Adne van Engelen boekt eerste profzege in Tour of Thailand

maandag 6 december 2021 om 08:40
Adne van Engelen boekt eerste profzege in Tour of Thailand

Van Engelen op archiefbeeld - foto: Cor Vos

De slotetappe van de Tour of Thailand is een prooi geworden voor Adne van Engelen. Voor de 28-jarige Nederlander van Bike Aid was het zijn eerste profzege. Jambaljamts Sainbayar uit Mongolië kwam als tweede over de streep en werd eindwinnaar.

De organisatie had de lastigste etappe voor het laatst bewaard: de rit van Satun naar Hat Yai Park was net geen 160 kilometer lang met de aankomst net na een heuvel. Met viervoudig dagwinnaar Lucas Carstensen in de gele leiderstrui werd aan het sluitstuk van de zesdaagse ronde begonnen. Drie renners vormden aanvankelijk de vroege vlucht: de ploeggenoten Muhammad Nur Aiman Bin Rosli en Mohamad Saari Abd Rasim, en Irwandie Lakasek. Lakasek werd echter al voor de eerste tussensprint weer ingerekend door het peloton.

Rosli en Abd Rasim wisten ondanks meerdere tegenaanvallen stand te houden en reden samen drie minuten weg. Toch bleken ze een vogel voor de kat en kort na de derde tussensprint werden ze bijgehaald door de grote groep. Rosli besloot opnieuw aan te vallen en hij werd gevolg door Nikodemus Holler, bergkoning Valentin Midey en Turakit Boonratanathanakorn. Van deze vier bleef Midey het langst voorop, maar op vier kilometer van de finish was alles weer samen. Aan de voet van de beslissende klim reed Jambaljamts Sainbayar, derde in de stand, weg uit het peloton.

Sainbayar werd spoedig gevolg door Sarawut Sirironnachai, tweede in het klassement, en Adne van Engelen. Met nog twee kilometer te gaan reed de Nederlander weg bij zijn mede-aanvallers en hij wist zijn voorsprong tot aan de streep vast te houden. Omdat op de laatste beklimmingen ook nog bergpunten te verdienen waren, verzekerde Van Engelen zich tevens van de overwinning in het bergklassement. Zes seconden later kwam Sainbayar als tweede over de streep en zo wist de Mongoliër de eindzege binnen te slepen. Van Engelen werd tweede in het eindklassement.

Dit artikel delen:

14 Reacties

Wheely 6 december 2021 om 10:38

Mooi, dat is 5 uit 6 voor Bike Aid.

0
Piet Lut 6 december 2021 om 10:44

Knappe zege van die kleine man. Je kan van alles vinden van de kwaliteit van renners daar maar op zo’n klimmetje iedereen eraf fietsen, doe het maar even.

0
platteprijs 6 december 2021 om 10:46

Mooi voor Van Engelen. Ik zie hem al een paar jaar goed presteren in dit soort wedstrijden.

0
Wheely 6 december 2021 om 11:03

Ik mis overigens wel de kreet pocketklimmer in dit stukje.

0
Ronellenfitsch 6 december 2021 om 12:14

Jambaljamts ook een voornaam met veel supporterspotentie.

0
De Cabybara van de Conradkade 6 december 2021 om 12:15

Bekt wel wat lekkerder dan Boonratanathanakorn.

0
Gidon 6 december 2021 om 12:44

Zat in de vlucht op het WK als ik me niet vergis. Toch luid gesupporterd voor Jamba!

0
Poeksel 6 december 2021 om 12:31

Uit een interview begrijp ik dat hij een huis heeft (of gaat kopen) in Thailand. Soort van thuisrenner dus! En hij is min of meer professional, o.a. door voor PCS soms de liveticker bij te houden.

https://www.knwu.nl/magazine/knwu-kilometervreter-adne-van-engelen-bike-aid

Voor de volledigheid ook een eerder interview: https://www.wielerflits.nl/nieuws/adne-van-engelen-is-avonturier-bij-bike-aid-dat-maakt-mij-gelukkiger/

0
platteprijs 6 december 2021 om 13:07

Dank Poeksel, mooi verhaal in het KNWU-magazine.

0
De Cabybara van de Conradkade 6 december 2021 om 15:44

Dank inderdaad voor het delen van het KNWU artikel!

0
Olly 6 december 2021 om 15:30

Met zulke lange namen mag de lengte van die wedstrijden best wel langer. Eer dat je deze namen uitgesproken hebt zijn ze met de huidige kortere etappes al binnen.
Muhammad Danieal Haikal Eddy Suhaidee + Muhammad Nur Aiman Mohd Zariff en Muhammad Shaiful Adlan Mohd Shukri in een ontsnapping is de nachtmerrie van Wuyts en cs.
OT. Best wel bijzonder dat deze 2 mannen daar zo'n stempel op de wedstrijd kunnen drukken. Het is daar ook niet echt (noord) europees weer.

0
Bankzitter 6 december 2021 om 15:58

Adne woont in Thailand, me dunkt. Dus hij zal het wel gewend zijn. Wat betreft de vrolijke Duitse vriend, weet ik dit niet zeker. Maar die mogelijkheid is er best als je ziet hoe hij presteert.

0
Olly 6 december 2021 om 17:44

@bankzitter. Ja dat verklaard veel idd.

0
Maillot à Pois 6 december 2021 om 22:09

Carstensen is in elk geval al sinds 25 oktober in Thailand. Hij noemt het zijn ‘winter destination’. Kans is dus groot dat hij daar een stekje heeft.
Wel een leuk team, dat Bike Aid. De wereld rondtrekken om te koersen.

0

Headlines

Populair

Materiaalzone