5 wielercafés om te bezoeken (nu ze weer open zijn)

vrijdag 30 april 2021 om 12:38
5 wielercafés om te bezoeken (nu ze weer open zijn)

Halverwege je fietsrondje een stuk appeltaart of na afloop een ijskoud biertje op het terras. Het kan weer. Na bijna een halfjaar zijn de terrassen weer geopend. En om geheel in de sfeer te blijven kan dat ook weer bij de vele wielercafés die Nederland rijk is. In dit artikel 5 leuke wielercafés – mét terras – om te bezoeken.

De Proloog – Amerongen
Centraal gelegen in ons land en aan de voet van de Amerongse Berg vind je sinds 2016 wielercafé De Proloog. Het café dankt haar naam aan de race tegen de klok en is bij veel wielerliefhebbers bekend. Als ideale uitvalsweg richting de Utrechtse Heuvelrug, het land van Maas en Waal én de Hoge Veluwe kun je vanaf hier alle kanten op. Mede daardoor wordt het wielercafé goed bezocht door zowel fietsers uit Randstad komen als fanatiekelingen die Amerongen vanuit Gelderland en Noord-Brabant weten te bereiken.

Wielercafé De Proloog in Amerongen – foto: wielercafes.nl

Parijs is nog ver – Doetinchem
Dit Doetinchemse wielercafé bestaat sinds 2017 en straalt een herkenbare, kleurrijke en huiselijke sfeer uit. Binnen vind je zeer veel wielerhistorie in de vorm van befaamde tenues, vintage racefietsen en een sprekende foto van de Mont Ventoux op de verlichte muur. Liefhebbers van de wielersport volgen er de wielerkoersen zoals de Giro d’Italia en de Tour de France live op een groot beamerscherm.

Behalve de vele lokale liefhebbers en wielertoeristen komen er ook geregeld profwielrenners op bezoek. Zo komt oud-wereldkampioen veldrijden (Belofte) Joris Nieuwenhuis van Team DSM af en toe langs voor een kop koffie. Tevens schuift hij regelmatig aan voor een praatje tijdens de podcast van Parijs is nog ver, De Gruppetto.

Parijs is nog ver in Doetinchem – foto: wielercafes.nl

Berc Bike – Zeddam
Niet ver van Doetinchem bevindt zich midden in de regio Montferland wielercafé Berc Bike. Het wielercafé dat in 2020 haar deuren opende heeft hier vanwege de pandemie helaas nog weinig van kunnen laten zien. Het wielercafé heeft een eigen werkplaats waar zelfs fietsen van eigen merk worden samengesteld. In het café zorgen de fraaie accenten die ontstaan door de groene LED-verlichting, samen met het strakke design, voor een herkenbare uitstraling.

De directe omgeving van Berc Bike leent zich uitstekend voor een rondje op zowel de wielrenfiets als de mountainbike. Zo ligt de bekende kuitenbijter ’t Peeske om de hoek, dat in 2017 nog onderdeel was van het parcours van het NK Wielrennen.

Cyklist – Eindhoven
Een ander pareltje is het Brabantse wielercafé Cyklist, dat voorheen de naam Velosoof droeg. Deze vind je aan de ingang van het NRE-terrein (Nutsbedrijven Regio Eindhoven) in Eindhoven. Het wielercafé biedt een ruim terras waar het goed vertoeven is na elke fietsrit. Binnen is een museum ingericht  ter ere van oud-wielrenner Bert Oosterbosch. Daarnaast volg je er de koers op een groot beamerscherm en wordt je overladen met sprekende wielertenues zoals de gele trui van Mike Teunissen en de regenboogtrui van Mathieu van der Poel.

Cyklist in Eindhoven – foto: wielercafes.nl

Trapperie de Werkplats – Sevenum
Het nieuwste wielercafé van Nederland vind je in Sevenum, Noord-Limburg. Dit wielercafé met de naam Trapperie de Werkplats opent op 5 mei 2021 haar deuren. Dit volledige verbouwde Limburgse café is duidelijk gericht op fietsers, want dwars door het café loopt een verlicht klinkerpad naar de werkplaats achterin het café. Door de samenwerking met de lokale fietsenmaker kun je hier ter plekke je fiets laten repareren. Ondertussen kun je zelf genieten van een kop koffie met versnapering, bij voorkeur natuurlijk op het zonnige terras.

Terrassen geopend
Vanaf 28 april zijn de terrassen weer open. Na je fietsrit kun je nu weer heerlijk nagenieten in de zon, terwijl je de toestroom van wielerliefhebbers met al hun blinkende materiaal aanschouwt.

Toertocht vanaf 5 leuke wielercafés
Een toertocht waarbij het beginpunt, de pauzeplek én het eindpunt bij een wielercafé is. Dat is een evenement met het wielerhart duidelijk op de juiste plaats. Van 6 t/m 9 mei 2021 wordt de eerste editie van Rondje Wielercafes georganiseerd. Bij dit evenement kun je starten vanaf bovenstaande vijf wielercafés waarbij je als liefhebber van de wielsport duidelijk niets tekort komt.

Doordat de routes verspreid door Nederland lopen brengt elke startlocatie je ook weer bij een ander wielercafé als pauzeplek. Elk wielercafé heeft op haar eigen manier verwijzingen naar de wielersport. Deelnemers kunnen hier voor, tijdens en na hun toertocht genieten van een kop koffie, stuk appeltaart en lokale lekkernijen.

Op www.wielercafes.nl vind je een compleet overzicht van alle wielercafés van Nederland. Bovendien kun je hier ook een beoordeling met foto’s achterlaten over jouw favoriete wielercafé. Op die manier kunnen anderen deze hotspots nog makkelijker bezoeken, beoordelen en vergelijken.

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

Populair

Materiaalzone