De Heuvelroute: Een uitdagende rit door het zuiden van Vlaanderen

donderdag 21 april 2022 om 11:30
De Heuvelroute: Een uitdagende rit door het zuiden van Vlaanderen

De heuvelroute - foto: Vlaanderenmetdefiets.be

Vlaanderen staat bekend als een regio waar fietsliefhebbers hun hart op kunnen halen. De ruime keuze uit verschillende landschappen en routes maakt het een ideale bestemming voor een fietsvakantie. Maar met een breed scala aan mogelijkheden reist de vraag: waar begin je? Vandaag bespreken we een van de icoon fiestroutes: de Heuvelroute.

De Heuvelroute – die loopt van het West-Vlaamse Poperinge tot Homburg in het oosten –  is 459 kilometer lang.  Het is een uitdagend traject door het zuiden van Vlaanderen. De met bordjes aangegeven route voert je over de heuvels van diverse streken als Voeren, Haspengouw, het Hageland tot de Vlaamse Ardennen en het Heuvelland.

Entre Deux Monts in het West-Vlaamse Westouter – foto: vlaanderenmetdefiets.be

Je kunt zelf kiezen om de route in etappes op te delen of een deel van de route te fietsen. De online routeplanner helpt je daarbij. Je kiest zelf je gewenste start- of eindpunt en kan de route als GPX exporteren. Extra handig: de kaart vermeld ook plekken om te overnachten. Of je nu een stuk van de route doet of van de eerste tot de laatste heuvel fietst, dit is er eentje die bossen aan geschiedenis rijgt en je op pitstops tussendoor laat proeven van mattentaarten en bruine cafés.

TIP: Bloesemparadijs Limburg
Ga je in het voorjaar op pad, dan is het dubbel genieten in Haspengouw. Je doorkruist niet alleen historisch Tongeren, de stad van Ambiorix en de zondagse antiekmarkt, maar ook de Haspengouwse fruitstreek rond Borgloon en Sint-Truiden. Hier worden je zintuigen getrakteerd op groene weides met fruitbomen vol geurende bloesems. Gun jezelf een welverdiende stop en geniet in alle rust van deze natuurpracht. De fotostop bij het doorkijkkerkje ten zuiden van Borgloon is zeker de moeite waard.

Icoon fietsroutes
De Heuvelroute maakt deel uit van de Icoon fietsroutes, een serie van langeafstandsfietsroutes met verschillende thema’s. Elke icoonfietsroute haakt de mooiste stukjes van het Vlaamse landschap aan elkaar via aantrekkelijke fietswegen en zijn volledig en in twee richtingen bewegwijzerd. Meer info over de Heuvelroute lees je op de site Vlaanderenmetdefiets.be 

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone