Fietsen door de bosrijke omgeving rondom Lage Vuursche
foto: Joris Knapen
Ties Wijntjes dinsdag 17 oktober 2023 om 08:00

Fietsen door de bosrijke omgeving rondom Lage Vuursche

Fietstoerisme Centraal gelegen in Nederland vind je Lage Vuursche. Dit dorpje is bekend vanwege het koninklijk paleis wat er staat, maar is ook een fietshotspot. Gravelfietsen, mountainbiken of fietsen over de weg: stuk voor stuk kan het namelijk in de bosrijke omgeving die je hier vindt.

Met slechts 280 inwoners zou je zeggen dat Lage Vuursche een relatief nietszeggend dorp is. Niet is minder waar, want het historische dorpscentrum met achttiende- en negentiende-eeuwse huizen en tientallen rijksmonumenten is an sich al een prachtige plek. Helemaal als je de bosrijke omgeving waar het dorp in ligt in ogenschouw neemt.

In de omgeving van het dorpje liggen daarnaast de nodige bijzondere landgoederen, zoals kasteel Drakensteyn, Paleis Soestdijk en het landgoed Pijnenburg. Niet voor niets is het dus een populaire bestemming voor een binnenlands dagje uit. Ook op de tweewieler dus, want mountainbiken, gravelfietsen en wegwielrennen is vanuit Lage Vuursche méér dan goed te doen.

Mountainbiken
Vanuit Lage Vuursche – of eigenlijk nét erbuiten – zijn twee mountainbikeroutes te vinden. De 11,5 kilometer lange route genaamd ‘Lage Vuursche’ en de 20,7 kilometer lange route ‘Hoge Vuursche’. Aan beide routes kun je beginnen vanuit De Kuil van Drakensteyn. Van hieruit rijd je kilometers lang over veelal singletrack door de bossen.

Veel mountainbiketrails rondom Lage Vuursche zijn goed te doen op de gravelbike – foto: Joris Knapen

Gelegen op de Utrechtse Heuvelrug tref je onderweg het nodige hoogteverschil, wat door de routebouwers efficiënt wordt gebruikt. De route draait vaak meermaals over heuveltjes, waardoor je op beide parcours ruim 200 hoogtemeters overwint. Daarnaast zijn er de nodige technische features zoals drops en jumps, al is er vaak ook een makkelijkere omweg.

De parcoursen delen tevens een passage van ongeveer 3 kilometer, waardoor je relatief makkelijk de twee routes kunt combineren tot een totale rit van ongeveer 30 kilometer. Zeker gezien de kleine hoeveelheid wegen of gravelpaden die je hier treft, is dat een bijzonder leuke mountainbikerit voor zowel de beginnende als gevorderde mountainbiker. Voor beide routes heb je het MTB-vignet van de Utrechtse Heuvelrug nodig.

Gravelfietsen
Rondom Lage Vuursche vind je tal van onverharde paden waar je als gravelfietser je hart kunt ophalen. Om te beginnen zijn er een hele hoop onverharde fietspaden die van dergelijke kwaliteit zijn dat je er zelfs met de racefiets prima op kunt fietsen. De vele schelpen- of grindpaden rondom het dorpje zijn goed onderhouden en van een behoorlijk harde ondergrond.

foto: Joris Knapen

Maar, als je net wat meer uitdaging zoekt, liggen er ook nog een heleboel andere paden rondom Lage Vuursche voor de gravelfiets. Let wel goed op, want je mag niet op alle paden in de natuurgebieden rondom Lage Vuursche fietsen. Overwegend staat dit duidelijk aangegeven met bordjes langs de paden.

Als je enkel de paden dicht rondom Lage Vuursche gebruikt, zou je al een fraaie gravelroute uit kunnen zetten, maar je kunt ook makkelijk andere natuurgebieden in het midden van het land aandoen vanuit Lage Vuursche. Zo tref je rondom het Gooi onder andere het Spanderswoud, de Bussumerheide en het Corversbos, terwijl richting het zuidoosten de Soesterduinen en Den Treek binnen handbereik liggen. Om maar een paar namen te noemen.

Wegfietsen
En tot slot kun je vanuit Lage Vuursche ook op de weg leuke routes uitzetten. Door de vele bossen rondom het dorp lopen de nodige wegen, terwijl er dus ook veel onverharde maar goed onderhouden fietspaden zijn waar je met de racefiets overheen kunt.

Ook zijn er vanuit Lage Vuursche enkele andere leuke bestemmingen goed te bereiken. Zo kun je richting Vliegbasis Soesterberg, waar je kunt fietsen over een landingsbaan die niet meer wordt gebruikt. Of wat dacht je van het beklimmen van enkele heuvels op de Utrechtse Heuvelrug, zoals de Pyramide van Austerlitz of de Amerongse berg.

Fietsen kan dus erg goed vanuit Lage Vuursche, maar dan missen we nog één belangrijke reden waarom het dorp zo populair is onder fietsers: pannenkoeken! Je vindt in de dorpsstraat (van slechts een kleine 200 meter lang) namelijk vier pannenkoekenrestaurants. Een ideale lunchstop of een lekkere afsluiting van je rit.

RIDE Magazine
2 Reacties
17 oktober 2023 12:21
Beetje compact en klein daar allemaal qua natuurschoon. Zoals nagenoeg alles in het gooi, je voelt je er altijd wat ingeblikt en opgejaagd. Militaire museum is een leuke passage over dat oude vliegveld.
17 oktober 2023 15:02
Ik vind omgeving Vuursche prachtig om te fietsen op zowel gravelbike als MTB. Heerlijke plek, goed starten vanaf de Kuil of Lage Vuursche zelf.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.