Hoogtemeters in Holland: acht ‘beklimmingen’ in de Randstad

Hoogtemeters in Holland: acht ‘beklimmingen’ in de Randstad

foto: Henk Bezemer

zaterdag 29 april 2023 om 18:15
Fietstoerisme

Als je niet in Limburg, op de Veluwe of rond de VAM-berg woont, kom je in Nederland vaak maar moeilijk in hoogtemeters. Wielerliefhebbers in Noord- en Zuid-Holland zoeken vaak de gekste plekken op om toch maar aan hun hoogtemeters te komen. WielerFlits zet er een aantal voor je op een rij.


1.  Kopje van Bloemendaal
Bloemendaal, 1,5 kilometer aan 2,9 procent

foto: Google Maps

De bekendste beklimming in Noord- en Zuid-Holland is het Kopje van Bloemendaal, waar je liefst 45 hoogtemeters kunt maken in 1,5 kilometer. Het Kopje start op 7 meter boven zeeniveau om vervolgens meteen in de eerste 400 meter te klimmen aan 6 à 7 procent gemiddeld. Na 700 meter is er een korte afdaling van 400 meter, waarna ook de laatste 400 meter nog omhoog gaat. Het stijgingspercentage is dan iets milder: ongeveer 3 procent.

Op Strava is het Kopje van Bloemendaal een van de meest gereden segmenten in Noord-Holland. De afgelopen jaren zijn er bijna 250.000 KOM-pogingen gedaan op het Kopje. De KOM is inmiddels al een aantal jaar in handen van BORA-hansgrohe-renner Jordi Meeus, die op het Kopje een lead-out kreeg van zijn voormalige SEG-team.


2. Klimweg Schoorl
Schoorl, 600 meter aan 7,5 procent

foto: Google Maps

Ook de volgende beklimming is een bekende: de Klimweg in Schoorl. Net als het Kopje van Bloemendaal is de beklimming van de Klimweg een duin die omhoog wordt gereden. In totaal kunnen er 42 hoogtemeters worden gemaakt.

Voor een klim met een lengte van 600 meter zijn dat er redelijk wat. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,5 procent en het steilste stuk ligt zelfs tegen de 20 procent aan. Officieel mag je deze duin niet met de fiets op, toch zijn er alleen op Strava al 4309 mensen die je voorgingen.


3. Van Brienenoordbrug
Rotterdam, 1020 meters aan 2,2 procent

foto: Henk Bezemer

Wielrenners in de buurt van Rotterdam moeten het met iets minder doen dan het Kopje of de Klimweg. Potentiële hoogtemeters moet je hier vooral zoeken in tunnels of bruggen. De Van Brienenoordbrug is er zo een, waar je in iets meer dan een kilometer 22 hoogtemeters maakt.

Baanbrekende stijgingspercentages heeft de brug langs de A16 niet. Het maximale stijgingspercentage is 4 procent. Afhankelijk van de wind bovenop de brug kan de Van Brienenoordbrug een makkie zijn, of een hel. Mathijs de Leng heeft de KOM op de Van Brienenoordbrug met een gemiddelde van 52,9 kilometer per uur. Hij zal geen tegenwind hebben gehad.


4. Heinenoordtunnel
Barendrecht, 860 meter aan 3,2 procent

foto: Apdency

In de buurt van Rotterdam ligt ook de Heinenoordtunnel. De Heinenoordtunnel gaat onder de Oude Maas door en verbindt de Hoeksche Waard en IJsselmonde met elkaar. De ’top’ brengt je naar een hoogte van 4 meter boven zeeniveau. Logisch, aangezien het diepste punt van de tunnel 23 meter onder zeeniveau is.

De klim zelf is niet heel moeilijk, omdat je met flink wat vaart uit de tunnel komt gereden. Als je de snelheid na een paar honderd meter kwijt bent, wacht het steilste gedeelte van de beklimming met een stijgingspercentage van 8 procent. Het is dan nog 200 meter harken tot de top. Ideaal om een intervaltraining te doen.


