World Cycling Center in Aigle: Het centrum van de wielerwereld

woensdag 27 april 2022 om 13:00
World Cycling Center in Aigle: Het centrum van de wielerwereld

Het centrum van de wielerwereld? Dat ligt op een plek die je misschien niet verwacht. Het luistert naar de naam Aigle, een dorpje in de Zwitserse Alpen met nog geen 10.000 inwoners. Waarom daar, zul je je wellicht afvragen. Het antwoord is simpeler dan je denkt: het hoofdkwartier van de internationale wielerbond UCI is er gevestigd.

Aigle ligt in het Zwitserse kanton Vaud, ongeveer vijf kilometer onder de oostelijke punt van het meer van Génève. Afstand vanaf Utrecht: ongeveer 900 kilometer rijden. Grote wielerronden als de Ronde van Romandië en de Ronde van Zwitserland trekken er doorheen en ook de Tour de France voert geregeld door de streek. De Union Cycliste Internationale, kortweg UCI, verplaatste twintig jaar geleden de burelen van het vijftig kilometer verderop gelegen Lausanne naar Aigle. Daar worden sindsdien de besluiten genomen die de koers van de wielersport wereldwijd betreffen.

Maar het bleef niet bij kantoren alleen. Aan de oevers van Rhône verrees ook het World Cycling Center. In het futuristische gebouw vind je een compleet trainingscentrum met tal van topsportfaciliteiten, waaronder een BMX-parcours op Olympisch niveau, een overdekt vélodrome van 200 meter en een uitgebreide fitnessruimte.

De Nederlander Hein Verbruggen stond aan de basis van het World Cycling Center. Verbruggen, die in 2017 overleed, werd in 1991 voorzitter van de UCI en zou dat blijven tot 2005. Aan het einde van de vorige eeuw presenteerde hij een plan, bedoeld om de wielersport te ontwikkelen in landen die daar zelf niet de financiële, technische en organisatorische middelen voor hebben. Tot dan was het gebruikelijk dat de UCI dat deed door coaches te sturen naar de landen zelf, zodat renners konden blijven trainen in hun eigen omgeving, met vaak beperkte middelen. Besloten werd om de talenten voortaan naar Zwitserland te halen. Bijkomend voordeel: betere wegen om je fietsbenen te trainen dan in de Zwitserse Alpen zijn er bijna niet te vinden.

Zo gezegd, zo gedaan. Het plan van Hein Verbruggen werd goedgekeurd en de UCI liet er geen gras over groeien. In 2001 verhuisde de wielerbond naar Aigle en nauwelijks een jaar later kon de eerste renner ontvangen worden in het Word Cycling Center.

Grote namen

Het WCC is bedoeld voor meerdere disciplines van de wielersport: er worden wegrenners, mountainbikers en baanwielrenners opgeleid. In 2015 kwam het BMX-parcours erbij, vier jaar later gevolgd door een trainingslocatie voor BMX freestylers. In de afgelopen twintig jaar zijn meer dan 1.200 atleten uit 135 landen opgeleid in het WCC. Daaronder grote namen als Daniel Teklehaimanot, de eerste Afrikaanse wielrenner die de gele trui mocht aantrekken in de Tour en meervoudig Tour-winnaar Chris Froome. Andere illustere namen die getraind hebben in Aigle: BMX-wereldkampioen Stefany Hernandez, Olympisch en wereldkampioen op de baan Victoria Pendleton, Ross Edgar (medaillewinnaar in Peking 2008) en Litouwer Ramunas Navardauskas (etappes in de Giro en de Tour). Voor de statistiek-liefhebbers onder ons: tot nog toe hebben renners die zijn opgeleid in het WCC drie Olympische en 35 wereldtitels behaald in diverse disciplines. En dankzij de Britse Keniaan Chris Froome staan er ook 4 Tour, 1 Giro en 2 Vueltazeges op het palmares van het World Cycling Center. En de teller loopt door. Dit lijstje zal over een aantal jaar ongetwijfeld fors zijn uitgebreid met wereldtitels, Olympische medailles, etappezeges en wat je ook maar kunt winnen in het wielrennen.

Maar het betekent vooral dat niet altijd de Franse, Spaanse, Italiaanse, Belgische of Nederlandse vlag achter de naam van de winnaar staat, maar ook die van landen waar je toch eerst even moet googlen welk land erbij hoort. Veel beter bewijs dat Hein Verbruggen het destijds nog niet zo slecht had bekeken vind je niet. Zijn visie en daadkracht in de ontwikkeling ervan zorgden ervoor dat de wielersport inderdaad veel mondialer is geworden, iets wat lang niet alle sportbonden de UCI kunnen nazeggen.

Managers en Mecaniciens

Niet alleen sporters worden opgeleid in het World Cycling Center, ook trainers voor allerlei disciplines van de wielersport. Aan coaches, sportief-directeuren en mecaniciens worden cursussen gegeven. Kort samengevat: er is plaats voor alles en iedereen wat de wielersport op een hoger plan kan brengen. Zelfs managers moeten tegenwoordig gecertifi ceerd worden in het WCC om renners te mogen begeleiden.

Oké, maar wat heb ik daaraan, denk je wellicht. Je komt al uit een wielernatie en je hebt niet de ambitie (meer) om een profwielrenner te worden. Logisch vraag. Eén van de mooie aspecten van het World Cycling Center is de toegankelijkheid. Publiek is er welkom voor een bezoek en je kunt er zelfs ook fi etsen! De wielerbaan en de BMXbaan zijn open voor liefhebbers. De meest recente innovatie bij het World Cycling Center: amateurwielrenners wereldwijd kunnen nu een trainingsstage in het topsportcentrum volgen. Zodat ze uit eigen ervaring komen te weten wat het is om als een prof te leven. Op deze wijze weet het WCC niet alleen landsgrenzen, maar ook die tussen prof en amateur te slechten. Ook aan kinderen is gedacht. Vorig jaar is er een pumptrack aangelegd, een soort een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark. Natuurlijk mag een restaurant, een (klein) museum met fi etsen uit elke discipline en een Hall of Fame niet ontbreken.

De Alpen Vaudoises, liggen in het Franstalige deel van Zwitserland, ook wel Romandië genoemd. Met mooie, rustige wegen en een heel aantal bergpassen is het de moeite van een trip waard voor elke fietsliefhebber die begint te kwijlen als het asfalt meer dan 5 procent begint te stijgen. De regio is uitstekend bereikbaar met zowel eigen vervoer (via Frankrijk of Duitsland) als per trein of vliegtuig. De vele bergdorpjes kennen uitstekende toeristische voorzieningen. Je kunt er prima overnachten en er is ook iets anders te eten dan een traditioneel Zwitserse kaasfondue.

Meer informatie:

uci.org/world-cycling-centre

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.