De volgende koolhydraatrevolutie? “Dit bevindt zich aan de rand van de wetenschap”
foto:
dinsdag 29 juli 2025 om 09:51

De volgende koolhydraatrevolutie? “Dit bevindt zich aan de rand van de wetenschap”

Materiaalzone Sinds enkele jaren worden wielerliefhebbers getrakteerd op spectaculaire koersfinales, met coureurs die steeds vroeger ten aanval trekken. Volgens velen komt dat door vernieuwde inzichten over voeding en de groeiende hoeveelheid koolhydraten die in het peloton worden geconsumeerd. Een nieuwe test zou die limiet nog verder kunnen oprekken.

De voorbije seizoenen is er in het profpeloton sprake van een ware koolhydraatrevolutie. Renners eten meer en meer, waardoor ze ook meer energie hebben, de finale eerder kunnen openbreken en de koers nog harder kunnen maken. Waar aan het einde van de vorige eeuw werd gedacht dat het lichaam maximaal 60 gram koolhydraten (in de vorm van glucose) per uur kon opnemen, veranderde dat kort na de eeuwwisseling naar 90 gram door de toevoeging van fructose.

De voorbije jaren werd dat getal nog verder opgerekt, tot wel 120 gram koolhydraten per uur. Maar, volgens Cyclingnews kan een nieuwe test die norm helemaal overhoop gooien. Het betreft een test die middels ademhalingsanalyse kan bepalen hoeveel koolhydraten een lichaam kan opnemen in de spieren tijdens een inspanning.

Het merendeel van de koolhydraten krijgen profrenners vloeibaar binnen, met speciale poedermengsels in de bidon – foto: Cor Vos

Dat type test is al langere tijd beschikbaar in een laboratorium, maar Jamie Pugh, hoofddocent sportfysiologie en metabolisme aan de John Moores University in Liverpool, is nu bezig daar een variant van te ontwikkelen die iedereen zelf kan gebruiken. Niet alleen voor de liefhebber, maar ook voor profs die de test makkelijker willen uitvoeren.

Zijn bedrijf, ExoAnalytics Data, zou al 24 tests hebben verkocht aan een niet nader benoemde profploeg, terwijl ze nog in gesprek zijn met enkele andere ploegen. Tevens zouden ze al een tweetal atleten van die eerste ploeg hebben geholpen met het uitvoeren van de test. Daaruit kwamen al ‘onderzoektartend hoge’ data over koolhydraatconsumptie. Zo zouden sommige WorldTour-profs meer dan 180 gram koolhydraten per uur kunnen consumeren.

Door de juiste hoeveelheid koolhydraten te consumeren tijdens een wedstrijd zouden profs niet alleen meer energie kunnen hebben, maar ook gastro-intestinale problemen (maagdarmproblemen) kunnen voorkomen. Bij overmatige consumptie van koolhydraten kan het maag-darmstelsel namelijk ‘overbelast’ worden, met onder meer buikpijn of diarree ten gevolge.

foto: Cor Vos

De test zou niet alleen inzichtelijk kunnen maken hoeveel koolhydraten iemand op kan nemen, maar mogelijk ook of die opname te trainen en dus op te rekken valt. Al is daar nog veel onduidelijkheid over. “We weten eerlijk gezegd nog niet hoe groot de verandering zal zijn”, stelt de eveneens bij het project betrokken Dr. Sam Impey, die voorheen voedingsdeskundige van Team GB en Jayco-AlUla was. “Dit zit op het randje van ons onderzoek, dus er zijn nog geen definitieve cijfers over hoe dat zal uitpakken.”

Of dankzij de test de koolhydraatconsumptie in het peloton weer door het dak gaat schieten, is nog even afwachten, maar het giswerk wat betreft voeding tijdens de koers kan nagenoeg worden weggenomen. Zo kan er afscheid genomen worden van standaardnormen voor koolhydraatconsumptie, maar kunnen renners rekenen op nog verder gepersonaliseerd voedingsadvies.

RIDE Magazine
18 Reacties
29-07-2025 10:14
De wielersport is toch echt het kneusje van de sportwereld als het gaat over het toepassen van wetenschap op de sport. En ik stel me ook wat de vraag, als ze echt ver gaan met het koolhydraatgebruik, hoeveel renners gaan op termijn daar last van krijgen? In andere sporten zijn er al atleten die door overmatig gebruik intoleranties hebben ontwikkelt omdat hun lichaam het niet meer trok. Gaan ze het in de wielersport dan nog eens op grotere schaal opnieuw doen?
    29-07-2025 11:30
    Ik vraag mij ook af wat de consequenties op lange termijn zullen zijn van dergelijke extreme voeding. Dat fructose heel ongezond is voor gewone mensen weten we al een tijdje, maar die renners proppen we er op een extreme manier mee vol om gedurende hun topsport jaren meer te kunnen presteren. Hoe hun metabolisme na hun carrière er voor staat moeten we nog maar afwachten maar ik betwijfel of het geen consequenties heeft.
    29-07-2025 11:58
    Sorry, maar dit is echt nonsens. Noem mij de sporten waar ze verder zijn met voedingsleer dan wielrennen. Misschien triathlon, maar daar houdt het lijstje wel op volgens mij. Wielrennen loopt juist mijlen voor op andere sporten, waar desondanks vaak veel meer geld in omgaat.

    En wat bedoel je met intoleranties in deze context? Dat je lichaam ineens geen suiker of maltodextrine meer kan verdragen?
    29-07-2025 11:58
    Achja,

    hele groepen mensen zijn heel het weekend laveloos. Dan wel door drank, dan wel door pillen.
    En die bereiken toch ook wel een oude leeftijd gemiddeld gezien.
    Dus sporters die het onder toeziend oog van artsen doen, die hebben denk ik persoonlijke minder problemen.
    29-07-2025 15:32
    @Logisch, de aanmaak van insuline en hormoonhuishouding staat inverband met suiker inname, dus ja extreme suikerinname kan risico’s met zich meebrengen
29-07-2025 10:04
Degenen die 180 gram per uur aankunnen, tikken dus even meer dan 1kg pak suiker naar binnen tijdens bijvoorbeeld een klassieker van boven de 200 km. Ze verbranden het natuurlijk grotendeels direct tijdens de inspanning. Of het op de lange termijn problemen oplevert, weet denk ik nog niemand. Behalve dan dat iedereen weet dat het slecht is voor het gebit.
    29-07-2025 10:18
    Met een verbranding van ca. 900 / 1000 kcal per uur in klassiekers zal je lichaam normaliter prima in balans blijven. De 180 gram per uur staat gelijk aan 760 kcal. Voordeel hiervan is wel dat je na een koers een stuk minder hoeft bij te eten. Per saldo zul je dus niet meer per dag gaan eten, maar het zal beter verdeeld worden over de inspanning.
    29-07-2025 10:35
    Tsja buiten dat het slecht is voor het gebit denk ik dat andere complicaties wel mee vallen. Anders dan dat veel mensen denken bijvoorbeeld veroorzaken koolhydraten niet perse diabetes maar is een overmatig calorie inname een betere voorspeller voor ontwikkeling van diabetes.
    29-07-2025 10:40
    De ene kcal is de andere niet. Gaat volgens mij vooral ook om de voedingswaarde ervan. Overdreven gezegd kun je een fastfood hamburger eten of eenzelfde hoeveelheid kcal aan gezond eten. Dat heeft toch een ander effect op een lichaam lijkt me. Uiteraard zal het bij de profs buiten de koers om worden aangevuld met relatief gezond eten. Het 'gevaar' schuilt misschien meer in kopieergedrag door recreanten die naast de fiets niet kunnen leven als een prof.
    29-07-2025 11:37
    Ik weet het niet zo maglia azzurra, volgens mij is de troep die renners binnen slagen tijdens trainingen en zeker tijdens wedstrijden een pak belastender dan een hamburger binnen smikkelen hoor. Vroeger toen ik nog 'aan wedstrijden deed' had ik een diëtiste die niet zo helemaal wow was met al de sportvoeding/drank die ik gebruikte, dus ik ben dan maar van diëtiste gewisseld want je kan niet gezond eten op een fiets :-P
    29-07-2025 12:02
    Koolhydraten is niet perse suiker (ook al is suiker een koolhydraad).
    Dus welke ze binnen krijgen door de zakjes weet ik niet (waarschijnlijk snelle suikers. De langzame varianten kan je beter van te voren innemen).

