Wout van Aert wil duidelijkheid: “UCI moet meer op de voorgrond treden”

dinsdag 17 maart 2020 om 10:42
Wout van Aert wil duidelijkheid: “UCI moet meer op de voorgrond treden”

foto: Cor Vos

Wout van Aert vraagt of de UCI het voortouw wil nemen in de onzekere tijden vanwege het coronavirus. De kopman van Jumbo-Visma zegt dat de internationale wielerunie een voorbeeld moet stellen. “Ik vind dat de UCI meer op de voorgrond moet treden. Zij zijn de enige partij die kan zeggen: We schorten alle koersen op tot een bepaald tijdstip”, aldus Van Aert tegen Het Nieuwsblad.

“Zolang dat niet gebeurt, blijft iedereen maar wat trainen zonder een doel te hebben. Dat slaat nergens op”, zegt Van Aert. Zelf is hij ook nog altijd in training. “In deze situatie zou ik mijn rustperiode nu ­kunnen inlassen, alleen durf ik nu de teugels nog niet laten vieren, omdat het nog steeds mogelijk is dat ik straks toch nog ­Parijs-Roubaix zou kunnen rijden.”

‘Voelt vreemd aan om de kalender helemaal om te gooien’
Van Aert hinkt op twee gedachten als het gaat om het inhalen van de voorjaarsklassiekers in het diepe najaar. “Het spreekt voor zich dat je grote koersen zoals Milaan-San Remo, de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Strade Bianche niet graag laat vallen, ook al worden die eind oktober gereden”, laat hij weten.

“Maar het zou vreemd aanvoelen om de kalender helemaal om te gooien. Als blijkt dat we tot mei niet kunnen koersen, sluit ik mij aan bij het principe: Wat geschrapt is, geschrapt houden en niet uitstellen naar een andere periode”, aldus de coureur van Jumbo-Visma.

Dit artikel delen:

46 Reacties

vincenzo 17 maart 2020 om 10:48

Blijkbaar is het nog steeds niet doorgedrongen dat er zeker tot het najaar geen sportwedstrijden meer zullen zijn en waarschijnlijk dit hele jaar niet meer. Volgen wielrenners het nieuws wel?

Arry1337 17 maart 2020 om 11:11

Loop nou niet overal jou onzin te verkondigen man..

freirefreire 17 maart 2020 om 11:25

Als je de reactie van Vincenzo leest en denkt: 'hij heeft een punt': Die tijdsmarge is compleet nergens op gebaseerd en het woord 'zeker' is al helemaal luchtfietserij.

Kannibaal van Schepdaal 17 maart 2020 om 11:56

@vincenzo: Kan je nog eens in die glazen bol van je kijken en ons zeggen wanneer de koersen dan wel weer hervat worden en waar dat op gebaseerd is? Dan moeten wij onwetenden niet blijven speculeren.

Greg4ever 17 maart 2020 om 12:27

Vicenzo heeft natuurlijk gelijk. Van Aert kan piepen dat ie duidelijkheid wil, maar niemand heeft enige notie hoe lang dit gaat duren.

Er zijn echt belangrijker zaken. En piepgedrag getuigt niet van besef daarvan.

Voor alle deeltijd WW aanvragen van nu al 60.000 mensen is ook nog geen einddatum bekend. Hoe graag iedereen dat ook zou willen weten. Misschien moet Jumbo dat ook maar gaan aanvragen voor haar renners.

Bertvd 17 maart 2020 om 13:23

Aan al die roepers van "Vicenzo verkoopt onzin", het volgende;

– MinPres Rutte had het duidelijk over vele maanden, en wellicht langer
– Het VK heeft het over einde zomer
– De USA heeft het over augustus/september
– En die drie landen zijn niet zo zwaar getroffen als Italië, Spanje en Frankrijk
– Formule 1 is opgeschort tot eind mei
– Het EK voetbal wordt waarschijnlijk een jaar verzet…

Dromen mag hoor van mij. Ik denk alleen dat dit een beetje een nachtmerrie aan het worden is.

vincenzo 17 maart 2020 om 14:00

@Kannibaal van Schepdaal
"Kan je nog eens in die glazen bol van je kijken en ons zeggen wanneer de koersen dan wel weer hervat worden en waar dat op gebaseerd is? Dan moeten wij onwetenden niet blijven speculeren."

In reactie: Natuurlijk heb ik de waarheid niet in pacht en kan ik de toekomst niet voorspellen. Beluister echter wat deskundigen (virologen) in diverse nieuws- en actualiteitenprogramma's zeggen over de nu ingezette coronabeheersingstactiek en wat dit gaat betekenen. En zie wat er nu overal in de wereld gebeurt. De conclusie moet dan zijn: het gaat vele maanden, zo niet het hele jaar duren voordat het leven weer enigszins genormaliseerd is en er misschien weer een sportwedstrijd kan plaatsvinden.

