Vincenzo Nibali

Vincenzo Nibali
Naam:
Vincenzo Nibali
Geboortedatum:14 november 1984 (36 jaar)
Land:Italië
Twitter:@VincenzoNibali

Vincenzo Nibali werd op 14 november 1984 geboren in Messina, op het Italiaanse eiland Sicillië. Nibali is anno 2021 samen met Chris Froome de enige nog actieve renner die alle grote rondes een keer gewonnen heeft. De haai van Messina won twee keer de Giro en was één keer de beste in de Tour en de Vuelta. De Italiaan is de zesde wielrenner in de geschiedenis die dit gelukt is.

Na een tiende plek in de Ronde van Italië van 2008 en de zesde plek in de Ronde van Frankrijk het jaar erop, reed Nibali een ijzersterke Giro in 2010. Hoewel hij het kopmanschap bij Liquigas-Doimo met Ivan Basso deelde, reed de Siciliaan een paar dagen in de roze leiderstrui en eindigde knap als derde in de eindklassering. Het was de opmaat naar veel meer moois.

Naast de vier grote rondes die Nibali won, eindigde il Roditore ook nog zeven keer op het podium. Bovendien won hij twee keer de Ronde van Lombardije en een keer Milaan-San Remo. Met name de klassiekerzeges dankte de all-rounder aan zijn daalcapaciteiten. In de afdalingen vliegt Nibali vaak zonder vrees naar beneden, waardoor het voor zijn concurrenten haast onmogelijk is om hem bij te houden.

Zijn bijnaam ‘de haai’ dankt Nibali aan zijn onopvallende manier van koersen, waarna hij opeens kan aanvallen. Zijn jongere broer Antionio is ook actief als wielrenner en rijdt sinds 2017 voor dezelfde ploegen als Vincenzo.