Stichting fietsklim presenteert ontwerp fietsklim in Zoetermeer

maandag 6 februari 2023 om 17:45
Stichting fietsklim presenteert ontwerp fietsklim in Zoetermeer

foto's: ZUS (Zones Urbaines Sensibles)

Stichting Fietsklim heeft een ontwerp van een fietsklim gepresenteerd, die een beklimming voor fietsers in de randstad mogelijk moet maken. De klim moet in de buurt van de indoor skibaan bij Zoetermeer komen te liggen.

Onderzoek naar de technische haalbaarheid is positief gebleken, meldt de stichting. De beklimming voert via een kunstmatige heuvel en vervolgens een houten constructie tot 70 meter hoogte. Met dit ontwerp is gestreefd naar het bereiken van een maximale stijging op een zo klein mogelijke oppervlakte. Daarnaast was het streven om de kosten zo laag mogelijk te houden.

Tijdens het onderzoek naar de haalbaarheid zijn verschillende ontwerpen onderzocht. Met het oog op duurzaamheid is gekozen voor een houten constructie. Deze zou, zoals nu ontworpen, ongeveer 1.800 ton CO2 vast moeten houden. Daarnaast is de constructie demontabel en het hout op verschillende manieren opnieuw te gebruiken.

Het ontwerp is geïnspireerd op de torens van achtbanen. De stichting Fietsklim meldt dat het nu nog zaak is de financiering rond te krijgen. De kosten worden geraamd op circa 9 miljoen euro.

Dit artikel delen:

18 Reacties

Rahim Vlasblom 4 februari 2023 om 18:49

zo die berg komt er dus misschien toch ;)

Wheely 4 februari 2023 om 19:13

Het is notabene nog van Zonneveld Ingenieurs ook! ;)

https://architectenweb.nl/nieuws/artikel.aspx?ID=54963

Wheely 4 februari 2023 om 19:10

Veel te smal naar mijn idee, dit is levensgevaarlijk met inhalen, knal je bovenop een dalende tegenligger.

girardengo 4 februari 2023 om 19:59

Inderdaad smal. Je zou bij het afdalen geen klimmers mogen tegenkomen, dus ander traject voor de afdaling nodig, of verbreden. Je moet ook niet tegen de vangrail aan kukelen. Die lijkt wel hoog genoeg.

Dikke Kater 5 februari 2023 om 21:54

Enkele dagen geleden kwam ik dit artikel tegen op de website van de nos of zoiets. Het eerste dat ik ook dacht was: “wat smal, gevaarlijk”.

Poeksel 5 februari 2023 om 23:06

Er is een lus omhoog en een lus omlaag, dus ik neem aan dat (tenzij mensen gaan spookrijden) er geen tegenliggers zijn.

Wheely 6 februari 2023 om 08:54

Ah, die stippellijn deed mij vermoeden dat het tweerichtingsverkeer was. Zou dat als “keep your lane” idee bedoelt zijn? Blijft smal met al die bochten vind ik.

Het Luipaard van Lent 4 februari 2023 om 21:25

Levensgevaarlijk. De top ‘zweeft’, als je daar over de railing knalt val je meteen te pletter. Ook afdalen in een continue bocht lijkt me weinig handig, helemaal met tegenliggers.

Romāns Vainšteins 4 februari 2023 om 22:36

Idioot gedoe, NL is plat, so what?

En als je (te) gekke afdalingen hebben wil zijn de Ardennen ook niet ver.

simplex 4 februari 2023 om 23:51

Goed, zelfs geinig en ook nog als duurzaam idee gepresenteerd!
Veiligheidsaspecten,landschapsinrichting, bereikbaarheid (voor velen de auto met fietsdrager) schaarse grond + parkeerplaatsen etc. etc.
Zet in deze woningcrisis duurzame woningen of anders enkele flats. Ook te huur/te koop voor wielerklimmers maar dan ook met een veilig trappenhuis, zodat je je duurvermogen bergop ook kan oefenen

Is er echt behoefte naast die enkele mooie oefenheuvels in Limburg en nog enkele overige en ja zelfs de befaamde VAM berg aan zo’n exceptioneel gedrocht.
Of is er een groepje fanaten die hier denken geld mee te moeten verdienen ten koste van .. + … + … etc.
Als je zo nodig moet patsen of laten zien dat je zo kan klimmen maak dan gebruik van de huidige NL. infrastructuur en die in België, en ga zo maar verder naar die vele mooie landen met prachtige natuurlijke bergen rondom ons heen.

