Everesting in Nederland: gekkenwerk of fraaie uitdaging?
foto: Joris Knapen

Everesting in Nederland: gekkenwerk of fraaie uitdaging?

Fietstoerisme Everesting nam de laatste jaren een enorme vlucht. Het concept is simpel: je fietst één helling zo vaak op tot je het aantal hoogtemeters van Mount Everest (8848) hebt bereikt. Bij het Nederlandse landschap denk je daar misschien niet gelijk aan, maar ook hier is het mogelijk een Everesting uit te voeren.

Toen de wereld door Covid-19 op slot ging in het voorjaar van 2020, verdwenen voor geruime tijd alle wielerwedstrijden van de kalender en was reizen naar nieuwe fietsgebieden quasi onmogelijk. Genoeg reden voor profs en fanatieke amateurs om in hun eigen omgeving nieuwe uitdagingen te zoeken, waardoor Everesting in rap tempo aan populariteit won.

Voor de eerste Everesting in Nederland moeten we overigens nog veel verder terug dan de Coronapandemie. In 2015 was het namelijk Niels van der Kuur die op de Eyserbosweg de eerste Everesting op Nederlandse bodem voltooide na 200 kilometer, bijna 14 uur en ruim 9000 hoogtemeters, volgens de Everesting Hall of Fame.

Binnenkort wordt er een nog hogere weg geopend op de VAM-berg; het Dak van Drenthe – foto: Cor Vos

Waar er tot en met het voorjaar van 2020 in totaal zeven Everestings worden voltooid in Nederland, zijn dat er vanaf april ruim vijftig in dat eerste Covid-jaar. Zo beklom voormalig Continentaal coureur Adne Koster maar liefst 302 keer de VAM-berg om tot een totaal van 9.719 hoogtemeters te komen.

Dat je geen beklimmingen met honderden hoogtemeters nodig hebt, bewijzen de tientallen Everestings die in Nederland voltooid zijn. Natuurlijk zijn er veel Everestings in Zuid-Limburg gedaan, op bijvoorbeeld de Camerig, de Cauberg en de Hulsberg, maar er zijn ook in de noordelijker gelegen provincies geslaagde Everestings.

Opvallend genoeg is er op de Posbank nog geen (geregistreerde) Everesting gedaan – foto: Joris Knapen

Zo reed Etienne van Empel 292 keer het Paardenveld (ook wel bekend als de Koerheuvel) in Rhenen op en beklom DSM-prof Esmée Peperkamp 126 keer de Nieuwe Holleweg in het Gelderse Beek-Ubbergen. Ook heuvels als de Amerongse Berg, het Kopje van Bloemenendaal en de Emmapiramide waren het decors van geslaagde Everestings.

Voor wie het iets minder radicaal wil aanpakken dan de ‘reguliere’ Everesting, is er ook de mogelijkheid om te kiezen voor een zogenaamde ‘Basecamp’ Everesting. Dat is nog altijd een flinke kluif want dat is hetzelfde concept maar dan met de helft van het aantal hoogtemeters, 4.424 om precies te zijn.

Zuid-Limburg is in Nederland waarschijnlijk het beste decors voor een Everesting

Wie juist nóg meer uitdaging wil, kan er ook voor kiezen een dubbele of zelfs triple Everesting te doen. Ook is er de zogenaamde Everesting Roam 10K, waar je 10.000 hoogtemeters verzamelt in een rit van minstens 400 kilometer, binnen 36 uur. Hierbij hoef je niet telkens dezelfde klim op en af te rijden. Ook is er een off-road variant van de Everesting of kan je een virtuele Everesting doen op Zwift.

Everesting is een concept dat door het Australische Hells 500 in het leven is geroepen. Als je een Everesting voltooit kan je de GPS-gegevens daarvan opsturen naar de organisatie en word je – mits voldaan aan alle regels – opgenomen in de Everesting Hall of Fame.

RIDE Magazine
7 Reacties
18 juni 2023 08:54
Als training wel eens 10x de Amerongse opgereden, maar bijna 300x, pfoeh, dat gaat mij niet lukken...
  18 juni 2023 09:04
  Ik vind het ook bizar, mij niet gezien hoor. Ieder zijn ding natuurlijk maar dit is wat mij betreft een ongezonde manier van sport bedrijven.
  18 juni 2023 09:16
  Even op Strava gekeken... Sinds 2009 staat mijn teller op net geen 200x de Amerongse Berg. Strava geeft 52hm, dus ik kom in ruim 14 jaar uit op net iets meer dan het aantal hoogtemeters dat nodig is voor Everesting.

  Die beklimmingen hadden voor Everesting dus allemaal achter elkaar gemoeten? Amai. Dan kies ik toch liever voor Everlasting.
  18 juni 2023 09:51
  – It does not matter how long the ride takes, but it must be ridden in one attempt (i.e. no sleeping in between).
  – Rides must only focus on one hill or mountain per ride.
  – Rides cannot be loops. The descent must be via the same road.
18 juni 2023 09:26
Fantasieloos gedoe. Lekker geen hoogtemeters dan maar en gewoon een mooie tocht maken. Mijn drijfveer om zoiets te ondernemen is precies 0,0.

Kom ze wel vaker tegen die Groundhog’s bij 1 of ander bergje waar ze dan een vrije dag 88 x op-en-afknallen. Dat ze het doen bewijst dat er animo voor is, neem ik dan op basis van logica aan.
  18 juni 2023 14:22
  Nutteloze bewijsdrang mijns inziens
18 juni 2023 09:33
Everesting op de Amerongseberg is gekkenwerk. Die heuvel is niet steil genoeg. Dus rijdt je te snel en moet je te veel kilometers maken. Je energie gaat dan vooral op aan de luchtweerstand niet aan de hoogtemeters. Ook duurt je afdaling te lang. Liefst zo steil mogelijk en je verzet zo aanpassen dat je het makkelijk kan rijden. Al is er ook wel weer een tradeoff met een te heftige klim, waarbij je te diep moet gaan om boven te komen. Iets tussen 8-14% gemiddeld is ideaal.

Om dezelfde reden is de Posbank dus ook totaal ongeschikt als Everesting locatie. Verder is het er vaak ook nog eens te druk. Kan dat dus ook niet opvallend noemen.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.