Ik heb het idee dat Jumbo-Visma met zijn totale lock down het ook zo heeft ingeschat.

Kannibaal van Schepdaal 17 maart 2020 om 15:33

@vincenzo:

Het blijft speculeren, en dat kan ik ook, maar dan optimistischer.

In China begonnen ze met lockdown eind januari, en nu (midden maart) komt het normale leven daar min of meer op gang. Het zou dus kunnen dat ook in de rest van de wereld na een kleine twee maanden lockdown de situatie onder controle geraakt en het normale leven min of meer op gang kan komen.

Aan dit tempo zit de rest van de wereld begin april in lockdown, wat zou kunnen betekenen dat de situatie eind mei, begin juni onder conrole geraakt. De vraag is dan of vanaf dag één weer wielerwedstrijden georganiseerd kunnen worden, aangezien ze in het wielrennen enorm veel reizen en ploegen uit allerlei nationaliteiten bestaan.

Als dat het geval is kunnen de Dauphiné, Zwiterland en de Tour doorgaan. Is dat niet het geval, worden die wedstrijden en de Spelen wellicht afgelast en beginnen ze misschien in augustus met koersen.

Afwachten dus, speculeren heeft weinig zin.

SnellePelle 17 maart 2020 om 18:24

3,2,1……popcorn klaar en genieten van de naïviteit van mensen in de sportbubble.

Sport, volksvermaak, luxe besteding.

Als we over 3 maanden onze maatschappij weer in gang proberen te trekken is er geen geld meer bij bedrijven om deze luxe besteding te betalen.

2021 staan er minstens 6 WT ploegen in de etalage omdat sponsoren omgevallen zijn.

Sweet dreams fizzazs!

Yeez 17 maart 2020 om 10:49

Raar punt. Niemand weet precies wanneer het normale leven kan worden opgepakt. Ook de UCI niet

ghostwriter 17 maart 2020 om 12:00

We kunnen wel al met zekerheid stellen dat alle koersen in april en mei in ieder geval niet zullen doorgaan. Het beleid van de meeste Europese landen is om de piek in de verspreiding af te vlakken en uit te spreiden over een periode van enkele maanden zodat de ziekenhuizen niet overbelast raken. Een kennis van mij werkt als viroloog voor de European Centre for Disease Prevention and Control en volgens hem kunnen we er al behoorlijk zeker van zijn dat we in ieder geval tot juni/juli een zeer aangepast leven zullen leiden. Er is namelijk geen enkele reden om te denken dat de verspreiding van CORVID-19 zal afzwakken als het warmer wordt. Ze weten nog relatief weinig over het CORVID-19 virus maar het weer geen invloed op Coronavirussen waar ze meer vanaf weten (waaronder SARS en MERS).

MichielH 17 maart 2020 om 12:23

Covid-19, niet Corvid-19

ProfrondeZevenbergen 17 maart 2020 om 20:51

Zijn ze in China niet al verder met onderzoeken naar het virus? Zo niet, dan snap ik daar geen bal van.

Wheely 17 maart 2020 om 10:50

Helemaal eens, dit zei ik voor de afgelasting van de Strade al. Dit is geen tijd om met vingertjes te wijzen maar als er een taak voor een overkoepelende organisatie als de UCI ligt is dit het wel.

xistnc 17 maart 2020 om 11:04

Je mag van de UCI geen wonderen verwachten, maar een stukje visie en regie kan geen kwaad. Zelfs als dat tot uiting komt in een onzalige uitspraak als ‘we gaan pas herplannen als’. Bij afwezigheid daarvan zullen organisatoren vanuit hun eigen belang en plekje op de apenrots blijven wensdenken en roeptoeteren.

WF-EG 17 maart 2020 om 11:17

UCI handelt toch in lijn met wat je van ze zou verwachten? Bij veel minder complexe kwesties schitteren ze al in afwezigheid en onduidelijkheid. Het zou opmerkelijk zijn als zij bij een dermate complexe en sportoverstijgende situatie als Coronoa ineens het voortouw nemen en duidelijkheid scheppen..

Wheely 17 maart 2020 om 11:48

Klopt UCI gedraagt zich als een typische UCI, de ASO doet ook precies als de ASO en de RCS doet ook echt zoals de RCS, Mama Mia! Je zou er een mooie meme van kunnen maken.

vincenzo 17 maart 2020 om 11:48

Sommigen hier beseffen nog niet hoe erg de Coronacrisis is en wat er allemaal nog op ons afkomt. Ik verkondig geen onzin, maar herhaal alleen wat deskundigen zeggen. Rutte was ook duidelijk gisteravond. Luister ook tussen de regels door. Alle maatregelen zijn gebaseerd op vertragen en afvlakken totdat er een beproefd antivirus is ontwikkeld dat voor grote aantallen mensen beschikbaar is. Dat alles is er niet voor het eind van het jaar.

Romāns Vainšteins 17 maart 2020 om 12:09

Wow, je klinkt precies als Rutte nu !

vincenzo 17 maart 2020 om 14:05

En dan gebruik ik nog niet eens de termen 'mitigeren' en 'containment'!

Panache 17 maart 2020 om 14:59

Om die curve van nieuwe zieken beheersbaar en vlak te houden, heb je ook iedere dag nieuwe zieken nodig. Het gaat dus om een balans. Bovendien moet alles ook betaald worden, daar heb je een economie voor nodig, ook hier weer: een balans. De balans op lange termijn kán niet zijn dat we met z’n allen binnen zitten. Wedstrijden zonder publiek, restaurants op 50% bezet, verplichte ruimte per persoon op kantoren, etc. etc. zijn veel logischere maatregelen op de lange termijn.

Romāns Vainšteins 17 maart 2020 om 12:08

Dat blèren van beleidspalers moeten dit/dat/zus/zo is vermoeiend.

Deze situatie valt niet in te schatten, we zien wel wanneer we gaan fietsen is een stuk logischere gedachtengang.

Lance4eva 17 maart 2020 om 12:16

Zeur van Aert.

Ultras100 17 maart 2020 om 12:41

Mensen die het nu nog over de strade bianchi hebben snappen er toch niks van?
Een heeel klein koersje in vergelijking met de Champions Leaque, de Olympische spelen, EK voetbal… Begrijp me niet verkeerd, ik ben net zo’n liefhebber als de meesten hier.
De strade bianchi of Gent Wevelgem etc. worden op z’n vroegst ingehaald in 2021. En daarmee wordt de editie van 2021 verplaatst naar 2022… hopelijk geeft dat rust..?

kleomantre 17 maart 2020 om 12:46

Je kan beter als wielrenner nu denken, prima dit seizoen streep erdoor en misschien valt het dan nog ergens mee. Je kan ook een seizoen verliezen door zwaar op je bek te gaan in een race in het voorjaar.

Enige regie van de UCI op de achtergrond zou wel goed zijn. In het geval dat je de sport echt wil steunen, zou je kunnen inventariseren welke organisaties een afgelasting van 1 editie niet kunnen dragen. Vervolgens bekijk je hoe essentieel die koers is voor het wielrennen (bv grote historie, goede nieuwe toevoeging, belangrijk voor de jeugd, stabiliteit en kwaliteit van de organisatie etc) en daaruit koersen kiezen die je gaat ondersteunen. Denk aan garant staan voor een (deel) van het verlies voor 2020 en dan voor de edities in de jaren erna een wat hogere bijdrage vragen om dat eerdere bedrag (deels) te compenseren. Dan zorg je ervoor dat de sport als geheel door kan.

tendam 17 maart 2020 om 13:19

Niemand zegt dat de UCI moet weten wanneer de epidemie voorbij is. Maar ze lopen alleen maar achter de feiten aan, gelasten koersen af die allang afgelast zijn en nemen maatregelen die allang genomen zijn. Ik neem aan dat Van Aert daarop doelt: schep eens duidelijkheid, neem initiatief.

Romāns Vainšteins 17 maart 2020 om 16:13

met als groot doel ?

Geit in mijn Kelderman 17 maart 2020 om 13:20

Wat verwacht Van Aert nou? Alsof de UCI weet waar het aan toe is? Je hebt te maken met een wereldwijde pandemie, die op iedere plek op dit moment de kop op kan steken. Denk je dat een statement van de UCI daar ook maar iets aan verandert?

assen 17 maart 2020 om 13:27

Ik neem aan dat deze uitspraak uit zijn verband is gerukt. Immers, WvA zal ook weten dat de UCI een speelbal is van
– de ontwikkelingen rondom het virus
– beslissingen van regeringen (hangt samen met vorige punt)
– wensen en mogelijkheden van organisatoren van grote koersen

Kortom, UCI kan geen duidelijkheid scheppen, al zouden ze het willen.

vanSpringel 17 maart 2020 om 13:36

Heerlijke tijd die onzekerheid ! Kunnen de meeste mensen niet mee omgaan. Wen er maar aan de komende tijd.

Joachim Agostinho 17 maart 2020 om 14:08

“Gezien de situatie in de wereld is het maken van planningen wat wielrennen betreft totaal niet relevant”, zegt Zeeman. “We zijn daar ook volledig mee gestopt en ook onze renners zijn daar niet mee bezig.”

Schiet mij maar lek….

S. Morgenstern 17 maart 2020 om 14:15

Wow… Een ongeduldige renner met een onrealistisch verzoek, laat een ander geluid horen dan de ploegleider. Ongekend!

vanSpringel 17 maart 2020 om 18:27

Waar woon je ?

steven2743 17 maart 2020 om 14:08

UCI kan wel meer duidelijkheid geven dan ze nu doen. In Europa is de situatie verschillend van “scholen dicht en zoveel mogelijk contacten vermijden (NL)” tot “niet meer buiten komen (IT)”. Het is logisch dat het beëindigen van deze maatregelen in fases zal gaan. Eerst de scholen weer open en dan kijken welk effect dat heeft op de ontwikkeling van het virus en dan verder denken. Mogelijk gaan op 6 april in NL de scholen weer open. Het is waanzin om te denken dat je dan op 7 april al een groot evenement kan organiseren met 100den mensen uit alle windstreken. Elke weldenkende overheid zal minimaal een paar weken aankijken hoe het virus en de ziekenhuiscapaciteiten ontwikkelen na het vrijgeven van scholen, thuiswerken etc. Normaal gesproken kan er dan op zijn vroegst (indien alles naar wens gaat) half mei weer gekoerst worden. Als UCI kan je met een redelijke redenering in overleg met andere sportbonden een datum afspreken waarna de situatie wordt heroverwogen en tot die datum alles schrappen. Dan weten de sporters in elk geval dan in het voorjaar niets meer wordt gedaan.

KnightBiker 17 maart 2020 om 16:36

Er is niets dat zecht dat dat niet gaat gebeuren… geef ze even de tijd (een paar dagen) want ze lopen ook achter de overheden aan, zelf initiatief nemen is schadelijker.

ProfrondeZevenbergen 17 maart 2020 om 20:55

“zecht”, se-ri-eus???

Ajvenema 17 maart 2020 om 14:27

Niet zo zaniken, Wout. Ik snap dat het kut is, maar niemand heeft nu duidelijk.
Gewoon lekker trainen en fit blijven. Het wordt straks toch een grote loterij wie er goed gaan zijn:)

Ajvenema 17 maart 2020 om 14:29

Ik bedoel, wat heb je liever? Alles aflassen en dan zeggen ‘Oh, we hadden eigenlijk wel kunnen rijden!’ Of gewoon trainen en hopen. Ik zou zeggen dat laatste. Het is uiteindelijk ook gewoon je beroep.

mocca 17 maart 2020 om 15:15

Hij bedoeld dus, als er meer duidelijk wordt geschept over wat er geschrapt wordt, dan kan de trainingsarbeid daar op worden aangepast.
Natuurlijk weet de UCI niet waneer dit over gaat zijn. Maar ze zouden inderdaad wel beter met verklaringen kunnen komen om duidelijkheid te scheppen. Door indedaad te zeggen, tot begin juni wordt er niet gekoerst. Begin mei gaan we kijken en overleggen of het verlengt wordt.

Nu wordt er door organisatoren zelf wedstrijden afgelast.

Sijbrands 18 maart 2020 om 00:52

Aflassen …

Jean Dumas 17 maart 2020 om 14:57

Dit zijn de echte toppers: mensen met uitstraling die het juiste zeggen.

UCI = misdienaren van de organisatoren.

Deel Koeper 17 maart 2020 om 14:58

Ik weet niet of ik geloof in een situatie waarbij het hele jaar wordt geannuleerd, maar dat alles tot en met de Giro al zeker niet zal worden verreden, lijkt me toch evident. Raar om Parijs-Roubaix nog een kans te geven om door te gaan.

KnightBiker 17 maart 2020 om 16:34

Geef de UCI even de tijd, een paar dagen om te zien wat de overheden zeggen. Maar: de UCI doet er goed aan een streef datum op te stellen. Dauphine Libere lijkt een logisch doel dat nog ver genoeg is. (maar doelen zijn er om bijgesteld te worden, 100% garantie is er niet )

wielrenner 17 maart 2020 om 17:03

PFFFFFFFF, allemaal prietpraat.

Kelder is de Man 17 maart 2020 om 21:10

Alsof de UCI precies weet hoe het verloop zal zijn. Mag Wout, maar renners kunnen net als iedereen beter gewoon afwachten en lekker doortrainen indien mogelijk. Binnen of buiten. En een man in mijn werkruimte, regisseur voor theater, loopt tonnen in de min door het niet doorgaan van zn voorstellingen.

Mystery Rider 18 maart 2020 om 10:08

Even kijken wat het wordt voor de kopstukken van het moderne wielrennen als net zoals in de rest van de wereld hun loon niet meer wordt uitbetaald en ze van hun werk opnieuw hun hobby kunnen maken…wil dan de reacties wel even lezen…en kijken of fietsen dan wel of niet belangrijk is!

Headlines

Materiaalzone

Populair