Dus tegen dit belachelijk plan.
Het lijkt haast alsof je een sexpop nodig hebt om een vrouw te willen en kunnen beminnen.

Federico Bahamontes 5 februari 2023 om 20:17

In plaats van dit soort luchtfietserij en prestigeprojectjes kunnen ze beter hun tijd en geld stoppen in het steeds verder doodbloedende Nederlandse jeugdwielrennen..

kleomantre 5 februari 2023 om 20:36

Dit gaat wellicht door de strot geduwd worden onder het mom van innovatie en het al even hippe duurzaamheid, terwijl het enkel een prestige object is voor de yuppen in Amsterdam. Een project waar niks duurzaams aan is. Bomen kun je overal planten, fietsen kan overal en iets bouwen om in de hoogte te komen brengt veel uitstoot met zich mee. Om er vervolgens precies niks mee te bereiken. Hoeveel mensen zouden hun rondje Ardennen of Limburg inruilen voor 1 kunstmatig obstakel waarbij je niet verder komt dan een schamele 70m. Ga dan fietsen op de Utrechtse heuvelrug, man man!

Veloburto 6 februari 2023 om 20:20

Pfff, wat een nare vent ben jij. Alle Amsterdammers over een kam scheren in een artikel over….Zoetermeer. Pak anders eens de kaart van NL erbij

ssj 6 februari 2023 om 21:55

Je bedoelt denk ik Hagenezen of Rotterdammers. Zoetermeer ligt niet in de buurt. En ik vind het ook onzin.

kleomantre 11 februari 2023 om 10:20

M’n aardrijkskunde heeft me in de steek gelaten, het is dan idd een prestigeobject voor Zoetermeer bedoeld voor de lui uit met name Den Haag. Hoewel ik dan nog steeds de neiging heb dat er iets tofs voor de randstedelingen neergezet moet worden.

Dit soort projecten zijn over het algemeen zot maar worden maar wat graag door een of andere wethouder doorgedrukt, want die wil natuurlijk een stempel drukken. Voor je het weet zit je met een draaiend huis en een bijzondere (mislukte) brug opgescheept zoals in Tilburg. Daar kreeg een zogenaamde kunstenaar, na alvast 1 mislukking (draaiend huis) voor een tweede maal een soort van carte blanche van de gemeente.

$kedel 5 februari 2023 om 23:36

Wat een onzinnig CO2 verhaaltje zeg..
Je bouwt gewoon met dode bomen die noodgedwongen stoppen met CO2 opname, en hoogstens worden vervangen door jonge boompjes die weer meerdere decennia nodig hebben om op hetzelfde tempo CO2 op te nemen.
https://www.fietsklim.cc/work-1/project-one-rftyg

Jean Dumas 11 februari 2023 om 08:02

Een VAM-berg concept is prima, ook in Zoetermeer. Maar een constructie erbovenop is gekkenwerk.

Blackcanyon 13 februari 2023 om 18:52

Zou fijn zijn als ze 10 seconden langer nagedacht hadden. Dat hout wordt spekglad als t geregend heeft.

En als ze nou een boot zand laten zuigen op de doggersbank, dat bovenop een dijk spuiten en daar een weg over aanleggen … wordt de zee dieper en de dijk hoger, dus minder overstromingsgevaar. Heb je 2 vliegen in 1 klap en waarschijnlijk nog veel subsidie ook.
En dan kan Zonneveld er over t strand naartoe. Zal er wel iemand al voor m op die dijk fietsen, want hij wordt altijd 2e bij strandraces.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone