Wat is de relatie tussen intensieve duursport en hart-en vaatziekten?

Ride Is er een ‘relatie’ tussen intensieve duursport en hartfalen? Dat onderzoekt de vakgroep Inspanningsfysiologie van de Radboudumc/MaastrichtUMC. De vakgroep is met name benieuwd in hoeverre de aanwezigheid in het bloed van de signaalstof troponine (na afloop van intensieve duurinspanning) een indicator is voor onderliggend hartfalen, met name aderverkalking (artherosclerose).

Afgelopen weekend werd bij een groep fietsers zowel voor als na afloop van ‘de Ronde van Nijmegen’ bloed afgenomen om Troponine-waardes te kunnen vergelijken. Een van hen is Jens Olde Kalter. Behalve fanatiek fietser is de misdaadjournalist formeel ook hartpatiënt. Hoewel zijn hart het prima doet, laat hij anderhalf jaar terug op basis van hartproblemen in de familie een CT-scan maken.

De uitslag was even slikken; een verkalking van de Linker Kransslagader van minstens 50 procent. Hij weet dat er legio andere sporters met een nogal ‘sub-optimaal vaatstel’ zijn, maar daar doorgaans geen flauw benul van hebben. Momenteel schrijft hij voor het najaarsnummer van RIDE Magazine (dat in september verschijnt) een reportage over dit onderwerp. In onderstaande vlog, zie je alvast een preview.

RIDE Magazine
WielerFlits Podcast
9 Reacties
Zoals iedereen weet zitten er aan élk vaccin risico's, er zijn altijd bijwerkingen. Daar behoort hartfalen helaas ook toe. Wel hebben we het dan over een EXTREEM kleine kans; in Nederland zijn er voor myocarditis en pericarditis nog geen 400 meldingen, op tientallen miljoenen vaccins die zijn gezet.

https://www.lareb.nl/news/update-meldingen-ontsteking-hartspier-en-hartzakje-na-coronavaccinaties#:~:text=Pericarditis%2C%20ontsteking%20van%20het%20hartzakje,eerste%20als%20de%20tweede%20prik.&text=Drie%20mensen%20zijn%20overleden%20aan,met%20het%20Pfizer%2FBioNTech%20vaccin.
4 juli 2023 09:09
Om de relatie tussen hartfalen en INTENSIEVE duursport te onderzoeken ga je bloed afnemen bij een toertocht waar een stelletje weekendfietsers onderweg bier en koffie zitten te lurken?
Dat klinkt wel als een serieus onderzoek waar je dingen over intensieve duursport uit kan concluderen, ja....
    Het gaat om spreiding. Niet iedereen hoeft intensief te presteren. Liever niet zelfs.
    6 juli 2023 08:47
    Volgens mij meten ze niet direct of er sprake is van hartfalen maar wat het verschil in aanwezigheid van troponine in het bloed is voor en na een duurinspanning. Als je de mate van aderverkalking al weet, zoals bij die journalist, dan zeggen de waardes iets over de relatie tussen de mate van aderverkalking en de aanwezigheid (en hoeveelheid) van troponine na een duurinspanning. Dat het om hartfalende bierbuiken vol met cafeïne gaat maakt in dat geval niet uit.
6 juli 2023 07:50
Leopardo: fijn zo’n onderbouwde reactie! maar als ik één kleine correctie mag voorstellen: er zijn niet altijd bijwerkingen, er zijn bijwerkingen MOGELIJK. Dat is een enorm verschil want de kans daarop is vrijwel nihil, zoals je zelf ook aantoont. Nogmaals: uitstekende reactie!
6 juli 2023 07:52
Is er vrijwel niet.
6 juli 2023 08:41
Pijn op de prikplaats, wat verhoging, een beetje hoofdpijn enz. zijn ook allemaal bijwerkingen. En dat komt zeer veel voor.
7 juli 2023 01:45
Wat wordt er in het lichaam gespoten?
7 juli 2023 08:52
We wachten in spanning af...

Om te reageren moet je ingelogd zijn.