Wout van Aert na succesvolle Tirreno-Adriatico: “Een fantastische week”

dinsdag 16 maart 2021 om 16:29
Wout van Aert na succesvolle Tirreno-Adriatico: “Een fantastische week”

foto: Cor Vos

Wout van Aert sluit Tirreno-Adriatico 2021 af met een tweede plaats in het eindklassement en twee etappezeges. Op de slotdag wist de kopman van Jumbo-Visma namelijk de tijdrit in San Benedetto del Tronto te winnen, voor Stefan Küng en Filippo Ganna. “Natuurlijk ben ik heel erg blij, maar het was wel heel zwaar ondanks dat het een korte tijdrit was”, zegt Van Aert.

“Deze tijdrit deed wel heel erg pijn, maar ik ben ook flink beter geworden in het tijdrijden. In dit startveld zijn bijna alle toppers in het tijdrijden aanwezig, dus het is een goede start van het seizoen in mijn eerste tijdrit”, lacht de Belgische kampioen tegen de klok.

“Ik weet niet hoe het precies zat met de wind. Tot tien minuten voor mijn tijdrit zat ik in de bus, dus ik heb de wind niet constant gecheckt. Natuurlijk is het lastig om iedereen in dezelfde omstandigheden te laten rijden, maar het heeft wel een rol gespeeld denk ik”, geeft hij aan.

‘Goed voor het vertrouwen’
“Het eerste stuk was wind mee en in het tweede stuk wind tegen. Dus het was belangrijk om iets over te houden voor de finale, maar het was te kort om echt in te houden. Ik heb in het eerste stuk vooral op snelheid gereden en in het tweede stuk op vermogen dat ik nog kon volhouden. Dat was uiteindelijk volle bak. Eigenlijk heb ik nog alles gegeven”, legt Van Aert uit.

Uiteindeijk klopt hij Küng en Ganna. “Ik hoopte wel kort bij die mannen te zitten, maar om ze te kloppen is goed voor het vertrouwen. Het is echt goed voor het vertrouwen dat ik die mannen hier kan kloppen. […] Ik denk ook dat de conclusie is dat Tirreno-Adriatico winnen binnen mijn mogelijkheden ligt. Dan moet wel alles meezitten. Misschien in de toekomst, maar tegen de echte klimmers zal het heel lastig blijven.”

‘Ik ben alleen verslagen door de Tourwinnaar’
Voor Van Aert was Tirreno-Adriatico een experiment. Wat kon hij als klassementsrenner? “Het is voor mij de eerste keer dat ik voor een klassement ga in een WorldTour-ronde. En ik ben alleen verslagen door de Tourwinnaar, dus dat is een goede start”, vertelt hij. “Ik ga het in de toekomst nog wel vaker proberen, maar voor nu heb ik de klassiekers in mijn hoofd. Ik weet dat ik heel veelzijdig ben en wil mij graag focussen op meer dingen.”

“Ik ben heel blij met deze zege. Het is mijn tweede ritoverwinning in deze rittenkoers en ik word ook nog tweede in het eindklassement. Het is een fantastische week voor mij geweest en nu kijk ik uit naar de klassiekers kort bij huis”, zegt Van Aert, die zijn status voor Milaan-San Remo kent. “Ik denk dat daar niet veel aan veranderd is. Iedereen zal rekening met mij houden en ik denk dat duidelijk is wie de favorieten zijn.”

foto: LaPresse

Dit artikel delen:

14 Reacties

kelderfan 16 maart 2021 om 16:35

Go, go Wout Van Aert. Dit is toch een mooie opstand naar de MSR en de Vlaamse klassiekers. Dat wordt nog leuk om te volgen.

Peter Lippens 16 maart 2021 om 19:37

‘opstand’, bedoel je de Vlaemsche Metten ofzo

Murcia 16 maart 2021 om 16:36

Alle felicitaties aan hem. Twee ritzeges in deze koers en fase van het seizoen is al geweldig maar in dit veld tweede worden is de kers op de taart.

zietemgaan 16 maart 2021 om 16:41

ja indrukwekkend wie hij achter zich laat, ook in het man tegen man gevecht zondag.

