Michał Kwiatkowski

Michał Kwiatkowski
Naam:
Michał Kwiatkowski
Geboortedatum:02 juni 1990 (31 jaar)
Land:Polen
Twitter:@MichalKwiatek

Michal Kwiatkowski is een Poolse wielrenner, geboren in Chełmża.  Kwiatkowski begon zijn profcarrière bij Caja Rural en Team RadioShack, maar brak pas echt door bij Omega Pharma -Quickstep. Voor deze ploeg reed de Pool naar ereplaatsen in de voorjaarsklassiekers van 2013 en eindigde knap op de 11e plaats in de eindklassering van de Tour.

In 2014 reed Flowerman een sterk voorjaar, met winst in de Strade Bianche en een derde plek in de Waalse Pijl. In het najaar werd hij op 24-jarige leeftijd  wereldkampioen op de weg in het Spaanse Ponferrada.

In 2016 maakte hij de overstap naar Team Sky, waar hij een onmisbare schakel is in het team van Chris Froome. In 2017 won de Pool de Strade Bianche, Milaan – San Remo en de Classica San Sebastian. Verder behaalde hij podiumplaatsen in de Amstel Gold Race en Luik – Bastenaken – Luik. In 2018 bleven we wat op onze honger zitten tijdens het voorjaar, maar hij won wel de Tirreno en de ronde van Polen. Wat ons betreft wat magertjes voor deze klasserenner. Al mag zijn werk voor de ploeg niet onderschat worden.

In de uitgestelde Tour van 2020 lukte het Team INEOS Grenadiers niet om een goed algemeen klassement te rijden. Daarom mochten Kwiatkowski en Richard Carapaz samen op pad om een ritzege mee te kapen. Het lukte de twee ploeggenoten om de favorieten voor te blijven in de bergrit naar La Roche-sur-Foron. Omdat de twee renners arm in arm over de finish kwamen, werd pas op de finishfoto duidelijk dat Kwiatkowski de etappe gewonnen had.

Na wat pogingen als klassementsrenner, is duidelijk geworden dat Kwiatkowski meer een klassiekerrenner is. De kortere meerdaagse koersen als de Tirreno-Adriatico kan hij wel goed aan. Daarnaast is de Pool een verdienstelijk tijdrijder.