Heuvels in Holland: Big Spotters Hill in Noord-Holland
foto's: Joris Knapen

Heuvels in Holland: Big Spotters Hill in Noord-Holland

Fietstoerisme Klimmen in Nederland? Dat is een lastige zaak, want ons land is zo plat als een pannenkoek. Toch zijn er wel degelijk tal van heuvels die het vlakke polderritme soms onderbreken. In de serie Heuvels in Holland brengt WielerFlits een ode aan de beperkte hoeveelheid hoogtemeters die ons kikkerlandje rijk is.

Het is een bijzondere verschijning: langs de N205, bij Vijfhuizen, staat een piramide met op de top een grote stalen constructie. De met gras begroeide heuvel van ongeveer twintig meter hoog trekt de aandacht in de verder vlakke omgeving.

Big Spotters Hill, zoals het heet, is een in 2002 aangelegde heuvel in de vorm van een piramide. Op een kunstmatig eiland is de piramide gemaakt als onderdeel van de Floriade van 2002, waarvoor het als uitzichtpunt moest dienen. De piramide is gemaakt van het zand en de aarde welke bij het uitgraven van sloten en vijvers in de omgeving vrijkwam.

Inspiratie voor Big Spotters Hill was de Piramide van Cheops in Egypte. Ten tijde van de opening van de piramide stond er op de top nog een kunstwerk maar deze werd in 2004 door een storm verwoest. Tien jaar later werd er een nieuw object geplaatst: een 15 meter hoge stalen constructie van Lehner en Gunther Architecten die MainPoort heet.

De beklimming start op een hoogte – of eigenlijk diepte – van -1 meter. Met de top op 18 meter, overbrug je dus 19 meter. De klim is absoluut niet lastig, maar heeft desondanks een eigen karakter, omdat je onderweg naar de top om de piramide heen cirkelt en zodoende zes haakste bochten in het korte segment treft alvorens je de top bereikt.

Big Spotters Hill, Vijfhuizen, Netherlands

• Distance: 494 m, Elevation: 19 m, Avg. Grade: 3.9 %

Het is geen Alpendecors, maar vanaf de top heb je toch mooi uitzicht op de omgeving, Onder andere het Haarlemmermeerse bos en het Floriadeterrein zijn goed zichtbaar. Verwacht ondanks de naam overigens geen vliegtuigen te spotten: het zicht op opstijgende vliegtuigen van Schiphol wordt geblokkeerd door bomen.

Niet enkel wielrenners uit de omgeving trekken graag naar de Big Spotters Hill: er worden ook regelmatig hardloopevenementen georganiseerd en het festival Mysteryland vindt jaarlijks op het voormalig Floriadeterrein plaats.

Big Spotters Hill – de statistieken:
Lengte: 494 meter
Hoogste punt:
18 meter
Hoogteverschil: 19 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 3,9%
Maximale stijgingspercentage: 5,9%
Strava KOM: Thomas Jacobs in 46 seconden

RIDE Magazine

Om te reageren moet je ingelogd zijn.