Koersen door de Oostenrijkse Alpen tijdens de Arlberg Giro 2023

dinsdag 2 mei 2023 om 08:45
Koersen door de Oostenrijkse Alpen tijdens de Arlberg Giro 2023

foto: foto: TVB St. Anton am Arlberg / Patrick Bätz

Ad

In Sankt Anton am Arlberg vindt het wielrennen dit jaar voor de twaalfde keer haar thuis. Ruim 1500 professionals en recreanten volgen de lokroep van de Arlberg Giro en stappen op 30 juli 2023 op het zadel. Een bijzonder hoogtepunt: ook het WK wielrennen voor journalisten zal deel uitmaken van deze internationaal bekende wielerkoers in de Alpen.

De Arlberg Giro is niet voor niets een van de mooiste wielerwedstrijden in de Alpen. De indrukwekkende route van 150 kilometer voert de deelnemers door adembenemend berglandschap over kronkelende bergwegen. Ambitieuze renners van over heel de wereld strijden met elkaar om de winst en krijgen 2.500 hoogtemeters voor de wielen. Het startschot klinkt al om 06.00 uur in de morgen en na het vertrek vanuit St. Anton am Arlberg moeten de deelnemers meteen flink aan de bak. De Arlbergpas wacht en is gelijk een pittige uitdaging: een hellingsgraad van vijftien procent vereist spierkracht en uithoudingsvermogen.

Eenmaal over de top, kunnen de renners op krachten komen als de route hen naar Bludenz brengt. Vervolgens werken zij zich weer in het zweet tijdens de klim naar Montafon. Eenmaal boven geniet je van een adembenemend panorama-uitzicht, die de ruim vijftien kilometer lange inspanning beloond. Vergeet niet te genieten, maar denk wel om je snelheid. Dat is namelijk op dit deel van de route wel belangrijk. Ongeacht het resultaat, wijst een tijdaanduiding hier uit wie zich Queen en King of the Mountain mag noemen op dit traject.

De Bielerhöhe is op 2032 meter hoogte boven zeeniveau het hoogste punt van de Arlberg Giro. Ben je daar eenmaal op de top, dan dalen de renners weer bergafwaarts via de Silvretta Hochalpenstraße. Vervolgens gaat de route naar Paznaun in het Stanzerdal, om daarna verder te gaan in de richting van de finish. Die ligt opnieuw in startplaats St. Anton am Arlberg.

foto: TVB St. Anton am Arlberg / Patrick Bätz

WPCC vindt in 2023 plaats in Arlberg
De twaalfde editie van de Arlberg Giro staat in het tekenen van een bijzonder feit: het World Press Cycling Championship (WPCC, ofwel het WK wielrennen voor journalisten) vindt tijdens didt evenement plaats. Dit kampioenschap nodigt journalisten, bloggers en influencers uit om te laten zien wat zij kunnen op drie onderdelen: een individuele tijdrit, een sprintwedstrijd en een wegwedstrijd, die op het parcours van en tijdens de Arlberg Giro plaatsvindt.

Een gevarieerd programma
In het weekend van 27 tot en met 30 juli 2023 staat wielrennen centraal op de Arlberg. Op de dagen voorafgaand aan de wedstrijd, vinden er verschillende voorbereidingen plaats. Denk aan het afhalen van startnummers, briefings voor de deelnemers en een heuse pastaparty waarmee deelnemers de ideale basis voor hun topsportprestaties kunnen leggen. Toeschouwers en wielerliefhebbers kunnen de sfeer opsnuiven in de Arlberg Giro Expo. Op de vrijdag en zaterdag draait op deze duizend vierkante meter alles om fietsen. Jonge rennertjes kunnen zich uitleven op het kinderparcours, terwijl regionale lekkernijen en muziek het evenement verder omlijsten.
 

Inschrijven mogelijk
Snel zijn loont niet alleen tijdens de wedstrijd zelf, maar ook voor het inschrijven. Startplaatsen zijn namelijk altijd in een mum van tijd uitverkocht. Alle informatie over de wielerwedstrijd en de inschrijving is te vinden op www.arlberg-giro.com.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.