Heuvels in Holland: de Emmapiramide op de Veluwe
foto: Kelly Bonnenberg/Specialized

Heuvels in Holland: de Emmapiramide op de Veluwe

Fietstoerisme Klimmen in Nederland? Dat is een lastige zaak, want ons land is zo plat als een pannenkoek. Toch zijn er wel degelijk tal van heuvels diet het vlakke polderritme soms onderbreken. In de serie Heuvels in Holland brengt WielerFlits een ode aan het beperkte aantal hoogtemeters dat ons kikkerlandje rijk is.

De Veluwe is één van de populairste fietsgebieden van Nederland. De vele bossen, heidegebieden en zandverstuivingen vormen fraaie landschappen om doorheen te fietsen. En niet geheel onbelangrijk: je treft er on-Nederlandse hoogteverschillen.

Eerder schreven we al over de Posbank, maar een andere bekende helling op de Veluwe is de Emmapiramide. Alhoewel, de Emmapiramide zelf wordt niet beklommen, maar wel Bovenallee die op iets meer dan honderd meter van de Emmapiramide passeert.

In 1891 werd op de Kluizenaarsberg een uitkijkheuvel gebouwd, om bosbranden te kunnen waarnemen, als onderdeel van de werkverschaffing. Enkele jaren later kreeg de uitkijkpost de naam de Emmaheuvel, naar toenmalig koningin Emma. In 1934 werd er een acht meter hoge uitkijktoren geplaatst evenals houten wallen om aardverzakkingen te voorkomen. Dat zorgde ervoor dat het op een piramide begon te lijken, waardoor het ook zijn huidige naam kreeg.

In 1949 verrees er een nieuwe brandtoren, welke in 2012 nog vijf meter werd verhoogd omdat het bos rondom de toren dusdanig groeide dat het het zicht begon te belemmeren. Daarnaast is er na de Tweede Wereldoorlog nog een monument geplaatst voor tien mannen die er in 1944 zijn geëxecuteerd.

Tegenwoordig is de brandtoren niet meer in gebruik, maar is het wel een populaire trekpleister. Dat geldt dus ook voor de beklimming die dicht langs de toren loopt, welke onder wielertoeristen geliefd is. De helling zat ook in de nodige wedstrijden, waaronder de tweede etappe van de Giro d’Italia in 2016 en de meest recente Simac Ladies Tour.

Emmapiramide, Velp, Netherlands

• Distance: 606 m, Elevation: 39 m, Avg. Grade: 6.1 %

De klim is vanuit Rozendaal te beklimmen, maar de Oostelijke aanrijroute is een stuk mooier en daardoor ook populairder. De klim begint bij de kruising van de Bovenallee en de Beekhuizenseweg, waar een parkeerplaats de start signaleert. Vanaf hier loopt de weg 600 meter omhoog aan een stijgingspercentage van 6,1% met een uitschieter net boven de 10%.

Vooral het slot van de helling is erg mooi, gezien twee haarspeldbochten je daar naar het hoogste punt van de weg leiden. Eenmaal op de top aangekomen heb je 47 hoogtemeters overwonnen.

Emmapiramide (oost) – de statistieken:
Lengte: 600 meter
Hoogste punt:
47 meter
Hoogteverschil: 86 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 6,1%
Maximale stijgingspercentage: 10,1%
Strava KOM: Thomas Krol in 1:01

RIDE Magazine
5 Reacties
27 november 2023 09:28
Ja, leuk stuk over een leuk klimmetje. Zo zwaar als je het zelf maakt. Peddel je rustig omhoog, dan ga je er weinig van voelen. Knal je er vol in, dan sta je met brandende longen op de top. Lekker om af en toe te doen.
Ik fiets deze elk jaar wel een keer of vijf op.
27 november 2023 09:54
In het kader zit de Rijzendeweg en om heel eerlijk te zijn gaat het over de Veluwezoom, niet de Veluwe. Veluwse klimmen moet je eerder bij Apeldoorn of Lunteren kiezen.
27 november 2023 10:09
@redactie: hoe moeilijk is het om ook een kaart+route in het artikel te stoppen? Kan zelfs gesponsord door Strava, Map My Ride of Komoot of zo..
    27 november 2023 18:11
    En hoe moeilijk is het om zelf Google Maps of zo te raadplegen?
27 november 2023 21:20
Vooral leuk omdat hij lekker combineren is met de Posbank.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.