Transcontinental Race: Op eigen kracht van Geraardsbergen naar de Zwarte Zee

vrijdag 25 maart 2022 om 10:00
Transcontinental Race: Op eigen kracht van Geraardsbergen naar de Zwarte Zee

Foto's: James Robertson - jamesrobertson.co.uk

De wielersport spreekt al decennia lang tot de verbeelding vanwege de vaak onmenselijke krachtsinspanningen die renners op de fiets ondergaan. Naast klassiekers als de Ronde van Vlaanderen waarin de toprenners elkaar bekampen, zijn er ook tal van andere initiatieven waarin minder bekende namen het uiterste van zichzelf vragen. Een daarvan is de Transcontinental Race, een monstertocht die Europa doorkruist. De start is dit jaar in Geraardsbergen.

Transcontinental Race

De Transcontinental Race is een wielerwedstrijd waarin de deelnemers volledig op zichzelf zijn aangewezen. Zelfredzaamheid is het sleutelwoord. Daarbij zoeken zij de grenzen op van hun eigen mogelijkheden. Uitrijden is al een prestatie op zich.

De Transcontinental is een wedstrijd die bestaat uit één etappe van ongeveer 4.000 kilometer waarbij de klok nooit stilstaat. Renners plannen, onderzoeken en navigeren hun eigen parcours en kiezen waar en wanneer ze rusten. Ze nemen alleen mee wat ze kunnen dragen en consumeren alleen wat ze kunnen vinden. De route bevat vier verplichte controlepunten, die leiden langs een route met een gezonde hoeveelheid beklimmingen waarbij enkele van de mooiste en meest historische fietsmonumenten bereikt worden.

Start op de Muur

De start is dit jaar op een van de meest iconische wielerlocaties die de sport rijk is: De Muur van Geraardsbergen. De met kasseien geplaveide helling richting de Kapelmuur op de top is geliefd onder wielertoeristen, mede vanwege de memorabele momenten die De Muur in wedstrijdverband heeft opgeleverd.

Een unieke sfeer op de fameuze Muur – Foto: James Robertson – jamesrobertson.co.uk

Op zondag 24 juli is Geraardsbergen rond 22:00 het decor van de start van de achtste editie. De sfeer die door de lokale bevolking wordt gecreëerd is uniek. De beklimming wordt met fakkels verlicht en geflankeerd door koebellende toeschouwers; het perfecte uitzwaaimoment voor de onverschrokken deelnemers.

Historisch gezien was de Muur-Kapelmuur beroemd als de voorlaatste en beslissende klim van de Ronde van Vlaanderen. De steile, kasseienklim gaf vorm aan vele gedenkwaardige wedstrijden en bracht generaties van wielerfans in vervoering.

De relatief korte klim heeft een gemiddelde en maximale helling van respectievelijk 9% en 20%, De kasseien vormen een extra moeilijkheidsgraad, afhankelijk van de tijd van het jaar en de weersomstandigheden.

Na het eerste check-point in Geraardsbergen voert de route de deelnemers langs het Tsjechische Krupka, de fameuze Passo di Gavia, het nationale park van Durmitor in Montenegro en de Transalpina-route in Roemenië voordat zij het eindpunt bereiken: het Bulgaarse Burgas aan de Zwarte Zee.

Meer info: transcontinental.cc

Dit artikel delen:

1 Reactie

Turtlehead 25 maart 2022 om 11:17

Wat een monstertocht! Het is net of één of andere liefhebber/sadist heeft beslist om de lastigste en langste weg te nemen…

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.