Primoz Roglic

Primoz Roglic
Naam:
Primož Roglič
Geboortedatum:29 oktober 1989 (31 jaar)
Land:Slovenië
Twitter:@rogla

Primoz Roglic werd geboren in het Sloveense Trbovlje. De kopman begon zijn sportcarrière als schansspringer. In deze sport was Roglic bij de junioren de absolute wereldtop. In de landenwedstrijd won hij met Slovenië twee medailles op wereldkampioenschappen, nam hij in 2006 een zilveren medaille naar huis en een jaar later kreeg hij de gouden medaille omgehangen. Alles leek erop dat Roglic een professionele schansspringer zou worden, totdat hij in 2011 een zware val maakte. Daardoor werd hij gedwongen om een punt achter die carrière te zetten.

Tijdens revalidatie ontdekte de Sloveen het wielrennen. Roglic bleek ook in deze sport behoorlijk talentvol te zijn. Tussen 2013 en 2015 kwam hij uit voor de Sloveense Adria Mobil-ploeg. Voor de continentale formatie boekte hij in 2014 zijn eerste profzege, tijdens etappe 2 van de Tour of Azerbaidjan. Een jaar later herhaalde hij dit kunstje. In 2015 won Roglic voor het eerst een etappekoers, door de Tour of Azerbaidjan  te winnen. Een maand later weet hij ook de Tour of Slovenia winnend af te sluiten.

LottoNL-Jumbo
Frans Maassen werkt in 2015 bij de Nederlandse WorldTour-formatie LottoNL-Jumbo. Het team verkeert in zwaar weer en de financiële middelen zijn beperkt. Een Sloveense kennis van Maassen wijst hem op een voormalig schansspringer die bij Adria Mobil zijn grote motor toont. Kijkend naar de uitslagen van dat jaar besluit de ploegleiding Roglic uit te nodigen voor een inspanningstest. Hij weet de ploeg te overtuigen en verdient een tweejarig contract.

Tijdens de eerste wedstrijden voor zijn nieuwe ploeg rijdt de Sloveen anoniem in de rondte. Pas na een paar maanden, tijdens de Volta a Catalunya, steekt hij voor het eerst zijn neus aan het venster. In etappe 7 wordt hij tweede achter Katusha-Rus Alexey Tsatevich. Als de Giro d’Italia in mei van 2016 van start gaat in Apeldoorn verbaast Roglic de wereld. De grote onbekende komt slechts tweeëntwintig duizendste tekort om Tom Dumoulin van de roze trui af te houden. In etappe 9 weet Roglic nog meer te overtuigen en boekt hij zijn eerste WorldTour-zege. Ploegleider Jan Boven reageert die Giro op de prestaties van zijn nieuwe pupil: “We weten niet waar de grens ligt bij Primoz.”

Hij blijft winnen. In tijdritten blinkt hij uit en ook de Volta ao Algarve van 2017 sluit hij winnend af. Op het podium wordt hij geflankeerd door Michal Kwiatkowski en Tony Gallopin. Later dat jaar maakt hij zijn debuut in de Tour de France. Hij soleert op indrukwekkende wijze naar de winst in etappe 17 en toont ook goed mee te kunnen in het hooggebergte. Tijdens het WK tijdrijden in Bergen wordt hij tweede achter een ontketende Tom Dumoulin.

Doorbraak
Een jaar na zijn ritzege in de Tour keert Roglic terug in de Tour de France, maar nu als klassementsrenner. Na drie weken eindigt de Sloveen nipt naast het podium en wordt hij vierde in de eindrangschikking. Daarnaast pikt hij opnieuw een ritzege mee: dit keer wint hij de negentiende rit over de Col d’Aubisque naar Laruns. Ondertussen is Roglic al begonnen met een indrukwekkende lijst overwinningen die hij doortrekt naar het jaar erop: het winnen van etappekoersen die korter zijn dan drie weken. In 2018 wint hij, al dan niet opgefleurd met etappewinst, de eindklassementen in de Ronde van het Baskenland, de Ronde van Romandië en de Ronde van Slovenië. Tijdens de Tour of Britain, verreden in september, wordt hij ‘slechts’ derde.

In 2019 begint Roglic imposant. Met zijn ploeg Jumbo-Visma wint hij de ploegentijdrit van de UAE Tour. De leiderstrui staat hij niet meer af, sterker nog, hij breidt zijn voorsprong uit en pakt ook de winst in etappe 6 naar Jebel Jais. Het eindklassement is logischerwijs dan ook een prooi voor hem. Terug op Europese bodem wint de Sloveen de Tirreno-Adriatico – zonder ritwinst – en domineert hij de Ronde van Romandië, waar hij liefst drie van de zes ritten. Etappe 2, waarin vluchter Stefan Küng een massasprint voorkomt, is de enige rit waarin Roglic niet in de top drie van de daguitslag eindigt. Hij begint dan ook als de absolute favoriet aan de Giro d’Italia. Zijn favorietenrol onderstreept hij door onmiddellijk de openingstijdrit voor zich op te eisen.

Tijdens de veertiende rit komt de psychologische oorlog die Vincenzo Nibali met Primoz Roglic voert tot een climax. Bijna in sur-place proberen de kemphanen elkaar op kop te dwingen. Richard Carapaz profiteert en blijkt aan het eind van de Giro de lachende derde. Roglic neemt vrijaf, hij wordt vader en hij laat de Tour de France schieten. Hij richt zich op de Vuelta a España. In de openingstijdrit gaat zo’n beetje de gehele Jumbo-Visma-equipe onderuit door water op het parcours. Het team blijft kalm en al snel neemt Roglic de zorgen over zijn fysieke gesteldheid weg door een dag later derde te worden in de etappe naar Calpe. Zijn enige etappezege boekt hij in – hoe kan het ook anders – een individuele tijdrit. Op 15 september is Primoz Roglic de eindwinnaar van de Vuelta en bezorgt hij Jumbo-Visma het grootste succes sinds de doorstart.

Na een flets WK wint Roglic de Italiaanse 1.HC-wedstrijden Giro dell’Emilia en Tre Valli Varesine, om het jaar af te sluiten met een derde plek in de Chrono des Nations, die zijn ploeggenoot Jos van Emden wint. Roglic sluit 2019 af als nummer één op de UCI-ranking.