Heuvels in Holland: de Keutenberg
foto: Cor Vos

Heuvels in Holland: de Keutenberg

Fietstoerisme Klimmen in Nederland? Dat is een lastige zaak, want ons land is zo plat als een pannenkoek. Toch zijn er wel degelijk tal van heuvels die het vlakke polderritme soms onderbreken. In de serie Heuvels in Holland brengt WielerFlits een ode aan de beperkte hoeveelheid hoogtemeters die ons kikkerlandje rijk is.

Als het over klimmen in Nederland gaat, dan mogen enkele hellingen uit Zuid-Limburg niet ontbreken. Echt hoog wordt het er nog niet, maar toch tref je in het Zuid-Limburgse heuvelland de nodige uitdagende beklimmingen, vooral door de hoge stijgingspercentages die er schering en inslag zijn.

Een van de bekendste beklimmingen in Zuid-Limburg is zonder twijfel de Keutenberg. Al tal van keren heeft de loeisteile helling zich bewezen als een van de scherprechters van de Amstel Gold Race, wat hem in binnen- en buitenland faam heeft bezorgd.

(Lange) Keutenberg, Valkenburg, Netherlands

• Distance: 1.6 km, Elevation: 84 m, Avg. Grade: 5.2 %

De Keutenberg werd in 1972 voor het eerst opgenomen in het parcours van de Amstel Gold Race. Tussen 1991 en 1997 zat de beklimming niet in de Nederlandse heuvelklassieker omdat het vele publiek en de hoge stijgingspercentages chaotische taferelen opleverde. Tegenwoordig zit de klim al ruim 25 jaar weer in het parcours, al mogen er geen toeschouwers meer staan op het steilste deel van de beklimming.

De combinatie van de historie en het uitdagende profiel maakt het ook een populaire beklimming onder fietstoeristen. Dat blijkt ook uit het Strava-segment, welke meer dan 300.000 keer is bereden, door meer dan 100.000 verschillende mensen.

De beklimming start in het gehucht Engwegen, waar je met een tweetal scherpe bochten aan de klim begint. Hier word je gelijk geconfronteerd met het lastigste deel van de klim: zodra de weg je het bos in voert, loopt het wegdek kortstondig omhoog aan een stijgingspercentage van 22%.

Toerfietsers op de Keutenberg – foto: Raymond Kerckhoffs

Gelukkig is die passage kort en vlakt de helling al wat af zodra je dit bos verlaat, waarna de klim nog enkele honderden meters verderloopt aan stijgingspercentages rond de 13%. Eenmaal aangekomen in het dorpje Keutenberg heb je het zwaarste werk achter de rug, maar zit de klim er niet op.

Hierna volgt namelijk nog een ruime kilometer vals plat. Alsof dat niet al lastig genoeg is, heeft wind op de open vlakte waar de weg doorloopt vrij spel, waardoor je soms ook nog eens loeiharde tegenwind hebt. Een flinke inspanning na het steile begin dus.

De Keutenberg – de statistieken:
Hoogste punt: 160 meter
Hoogteverschil: 84 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 5,2%
Maximale stijgingspercentage: 22%
Strava KOM: Vegard Stokke in 2:52 minuten

RIDE Magazine
1 Reacties
21 augustus 2023 09:52
Leuk! Net nog afgelopen zaterdag opgeweest. De keutenberg boezemt mij het meest angst in van alle hellingen in NL. Meestal pak ik hem helemaal op het eind van de rit. Het is nog minder fijn als je al +1500hm achter de rug hebt.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.