5. Kiltunnel
Dordrecht, 670 meter aan 3,1 procent

foto: Google Maps

De Kiltunnel is de volgende beklimming in dit lijstje. De Kiltunnel verbindt de Hoeksche Waard met het Eiland van Dordrecht en kan gezien worden als het broertje van de Heinenoordtunnel, omdat de twee tunnels slechts 14 kilometer van elkaar verwijderd liggen en de Kiltunnel net iets minder lang en steil is.

De Kiltunnel overbrugt twintig hoogtemeters in 670 meter en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 3,1 procent. Het maximale stijgingspercentage is 5 procent, ongeveer halverwege de beklimming.


6. Muur van Rijksdorp/Van Bergenlaan
Wassenaar, 290 meter aan 4,6 procent

foto: Google Maps

We gaan door naar de omgeving van Den Haag, waar de Muur van Rijksdorp in Wassenaar de trekpleister is als het gaat om het maken van hoogtemeters. De Muur van Rijksdorp is slechts 290 meter lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 4,6 procent.

Toch zal de klim iets zwaarder aanvoelen dan dat, omdat de hellingsgraad in de eerste meters direct 9 procent is en je met een lagere snelheid begint aan de laatste honderden meters. Alhoewel… de KOM op Strava heeft een gemiddelde snelheid van bijna 44 kilometer per uur op deze heuvel.


7. Col du Slufter
Maasvlakte, 860 meter aan 2 procent

foto: Google Maps

Een beklimming voor de renners die op het eiland Voorne-Putten wonen: de Col du Slufter. De klim ligt op de Maasvlakte bij de slibopslag De Slufter. Steil is de Col du Slufter met 2 procent gemiddeld niet, vervelend kan-ie wel zijn.

Omdat de Col du Slufter naast de zee ligt, kan het er nog wel eens erg hard waaien. Als je dan de 860 meter klim oprijdt, kun je het gevoel hebben stil te staan, en is die 860 meter ineens erg lang. Een ideale plek om je trainingsmaten uit te dagen.


8. Big Spotters Hill
Haarlemmermeer, 500 meter aan 4,1 procent

foto: Beeldcollectie van het Historisch Archief Haarlemmermeer te Hoofddorp

Big Spotters Hill is een vreemde eend in de bijt, maar wel een leuke. Op een kunstmatig eiland bij de Expo in de Haarlemmermeer kun je 500 meter lang omhoog rijden met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,1 procent.

De heuvel is destijds aangelegd als uitzichtpunt voor de Floriade in 2002 en is gemaakt van het zand en de aarde die vrijkwam uit de sloten en vijvers op het Floriadeterrein. De vorm is gebaseerd op de Piramide van Cheops in Egypte.


Ken jij nog beklimmingen in Noord- en Zuid-Holland die niet in dit lijstje staan? Laat het weten in de comments!

Dit artikel delen:

31 Reacties

SolitaryShell 29 april 2023 om 00:10

De versie van de Heinenoordtunnel die hier wordt beschreven is ook verboden terrein.

michelste 29 april 2023 om 06:58

De Maeslantkering ontbreekt mi. Bij wind tegen en 10x achter elkaar ga je hem echt wel voelen. Laat staan na 700..
https://www.ad.nl/westland/ben-vermeer-verbreekt-ruimschoots-record-maeslantkering-challenge~a5f8a74f/

mocca 29 april 2023 om 19:44

die ga je inderdaad wel voelen na een paar keer. Ook omdat er 9 van de 10 keer gewoon tegenwind staat

Lalsacien 29 april 2023 om 08:07

Bij het kopje van Bloemendaal doorrijden tot de brievenbus zoals Gerrie Knetemann vroeger vertelde. De brievenbus is er inmiddels niet meer maar wel een plaquette die eraan herinnerd.

Marik 29 april 2023 om 08:12

Het Kopje is legendarisch. En ook serieus een kuitenbijter. Afdalen is tegenwoordig wel oppassen met al dat andere verkeer.