    En juist met bidonnen hoeft het helemaal niet slecht te zijn voor je gebit. Goed mikken achter in je keel, en het komt zo weinig mogelijk in aanraking met je tanden. (daarom is het drinken van frisdrank ook beter met een rietje)
29-07-2025 10:25
Ik neem toch aan dat de meeste toppers hun grens van de koolhydraatopname al eens afgetast hebben? Op zijn minst op training?

Verder niet helemaal mee met de kop "op de rand van de wetenschap"?
    29-07-2025 12:04
    Dat is nog niet zo makkelijk, zo vaak trainen ze niet een inspanning van >5 uur met de vermogens van een wedstrijd. Dat is wel nodig om zonder dit soort apparatuur goed te testen wat je maximum inname per uur is zonder problemen op te lopen. En dan zou je dat meerdere keren moeten herhalen, met steeds iets andere hoeveelheden om de exacte grens te bepalen. En dat later nogmaals allemaal moeten herhalen om te zien in hoeverre je het hebt weten te verhogen met training.
29-07-2025 11:02
Koolhydraten zijn echt de nieuwe marginal gains. Een implausibel verhaal om de effecten van snoeiharde doping te verklaren. Wetenschappelijke studies vinden helemaal geen geweldige resultaten voor hogere innames. Het enige wat het nog enigszins plausibel zou kunnen maken is als je er een cocktail van peptides bijgooit die de opname in darmen en spieren vergroot.

Ze doen vele hogere wattages in makkelijke etappes, terwijl voedselopname alleen een minder verval zou kunnen verklaren.
    29-07-2025 12:13
    Sorry maar je blaat maar wat, elke serieuze trainer in het profpeloton zal beamen dat verhoogde calorie-inname tijdens wedstrijden maar zeker ook tijdens trainingen een gamechanger is geweest. Renners kunnen meer trainingsarbeid aan, op hogere intensiteit, en herstellen daar sneller van doordat ze tijdens de inspanning genoeg eten. Vroeger was het stoer om met een bidonnetje water en een banaan je lange duurtraining te gaan doen.
    Tijdens wedstrijden kunnen er vanaf het begin hogere vermogens getrapt worden omdat je veel minder hoeft in te boeten op je vermogens in de finale. Dat geldt bijv ook voor "makkelijke" sprintetappes. Vroeger reed men de eerste uren veel meer met de rem erop om nog wat (glycogeen) over te houden voor het eind.
    29-07-2025 14:08
    Ze waren in de tijd van Armstrong al bezig met hoge koolhydraatopname. En ik heb nog geen studies gezien dat >100g/uur veel helpt. En trainers van profs doen natuurlijk allemaal mee met het Omerta.

    Wat veel meer effect heeft is als je veel meer zuurstof rondpompt je veel meer vet kunt oxideren dat je daardoor fris blijft. Als het allemaal alleen maar voeding was, zouden ze in klimtijdrit niet 30 watt meer trappen dan een paar jaar geleden.

    Als er iets klinkt als broodje aap zijn het die verhalen van profs die grote trainingsvolumes deden zonder te eten.
29-07-2025 12:30
Straks alle wielertoeristen diabetes
    29-07-2025 14:09
    Ze zitten waarschijnlijk toch al aan de peptiden die opname uit het bloed naar de spier verhogen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.