Gravelbikers kennen in Nederland de nodige regels

vrijdag 7 oktober 2022 om 14:18
Gravelbikers kennen in Nederland de nodige regels

foto: Joris Knapen

Komende zondag staat het eerst WK gravel op het programma waar topwielrenners als Mathieu van der Poel, Peter Sagan en Greg van Avermaet aan de start staan. Gravel wordt steeds populairder. Ook onder de Nederlandse fietstoeristen.

In een uitgebreid artikel op Fietssport wijst de NTFU erop dat ook een gravelbiker aan regels gebonden; niet elk pad is een fietspad, ook al beweert je GPS soms het tegendeel. Kijk vooral dus ook op de toegangsborden bij de ingang van de gebieden. Wat kun je zoal tegenkomen?

Dat Nederland zo’n 140.000 km aan verharde wegen heeft, zal menig mountainbiker en gravelbiker weinig interesseren. Zij willen zoveel mogelijk kilometers maken over bospaden, grindstroken en singletracks. Gelukkig zijn er ook genoeg onverharde opties. Verkeers- en toegangsborden helpen je om op het juiste pad te blijven.

Nederland is opgedeeld in een miljoen verschillende plakjes land, van bijna evenveel landeigenaren. Denk aan Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, gemeenten en particuliere eigenaren. Deze terreinbeheerders hebben allemaal eigen borden met toegangsregels. Bovendien kunnen de regels van eenzelfde beheerder per gebied verschillen. Zo is er op de Noord-Veluwe meer mogelijk dan op de Posbank. Dat heeft te maken met kwetsbare natuur of drukte.

Foto: NTFU

De enige manier om hier achter te komen, is door ter plekke de toegangsregels goed te bestuderen. Deze staan op de borden in de buurt van de toegangspunten. De NTFU bespreekt in een artikel de wirwar aan bordjes die je tegen kunt komen en leggen uit wat ze betekenen, want dat is niet altijd zo duidelijk als je zou verwachten.

Na zonsondergang verboden
Bijna alle natuurgebieden in Nederland zijn verboden voor bezoekers – dus zowel wandelaars, ruiters als fietsers – tussen zonsondergang en zonsopkomst. De natuur pakt dan haar rust. Natuurlijk zijn er uitzonderingen zoals enkele vuilnisbelten of onverharde stroken tussen weilanden. Let goed of deze regel op het toegangsbord staat vermeld.

Fietspad
Deze is eigenlijk zo klaar als een klontje. Zoals je op jonge leeftijd hebt geleerd, betekent het rechthoekige bordje met ‘fietspad’ dat je te maken hebt met een onverplicht fietspad. Is het blauwe bord rond, dan is het fietspad verhard.

Foto: NTFU

Opengesteld
Deze langwerpige groene bordjes vind je op particuliere landgoederen. Nederland telt zo’n 2.700 van die landgoederen. Als terreineigenaren in aanmerking willen komen voor gunstige belastingregelingen, moeten ze hun landgoed openstellen voor wandelaars. Dat staat in de Natuurschoonwet, die stamt uit 1928. De terreineigenaren bepalen daarnaast zelf of ook andere recreanten zoals fietsers welkom zijn. Een voorbeeld hiervan is Den Treek, waar je fietspaden en een MTB-route hebt.

Foto: NTFU

Vrij wandelen op wegen en paden
Hoewel de bordjes van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en LandschappenNL behoorlijk verschillen, worden er wel vaak dezelfde termen gebruikt om de toegang voor fietsers te beschrijven. Veel gebieden zijn alleen toegankelijk voor wandelaars, niet voor fietsers. Op het toegangsbord staat dan ‘vrij wandelen op wegen en paden’.

Foto: NTFU

Vrij wandelen en fietsen op wegen en paden
De openstellingsregel ‘vrije toegang op wegen en paden’ of ‘vrij wandelen en fietsen op wegen en paden’ betekent dat er in het gebied gewandeld én gefietst mag worden. Dit mag vooral als recreanten elkaar niet in de weg zitten en de natuur minder kwetsbaar is.

Let wel goed op, want op het toegangsbord kunnen toevoegingen staan die de toegang beperken. ‘Geen toegang: met fietsen en/of paarden buiten de daarvoor aangegeven route’ betekent dat je alleen op gemarkeerde MTB-routes of fietspaden mag rijden. Fietspaden worden gemarkeerd met het blauwe verkeersbord.

Foto: NTFU

Artikel 461
Onderaan veel toegangsborden staat dat al het overige verboden is volgens artikel 461 van het Burgerlijk Wetboek van Strafrecht. Overtreed je de regels? Dan riskeer je een geldboete van de eerste categorie, die maximaal 435 euro bedraagt. In de praktijk zijn boetes van ongeveer 100 euro normaal.

Uitzonderingen
Voor toertochten en evenementen wordt soms een uitzondering gemaakt. De terreineigenaar geeft eenmalig toestemming om over paden te rijden waar je normaal gesproken niet mag komen. Neem dus niet klakkeloos de route van zo’n evenement over om de tocht alsnog te rijden.

Dit artikel is in overleg met de NTFU overgenomen van de site Fietssport.nl. Om spanningen te voorkomen en ervoor te zorgen dat fietsers onverhard mag blijven fietsen, is de Nederlandse wielersportbond NTFU een van de initiatiefnemers van de Gravel Code.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone