Deze toertochten staan in maart op het programma in Nederland en België

Deze toertochten staan in maart op het programma in Nederland en België

foto: VisitBrabant

woensdag 1 maart 2023 om 11:15
Fietstoerisme

Met de Omloop achter de rug, is maart traditioneel de maand dat ook de toerfietser weer in gang schiet. Door heel Nederland en België zijn weer tal van toertochten en groepsritten. WielerFlits zet een aantal evenementen op een rij die een bezoek waard zijn.

BRM 300 Zeeland – zaterdag 11 maart
Tenzij je van shock therapy houdt, is dit niet bepaald een aanrader als je hebt stilgezeten de voorbije maanden, want zoals de titel al suggereert is dit een toertocht van maar liefst 300 kilometer. De route voert door een typisch Zeeuws landschap: over dijken, sluizen, en verschillende eilanden.

Net als tijdens de Tour van 2015 voert de route onder andere over de Brouwersdam – foto: Cor Vos

De route begint op Zuid-Beveland van waaruit koers via Middelburg, Vlissingen en de Oosterscheldekering koers owrdt gezet naar Schouwen-Duiveland. Via de Brouwerdam gaat de rit verder naar Goeree-Overflakkee, de Haringvlietdam en de Brielse maas. Hier fiets je door een bijzonder landschap met veel groen en de welbekende petrochemie. Het tweede deel van de tocht voert je door Spijkenisse, de Hoeksche Waard, Dordrecht en een stukje van de Brabantse wal weer richting startplaats Wemeldinge.

Joop Zoetemelk classic – zaterdag 18 maart
Als een toertocht de naam van een Tourwinnaar draagt, is het wat ons betreft met recht een klassieker. De Joop Zoetemelk classic geldt al jarenlang als de ouverture van het Nederlandse toertochtenseizoen en is dat ook dit jaar weer. De rit wordt georganiseerd door LRTV Swift, de club waar Zoetemelk in zijn juniorentijd zijn eerste kilometers maakte.

Zoetemelk zal zelf het startschot geven voor de 100 kilometer – foto: Cor Vos

De route voert over de voormalig trainingsgronden van de wereldkampioen van 1985: door het groene hart langs vaarten, rivieren, polders, molens en nog veel meer. Er zijn vier afstanden: 150, 100, 75 en 50 kilometer. Alle routes zijn uitgepeild en onderweg zijn er verzorgingsposten. Bij het vertrek van de 100 kilometer, om 08:30, wordt het startschot gegeven door Zoetemelk himself.

Gent-Wevelgem cyclo – zaterdag 25 maart
Sommige toertochten rijd je voor de fraaie omgeving, sommige voor de fysieke uitdaging en een enkele vanwege het bijzondere verhaal. Voor de Gent-Wevelgem cyclo gelden alle drie die redenen. De route voert dwars door het gebied waar het hart van de Eerste Wereldoorlog lag en heden ten dage nog verschillende oorlogsgraven liggen.

De onverharde Plugstreets in Gent-Wevelgem – foto: Cor Vos

De cyclo van de welbekende Vlaamse klassieker kent vijf afstanden: 70, 100, 125, 150 of de volle 220 kilometer. De cyclo is een weerspiegeling van de profkoers, dus je komt de iconische Plugstreets, de wind in de Moeren en de loodzware Kemmelberg stuk voor stuk tegen, waarna je finisht aan de oevers van de Leie.

CyclOn Ride – zondag 26 maart
Op zondag 26 maart staat de vierde editie van de CyclOn ride op het programma. Deze toertocht wordt georganiseerd door NL Tour Rides en zoals de naam doet vermoeden ondersteunt door CyclOn. Handig, want met de ondersteuning van een producent van fietsonderhoudsproducten, zal er goede ondersteuning van mechaniekers zijn.

De rit kent drie afstanden: 70, 100 en 130 kilometer, die je stuk voor stuk rondom Nijmegen, Noord-Limburg en Oost-Brabant voeren. Het vertrek is bij het hoofdkantoor van CyclOn, vanwaar ook enkele profs op een ontspannen tempo meerijden.

Codagex Ride the Kempen – zondag 26 maart
Wie het natuurgebied de Kempen eens wil ontdekken, doet er goed aan deel te nemen aan Codagex Ride the Kempen. Deze toertocht, georganiseerd door distributeur Codagex, voert namelijk door deze zandstreek in het noordoosten van België.

Er zijn maar liefst vijf uitgepeilde routes (38, 60, 90, 120 & 150 kilometer), die allemaal relatief vlak zijn. Afhankelijk van de afstanden zijn er maximaal twee bevoorradingsposten. Na de rit is de pret niet over, want bij het Bike Fest kan je onder andere Gent-Wevelgem op een groot scherm kijken.


Benieuwd naar een uitgebreide kalender met toertochten? Check dan de website van de NTFU, waar het merendeel van de Nederlandse toertochten op te vinden is.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone