Buiten de gebaande paden: klimmen net over de grens

Buiten de gebaande paden: klimmen net over de grens

foto: Cor Vos

dinsdag 30 mei 2023 om 11:00
Fietstoerisme

Wie in Limburg gaat fietsen, beklimt de Cauberg, Eyserbosweg en Keutenberg. Wie voor de vijfde keer in Limburg gaat fietsen, probeert een keer de Doodeman of het Kersenpad. Wie voor de tiende keer in Limburg gaat fietsen, moet op zoek naar iets nieuws. WielerFlits zet voor jou een aantal beklimmingen net over de grens voor je op een rijtje. Een spoiler: ook net over de grens is het lastig zoeken naar beklimmingen als je niet in Limburg woont.


1. Aachener Wald via Eberburgerweg

foto: Andreas Hörstemeier

De eerste klim in dit lijstje is er een in Duitsland. Op slechts zeven kilometer van de gemeente Vaals ligt de beklimming van het Aachener Wald via de Eberburgerweg. Via een aantal huizen kronkel je na een paar honderd meter zo het Aachener Wald in.

De beklimming is anders dan het gemiddelde stijgingspercentage van 6 procent doet vermoeden redelijk serieus: in de eerste 1,5 kilometer komt het stijgingspercentage regelmatig boven de 10 procent uit. Na 200 meter volgt meteen al het steilste stuk, als het 100 meter lang 13,2 procent is.

Afstand: 7 km vanaf Vaals
Lengte: 2,3 km
Stijgingspercentage: 6%


2. Côte des Trois-Frontières

foto: Daan Meels

Vermoedelijk de bekendste beklimming in dit lijstje. Dit is de Vaalserberg, maar dan van de andere kant. Vanuit het Belgische Plombières klim je zo omhoog naar het Drielandenpunt.

De Côte des Trois-Frontières is een stuk mooier dan de Nederlandse variant, op een rustige weg met mooie uitzichten over het heuvelland. Daarnaast heeft de heuvel ook een paar haardspeldbochten, wat het echte klimgevoel dan weer goed aanwakkert. Echt lastig wordt de Côte des Trois-Frontières nooit, mooi wel.

Afstand: 5 km vanaf Vaals
Lengte: 2,1 km
Stijgingspercentage: 4,6 procent


3. Rue du Beusdael

foto: Daan Meels

De Rue du Beusdael is een mooie beklimming in de Voerstreek en ligt ongeveer op de grens tussen Vlaanderen en Wallonië. In Sippenaeken begint de heuvel, die ongeveer 3,5 kilometer lang is. Epen ligt slechts op vier kilometer.

Vanaf het dorp rijd je omhoog naar het kasteel Beusdael, waarna de klim een stuk lastiger wordt. De laatste 1,2 kilometer stijgt namelijk nog met een procentje of zeven. Een fijne klim met het nodige bekijks. En je moet dus nog stevig doortrappen om de top te bereiken.

Afstand: 4 km vanaf Epen
Lengte: 3,4 km
Stijgingspercentage: 4,5 procent


4. Kosenberg

foto: Daan Meels

Ben je op zoek naar een alternatieve Eyserbosweg of Keutenberg? Dan is de Berg la Clouse, of de Kosenberg in het Nederlands, misschien wel wat voor jou. Qua uitzicht vertoont de klim gelijkenissen met de Keutenberg, qua profiel lijkt de Kosenberg meer op de Eyserbosweg. Lees: tegen het einde van de Kosenberg wordt de klim verschrikkelijk steil.

Na 550 meter komt het stijgingspercentage boven de 10 procent, en vanaf daar wordt het alleen maar steiler. Op een paar meter van de top wordt het maximale stijgingspercentage bereikt: 18 procent. Als je bij Slenaken de grens over rijdt richting Aubel, ben je zo bij de Kosenberg.

Afstand: 11 km vanaf Slenaken
Lengte: 
1 km
Stijgingspercentage: 7,8 procent


5. Muizenberg

In Kanne, inderdaad de woonplaats van Tom Dumoulin en een dorp dicht bij Maastricht, heb je de Muizenberg. Vergeleken met de hierboven genoemde Ardennen-klimmen is de Muizenberg een stuk minder lastig, maar de klim kent een zwaar middenstuk die de Muizenberg de moeite waard maakt om eens te doen: 100 meter lang is de klim 15 procent.

Afstand: 5 km vanaf Maastricht
Lengte: 800 meter
Stijgingspercentage: 5,9 procent


6. Rennweg

foto: Google Maps

Alhoewel de echte hoogtemeters wat verder weg in de Eiffel liggen, kun je op 30 kilometer van de Kerkrade een klim meepakken die bijna 9 kilometer lang is: de Rennweg vanuit de gemeente Gürzenich.

Echt zwaar is de Rennweg niet. De steilste 100 meter is 7,7 procent, maar meestal ligt het stijgingspercentage rond de 2, 3 of 4 procent. In bijna 900 meter maak je toch zo’n 250 meter hoogtemeters. Een mooie klim om stevig door te stoempen, dus.

Afstand: 33 km vanaf Kerkrade
Lengte: 8,9 km
Stijgingspercentage: 2,8 procent

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone