Heuvels in Holland: De Italiaanseweg in Gelderland
foto's: Joris Knapen

Heuvels in Holland: De Italiaanseweg in Gelderland

Fietstoerisme Klimmen in Nederland? Dat is een lastige zaak, want ons land is zo plat als een pannenkoek. Toch zijn er wel degelijk tal van heuvels die het vlakke polderritme soms onderbreken. In de serie Heuvels in Holland brengt WielerFlits een ode aan de beperkte hoeveelheid hoogtemeters die ons kikkerlandje rijk is.

Tussen Wageningen en Arnhem ligt één van de verschillende stuwwallen die ons land rijk is. Net ten Noorden van de Nederrijn loopt het landschap opeens enkele tientallen meters omhoog. Daar tref je verschillende onder wielrenners populaire hellingen zoals de Wageningse Wielermuur, de Holleweg en de Italiaanseweg.

Die laatste beklimming is één van de populairste wegen in de streek. Niet enkel vanwege de hoogtemeters die je er kan maken, maar ook vanwege de prachtige ligging en de slecht gelegde klinkers die voor wat extra uitdaging zorgen. De klim keert ook jaarlijks terug in enkele routes van de Airborne wandeltocht.

Alhoewel de klim natuurlijk niet enorm lastig is, maakt het slechte wegdek hem wel net wat uitdagender dan een ‘gewone’ heuvel over glad asfalt. Door de klinkers waar je met de fiets overheen stuitert, kan je – met enig inbeeldingsvermogen – je héél kort een Flandrien wanen die over een kasseienhelling dokkert. Ook de twee haarspeldbochten die je passeert geven de klim een bijzonder, on-Nederlands karakter.

De klim start aan de Fonteinallee, dicht bij Kasteel Doorwerth. De weg werd in 1848 aangelegd door de baron die het kasteel in zijn bezit had, om de bevoorrading van het kasteel te vereenvoudigen en het kasteel te verbinden met de Utrechtseweg en treinstation Wolfheze te verbinden. Baron Jacob Adriaan Prosper koos voor de naam ‘Italiaanseweg’ omdat de twee haarspeldbochten en de klinkers hem deden denken aan Italië.

Die haarspeldbochten zitten niet alleen vanwege de hellingsgraad in de weg, maar ook omdat er rekening is gehouden met de natuur; de weg is langs enkele beuken om gelegd, om deze niet te hoeven kappen. Enkele van de beuken langs de weg zijn naar schatting 250 jaar oud.

Italiaanseweg – de statistieken:
Lengte: 800 meter
Hoogste punt:
56 meter
Hoogteverschil: 46 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 5,5%
Maximale stijgingspercentage: 10,2%
Strava KOM: Bart Lemmen in 1:26 minuten

Italiaanseweg, Doorwerth, Netherlands

• Distance: 821 m, Elevation: 46 m, Avg. Grade: 5.5 %

RIDE Magazine
3 Reacties
12 augustus 2023 11:02
Wat mij betreft de mooiste klim van midden-Nederland, misschien zelfs wel van heel Nederland.
15 augustus 2023 17:48
De klim zit niet in de Airborne-wandeltocht. Dat is het gedeelte van de Italiaanseweg tussen de Van de Molenallee en de Utrechtseweg.
16 augustus 2023 09:52
Met het spuugbankje boven. Zo genoemd binnen onze wielergroep omdat een van ons zijn speeksel uitgebreid verspreidde na de inspanning.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.