Deze toertochten staan er in februari op het programma
foto: NTFU

Deze toertochten staan er in februari op het programma

Fietstoerisme We zitten nog midden in de winter en het toertochtseizoen moet nog losbarsten, toch staan er genoeg evenementen op de planning deze maand. WielerFlits zet een handjevol toertochten op een rij die een bezoek waard zijn in februari.

Zaterdag 3 februari – Winterbostocht
WV RETO en Airborne MTB organiseren op zaterdag 3 februari de welbekende Winterbostocht, met mountainbikeroutes van 60, 75 en 100 kilometer, evenals een graveltocht van 90 kilometer. De kortste afstand is uitgepijld, de andere routes moet je met een fietsnavigatie rijden.

De tocht voert je door bosgebieden en heidevelden in het heuvelachtige terrein rondom Arnhem en de Veluwe. De mountainbikeroutes doen bekende trails en enkele nieuwe stukken aan, waar pittige klimmetjes, technische stukken en makkelijkere passages elkaar afwisselen. De gravelroute gaat over de mooiste gravelwegen van de Veluwe en Veluwezoom.

foto: VisitVeluwe

Zaterdag 10 februari – BRM 200 Zwolle: Bourtangermoeras
“Het moeras was het domein van de duivel, die geen gelegenheid onbenut liet om je de zompige veendrek in te trekken, de dood in. Hoe dat ging wist niemand, want degenen die in het veen verdwenen waren, konden het niet navertellen”, schreef Harm van der Veen in ‘De Duivel en zijn Moer, huiveringwekkende verhalen uit het veen’.

Dat moeras was vroeger 3000 vierkante kilometer groot, maar tegenwoordig is het hoogveengebied significant kleiner. Vanuit Zwolle staat er een 200 kilometer lange rit op de planning, die richting Ommen, Duitsland en Hoogeveen voert.

Zaterdag 17 februari – Kootwijks Mooiste
De Veluwe Renners organiseren dit jaar een nieuwe toertocht voor de gravelfiets en mountainbike die vanaf Kootwijk over – logischerwijs – de Veluwe voert. Er zijn volledig uitgepijlde mountainbiketochten van 40 en 55 kilometer, evenals gravelroutes van 70 en 98 kilometer.

Radio Kootwijk – foto: VisitVeluwe

Zaterdag 24 februari – Gooische Strade Bianche
Een jonge klassieker, zo kan de Gooische Strade Bianche na negen jaar wel genoemd worden. Dit jaar organiseert Tempo Soest de graveltocht voor de tiende keer. Net als voorgaande jaren zijn er routes van 60 en 90 kilometer, waar dit jaar ook een rit van 120 kilometer aan is toegevoegd. Stuk voor stuk voeren de verschillende routes je over de mooiste stukken bos en heide rondom Soest, Hilversum, Bussum, Huizen en Baarn.

Zondag 25 februari – Gravelty Viking
Op zondag 25 februari organiseert NL Tour Rides de Gravelty Viking, een door het Rijk van Nijmegen en het Duitse Reichswald. De rit start bij de Mookerplas, net ten zuiden van Groesbeek, vanaf waar een rit van 65 of 85 kilometer begint die voor 80% over onverharde wegen voert. De toertocht is in samenwerking met sportvoedingsmerk Maxim, dus je krijgt vooraf een uitgebreid pakket sportvoeding om de dag goed door te komen.

1 Reacties
1 februari 2024 16:44
Beetje selectief, er zijn buiten deze hier genoemde 4 tochten genoeg andere tochten die ook hun aandacht verdienen. Het zijn doorgaans door onbezoldigde vrijwilligers georganiseerde tochten die daar veel tijd in steken om een dergelijke tocht te organiseren.

Om te reageren moet je ingelogd zijn.