Sven.99 16 maart 2021 om 16:38

Ik moet zeggen dat ik dit niet verwacht had. Rond plek 5 vond ik realistisch, maar dit is boven verwachting.

S'mon 16 maart 2021 om 16:57

Moet toch een fantastisch gevoel zijn!

bartp25 16 maart 2021 om 16:59

Zeer knap, had dit ook niet verwacht maar wat een absurde eindklassering. Laat Pogacar weg en WvA wint met bijna 3 minuten voorsprong op de rest in zijn eerste rondje die hij voor het klassement rijdt. Haal je WvA er tussen uit wint Pogacar deze ronde met bijna 4 minuten op de nummer 2. Wat een macht van deze 2 mannen.

Michelangelo 16 maart 2021 om 17:14

Tirreno mag blij zijn met het lijstje winnaars. En Wurtz Schmidt staat daar maar mooi tussen.

Voor mij boven verwachting: ik had niet verwacht dat hij de massasprint zou winnen, ik had niet verwacht dat hij de tijdrit zou winnen. En ergens had ik ook niet gedacht dat hij tweede zou worden met zoveel voorsprong op de rest.

En met name dat laatste plaatst denk ik de zwaarte van de muurtjesrit in het juiste perspectief. De verschillen zijn niet gemaakt in de klimetappe, maar op de muurtjes. Dat was een loodzware rit met weer, wind en het parcours.

Toch denk ik niet dat Wout zich (nu) hierop moet specialiseren. Want er is nog te veel te winnen op andere plekken. Klassieke werk en tijdrijden ligt het dichtst bij zijn natuur: voor het nog betere klimwerk zal hij zijn fysiek te veel moeten veranderen. En dan is de vraag wat je ermee wint, en wat je ervoor inlevert.

Hoe dan ook heb ik al in lange tijd niet meer zo’n mooie rittenkoers gezien.

Melkzuur 16 maart 2021 om 17:50

Prima verwoord. Als het niet over Evenepoel gaat, ben ik het meestal met je eens. ;-)

jooprioolpijp 16 maart 2021 om 17:56

Helemaal mee eens. Ik denk dan van Aert hier een parcours op zijn maat heeft gevonden. En zonder Pogacar was het nog saai geworden voor het AK ook…

Murcia 16 maart 2021 om 17:58

Hij gaat zich zeker nog niet toeleggen op het pure klassementswerk. Net als bij Matthieu heb ik het idee dat hun trainers/ploegen nog steeds aan het ontdekken zijn wat voor mogelijkheden deze kerels in zich dragen. Specifiek voor de tijdrit denk ik dat naast de houding en materiaal ( aan beide is gewerkt) het ook belangrijk is om zowel je sprintvermogen en het klimmen te verbeteren. Hij trok zich vandaag bv zichtbaar sneller op gang. Zowel de OS tijdrit als de Gele trui is een doel naast de klassiekers. Met name de OS tijdrit is een pittige uitdaging qua parcours en dan is het klimmen op dit niveau mooi meegenomen.
Aan je slotzin heb ik niks toe te voegen. Hele mooie wielersport gezien de afgelopen week.

Cayolle 16 maart 2021 om 18:02

Ja, ook voor mij geldt: Zoals zo vaak, helemaal eens (met Michelangelo)!

deffil 16 maart 2021 om 20:30

Ik vond het ook een van de leukste rittenkoers van de laatste jaren. Alle smaakmakers gingen er vol voor. Eigenlijk ongezien. Er was er toch 1 die er bovenuit schiet. Echt fan van Poga

DeGroteMolen 16 maart 2021 om 22:27

Schitterende koers gezien. En Poga wint hier het ak, eigenlijk met speels gemak. Gaan we hopelijk nog veel moois van zien. Als je terugdenkt aan de tour…

Volg hier

Headlines

Materiaalzone

Populair