstrijd als thema. Vandaag een analyse: Waarom Bauke Mollema van de Nederlanders de meeste kans heeft om te winnen.

Morgen is het dan eindelijk zo ver, de Amstel Gold Race staat dan op de kalender. Nederlands enige wielerklassieker is toe aan zijn 48ste editie, maar toch is het alweer even geleden dat er een Nederlandse renner won in Limburg. Erik Dekker was in 2001 de laatste, voor de Lance Armstrong. Wielerflits zet de Nederlandse kanshebbers op een rij.

Aankomende zondag staan er 22 landgenoten aan de start, verdeeld over tien ploegen. Blanco Pro Cycling is hofleverancier, met vijf renners. Argos-Shimano en Vacansoleil-DCM, de twee andere Nederlandse WorldTour-ploegen, leveren beide vier Nederlanders af. De overige negen zijn verspreid over de overgebleven zeven ploegen.

Bauke Mollema

foto: Sirotti

Bauke Mollema
We beginnen met Bauke Mollema. De 26-jarige Groninger werd door de bezoekers van Wielerflits verkozen als grootste Nederlandse kanshebber voor de zege aankomende zondag. Gezien zijn prestaties van vorig jaar – driemaal top tien in het Ardens drieluik – mag die conclusie getrokken worden, al worstelde de Blanco Pro Cycling-coureur de afgelopen weken met ziekte. Mollema kan goed aankomen, maar gezien de concurrentie van onder andere Peter Sagan, zal hij het niet aan moeten laten komen op een sprint.

Slagter

foto: Sirotti

Tom-Jelte Slagter
De 23 jaar oude Tom-Jelte Slagter liet al heel vroeg in het seizoen zien dat hij afgelopen winter weer een stap gemaakt heeft. Volgens wereldkampioen Gilbert, die in Australië geklopt werd door Slagter, moet er zelfs serieus rekening worden gehouden met de Nederlander. Afgelopen week liet Slagter tijdens een interview aan Wielerflits al doorschemeren dat hij mee wil doen in de finale. Ook voor Slagter geldt dat hij goed kan aankomen, maar ook hij zal niet op zijn sprint moeten gokken.

Michel Kreder

foto: Sirotti

Michel Kreder
Een man die ook mee kan doen is Michel Kreder. De 24-jarige jongeling van Garmin-Sharp deed het al redelijk goed in de Ronde van het Baskenland en noteerde een zestiende plaats in de Brabantse Pijl. Daarmee was hij de eerste Nederlander. Mocht Kreder mee kunnen in het geweld der favorieten, dan is hij een gevaarlijke klant in de sprint. De favorieten kunnen zich wel eens raar verkijken op oudste Kreder-telg.

Niki Terpstra

foto: Marcel Koch

Weening, Boom en Terpstra
Voor Pieter Weening (32), Lars Boom (27) en Niki Terpstra (28) geldt wel dat ze weg moeten geraken vooraleer ze in Berg en Terblijt aankomen. Weening liet in het Baskenland zien dat het met zijn vorm uitermate goed zit. Ook Boom een Terpstra toonden in de Vlaamse klassiekers goed in conditie te zijn. Terpstra werd afgelopen zondag nog derde in de Hel van het Noorden, terwijl Boom in zowel de Ronde van Vlaanderen als Parijs-Roubaix net buiten de top tien viel. Boom werd echter op dezelfde aankomst als in de Amstel vijfde tijdens de wegrace van het afgelopen wereldkampioenschap.

Nederlandse favorieten volgens Wielerflits
*** Bauke Mollema
** Tom-Jelte Slagter, Lars Boom
* Michel Kreder, Pieter Weening, Niki Terpstra

Nederlanders aan de start:
Blanco Pro Cycling:

Lars Boom
Bauke Mollema
Tom-Jelte Slagter
Bram Tankink
Laurens ten Dam

Vacansoleil-DCM:

Maurits Lammertink
Pim Ligthart
Bert-Jan Lindeman
Rob Ruijgh

Argos-Shimano:

Roy Curvers
Tom Dumoulin
Koen de Kort
Albert Timmer

Lotto-Belisol:

Dirk Bellemakers
Brian Bulgac

Omega Pharma-Quick Step:

Niki Terpstra

Orica-GreenEDGE:

Pieter Weening

Garmin-Sharp:

Thomas Dekker
Michel Kreder

Team Saxo-Tinkoff:

Karsten Kroon

Accent Jobs-Wanty:

Stefan van Dijk

Crelan-Euphony:

Reinig Honig

Volledige deelnemerslijst