Meanderen door de polder en bossen van Flevoland

Meanderen door de polder en bossen van Flevoland

foto: Stein Puur

maandag 28 februari 2022 om 08:00

De polder; ik geef in alle eerlijkheid toe dat het niet mijn favoriete landschap is om in te fietsen. Lastig natuurlijk als je woont in Nederland, dat voor de helft uit weiland bestaat. Maar, wie goed zoekt, vindt ook in of rondom de polder prachtige fietsroutes. Zo ook in Flevoland.

In mijn zoektocht om de mooiste fietsroute in Flevoland op te tuigen kom ik uit in het zuidelijke deel van de drooggelegde Zuiderzee. In de buurt van Zeewolde zie ik op de satellietkaarten van Komoot het nodige donkergroen, wat duidt op bosgebieden die hopelijk de moeite waard zijn.

De routebouwer in mij kan zijn hart ophalen. Ik zie het als een doel om zoveel mogelijk bospaadjes, smalle polderweggetjes en anderszins interessante passages aan elkaar te lussen. Zeker in Flevoland is dat een prima uitdaging want hoewel er verschillende natuurgebieden binnen schootsafstand van elkaar liggen, zijn ze niet echt groot. De grote dichtheid aan (fiets)paden speelt daarentegen in de kaart.

De rit start aan de rand van het Horsterwold bij een kleine parkeerplaats. Je rijdt de eerste kilometers vrij letterlijk op de grens van het bos en de polder. Links passeer je talloze kunstmatig geplante bomen, rechts het weiland. De route brengt je eerst in zuidelijke richting, naar het Eemmeer.

Ik ben in het begin van de rit best een beetje verbaasd en positief verrast. Waar ik dacht enkel weilanden en windmolens te treffen, is de start eigenlijk verrassend divers. De route meandert in het begin door verschillende kleine bossen, over dijken en langs agrarisch gebied. De bossen zijn die je hier treft zijn niet oeroud, maar wel divers doordat ze kunstmatig zijn aangelegd.

Door de losse plukjes natuur zijn vaak fietspaden aangelegd, waardoor de omgeving vrij veel verandert. Zo gaat de route van het Horsterwold naar het Hulkesteinse bos, volgt een wat minder interessant intermezzo langs bedrijventerrein Stichtsekant en kom je vervolgens alweer aan in het volgende bosgebied: het Cirkelbos. Opeens rijd je weer door dicht bebost gebied, waar niks verraadt dat je een paar honderd meter eerder door een vrij oninteressant industriegebied reed.

Natuurgebied het Hulkesteinse Bos – foto: Stein Puur

Na een ruime 35 kilometer volgt een wat langere passage door de polder. Landbouw en weilanden maken de dienst uit in dit deel van de rit. Veel kom je hier eerlijk gezegd niet tegen, op een enkele trekker van de massieve groenteteelt die hier aanwezig is na. Echt lang duurt het overigens niet, en kilometerslang kan je al de volgende bezienswaardigheid van de rit zien liggen; natuurgebied de Trap.

Deze strook groen is een apart gezicht in het vlakke polderland. Over een strook van 11 kilometer lang en 100 meter breed zijn hier stukjes bos, venen en kleine meertjes aangelegd. Een slingerend fietspad brengt je door dit natuurgebied, waar het karakter steeds een beetje anders is.

Dat het de natuurlijke diversiteit van de omgeving ten goede komt is overduidelijk, want je treft hier naast runderen veel verschillende vogelsoorten en meanderend water vol planten en kleine dieren. Bovenal is het een visueel bijzondere afwisseling in de verder uitgestrekte, eindeloze polder.

foto: Stein Puur

De route loopt dan – hemelsbreed – alweer terug richting het startpunt, maar maakt nog een lange lus door het Horsterwold. Net als bij de andere bosgebieden valt het op hoe divers de omgeving eigenlijk is. Het ene moment rijd je door een dicht bos waar het zicht amper een paar meter is en een minuut later rijd je langs een smalle vaart.

De smalle paadjes, verschillende plukjes natuur en het vrij lange kronkelen door wat eigenlijk een erg klein natuurgebied is maakt de rit verrassend leuk. Doordat je alsnog kilometers aaneen door de natuur rijdt, lijkt het toch een beetje alsof je een uitgestrekt natuurgebied aan het verkennen bent.

Nee, de omgeving heeft hier niet de grandeur van de Veluwe of zelfs het hooggebergte zoals de Alpen, maar saai is het zeker niet. Vooraf was ik sceptisch over een mooie fietsrit door Flevoland, maar ik heb me eigenlijk weinig verveeld. Het optuigen van de route was wat zoek- en puzzelwerk omdat de natuurgebiedjes vrij klein zijn en het niet altijd even makkelijk is de verschillende fietspaden aan elkaar te lussen, maar zoekt en gij zult vinden. Zo ook in de provincie die op het eerste gezicht alleen uit eindeloze polder lijkt te bestaan, maar waar de liefhebber ook vele leuke bospaadjes treft en een erg leuke rit voorgeschoteld krijgt.


Wat zijn jouw favoriete fietsbestemmingen in Flevoland? Laat het weten in de reacties!

Dit artikel delen:

2 Reacties

Romāns Vainšteins 2 maart 2022 om 19:17

Ik vind dit een leuke rubriek en poog steeds de links te bewaren maar is er ergens een plek waar ze gebundeld staan?

Ties Wijntjes 3 maart 2022 om 20:32

In deze Komoot-collectie zijn onze Nederlandse routes zichtbaar: https://www.komoot.nl/collection/1371731/-op-stap-in-eigen-land

Een oplossing voor de site gaan we proberen te zoeken.

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.