Wheely 29 april 2023 om 08:31

Het leuke van het Kopje is dat je hem op verschillende manieren kunt beklimmen, de standaard manier is uiteraard via Caprerra maar vanuit het Halve Maantje is ook leuk voor de variatie, er kronkelen allemaal glooiende weggetjes door de villa wijk. Meestal deed ik een rondje vanaf het kopje de duinen in bij het Wed. Daar “beklim” je dan de onbewoonde kant van het Kopje en ga je de duinen weer uit bij de Bergweg, ook een leuk kort klimmetje. Vervolgens kom je uit bij de Ruïne van Brederode van waar uit je weer richting het Kopje kan gaan of bij Duin en Kruidberg weer de duinen in. Doe dit een paar keer en je voelt je benen wel hoor.

Romāns Vainšteins 29 april 2023 om 08:20

Het moet af en toe best bijten zijn in de randstad als recreant op de racefiets. Alles plat, alles druk, nauwelijks rust. Doet natuurlijk wel een beroep op je creativiteit.

Ken de meesten wel, die Rotterdamse brug is naar vanwege de wind en al het gettetter en gejakker er om heen. Echt een shitding.

Wheely 29 april 2023 om 09:30

Hier in Amsterdam en omgeving moet ik het doen met de Nesciobrug, combo Amsterdamsebrug-Schellingwouderbrug de Weesperbrug en de Hollandse Brug. Stellen allemaal niet zo veel voor maar wel leuk om mee te pakken op de rondjes hier.

Jacco van Stierop 29 april 2023 om 11:22

In de categorie ‘zeer kort en steil’ heb je bij het viaduct van de A10 over de Amstel aan zowel de linker- als rechteroever een van straattegels gemaakt voetpad omhoog die naar het fietspad langs de snelweg leidt. Stelt niet veel voor, maar doet toch even een beroep op je explosiviteit.

Wheely 29 april 2023 om 11:51

Oh nooit gedaan. Is dat aan de kant bij de Ouderkerkerdijk of de Amsteldijk?

Jacco van Stierop 29 april 2023 om 12:05

Inderdaad ja, vooral de Amsteldijk, dus de westoever nabij de kinderboerderij kan uitdagend zijn, want boven staat nog een hekje waar je omheen moet voordat je het fietspad op kunt, dus grote snelheid kun je niet maken en je moet wat balanceren. Bovendien is het er smal en kun je altijd een voetganger tegenkomen die je niet al te veel wil hinderen. Enige behendigheid en stuurvaardigheid is dan wel vereist, ja.

KnightBiker 29 april 2023 om 16:53

zie het rondje Laren blaricum dat ik beschreven heb via Almere haven

Poeksel 30 april 2023 om 00:30

Die van Jacco heb ik vaak gedaan, maar dan met een gewone fiets naar beneden…

Aerts 29 april 2023 om 09:38

Ik moet het met de Beneluxtunnel en de Maaslandkering doen.

storm-biker 29 april 2023 om 10:49

Klimweg in Schoorl hoort niet meer in dit rijtje thuis. Staan inmiddels al een paar jaar hekken voor, juist omdat je er niet meer mag fietsen. De meeste van die pogingen op Strava zijn waarschijnlijk uit de tijd dat je er nog wel mocht fietsen.
Je wil als website toch niet een klim opnemen in je lijstje waar je een bekeuring krijgt als je er naar boven gaat…

KnightBiker 29 april 2023 om 16:48

Klimmetjes in de randstad:
(Van uit Amsterdam)
1- Rondje Laren (+- 11 klimmetjes – 70 km)
Route: 1- Brug Muiden > 2- Hollandsche Brug > langs almere haven > 3- Stichtse brug > 4 – Gooyerweg (richting oost) > 5 – Stachouwerweg (over A27) > 6- Bierweg (Blaricum) 7-Naarderweg naar beneneden (Blaricum) > 8- Bussemerweg+oude Holleweg(!) > Tafelbergweg naar beneden > 9 Raboes > Leemzeulder naar beneden > 10 Naarderstraat > Rijkstraatweg > Crailoseweg N527 (valsplat) > 11 Langhuizerweg + (rechts) Oude bussemewerg > via Naarden terug over Brug Muiden
+ Achter/in laren licht nog aardig wat valsplat en er zijn vele rondjes te maken
+ Veel klinkertjes, een klassieker gevoel krijg je er snel
– door sjieke woonwijk Blaricum in de bossen (maar eigenlijk wel mooi en prima)

KnightBiker 29 april 2023 om 17:02

– Zeeweg van overveen naar Bloemendaal aan zee
blijft lang vals plat oplopen en met wind tegen zijn de laatste meters erg zwaar
(goed te doen in combinatie met het kopje van bloemenaal)
– Fietspad achter het F1 cirquit langs (klinkertjes) (er is ook een MTB parcours)
– Kraantje lek paralel aan het spoor

– Even boven wijk aan zee
even boven wijk aan zee het fietspad naar het noorden, 2e afslag links
Een stukje ruige klinkers/stenen dat net te lang duurt voor een sprintje (oude kwaremont surogaat)

Onder Egmond aan zee
-Strandpavilioen Zilverzand (3x hard aanzetten)

Net ten oosten van Bergen aan Zee
– Elzenlaan naar Landgoed Huize Glory (Must See!)

KnightBiker 29 april 2023 om 17:02

– In Amersfoort
1 – Prins Willem Alexander straat en Belgenlaan (een paar steile straatjes)
2- Genestelaan
3 – Daan Fockemalaan
4 – Laan 1914
5 – Urechtseweg
6 – Verlengde Paltzerweg

Lalsacien 29 april 2023 om 17:51

Vondellaan en Hugo de Grootlaan kun je ook benoemen in Amersfoort maar die stad reken ik niet tot de Randstad.

KnightBiker 29 april 2023 om 17:55

@lasacien – twijfelgevalletje? van uit Utrecht is het prima te doen

SolitaryShell 29 april 2023 om 20:44

Dit is onderdeel van de Utrechtse Heuvelrug.

KnightBiker 29 april 2023 om 17:07

In Soest
– Kolonieweg
– Rinke Tolmanpad
– Wilhelminalaan
– Veldweg > Molenweg

KnightBiker 29 april 2023 om 17:15

Hilversum
– Kolhornseweg (stevig valsplat)
– Hoge Naarderweg
– Bachlaan > Bussemergrindweg

KnightBiker 29 april 2023 om 17:44

Skiheuvel Spaarnwoude (3 kanten + een MTB parcour)

Wheely 29 april 2023 om 17:57

In Spaarnwoude ligt ook nog een berg vergelijkbaar met Big Spotters Hill, is nu nog wel onverhard. Ligt in de buurt van Wheelerplanet tegenover de Afrikahaven.

Marik 29 april 2023 om 18:35

Is dat niet een afvalberg Wheely?

Wheely 29 april 2023 om 18:53

Klopt, net als die bij Snowplanet/Dancevalley. Inmiddels mooi begroeid en trappen erop.

edit: https://youtu.be/tE54yWBG2pQ
Niet mijn beelden.

KnightBiker 30 april 2023 om 11:49

klopt , niet benoemt omdat het (nog) onverhard is, maar als het goed is komt dat nog + horeca op de top.. (het duurt wel lang intussen voordat het er een keertje af is, maar prima in combinatie met het Kopje en/of de Spaarndamse Ski Heuvel)

Maar als het af is, zeker zwaar genoeg om te benoemen en loopt in stapjes omhoog

KnightBiker 29 april 2023 om 17:51

Rozenburg
– Landpunt de tong

Nabij hoek van Holland
– Uitkijkpunt de maeslandkering

Aerts 30 april 2023 om 09:41

De weg naar de Tong loopt dood. Als je dan een rondje ‘Voorne’ wil doen, dan is het wel ruk dat je nog 10 km tegenwind moet rijden voor een heuveltje. En dan 10 km terug om vervolgens net de pont te missen….

KnightBiker 30 april 2023 om 11:23

klopt het is altijd wat lang ernaar toe of terug, maar wel ideaal voor repeat hill sprints. (maar omdat ik uit Amsterdam moet komen ben ik hier nog maar 2x geweest)

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.