Wilco Kelderman dertiende Nederlander op eindpodium grote ronde

zondag 25 oktober 2020 om 17:16
Wilco Kelderman dertiende Nederlander op eindpodium grote ronde

foto: Cor Vos

Wilco Kelderman heeft zich in een illuster rijtje wielrenners geschaard. De renner van Team Sunweb werd in de Giro d’Italia 2020 derde en hij is daarmee de dertiende Nederlander die op het eindpodium van een grote ronde eindigt.

Joop Zoetemelk is recordhouder met acht eindklasseringen in de top-3 van een grote ronde. Twee keer wist hij een grote ronde te winnen (Vuelta 1979 en Tour 1980) en daarnaast eindigde hij nog zes keer op het podium van de Ronde van Frankrijk.

Jan Janssen, Erik Breukink en Tom Dumoulin hebben ieder drie podiumplaatsen bij elkaar gereden. Janssen (winnaar Vuelta 1967 en Tour 1968) heeft twee eindzeges achter zijn naam, Dumoulin (winnaar Giro 2017) een.

De laatste Nederlander – voor Kelderman – die op het eindpodium van een grote ronde eindigde, was Steven Kruijswijk. De klimmer van Jumbo-Visma eindigde als derde in de Tour de France 2019.

Achter de naam van Bauke Mollema staat een asterisk (*), omdat hij de derde plaats in de Vuelta 2011 toegewezen kreeg na een dopingstraf van winnaar Juan José Cobo. Mollema stond niet op het podium, maar is officieel wel de nummer drie van die editie.

Nederlanders op een eindpodium
flag-nl Joop Zoetemelk (7x in de Tour, 1x in de Vuelta)
flag-nl Jan Janssen (2x in de Tour, 1x in de Vuelta)
flag-nl Tom Dumoulin (2x in de Giro, 1x in de Tour)
flag-nl Erik Breukink (2x in de Giro, 1x in de Tour)
flag-nl Hennie Kuiper (2x in de Tour)
flag-nl Steven Kruijswijk (1x in de Tour)
flag-nl Johan van der Velde (1x in de Tour)
flag-nl Peter Winnen (1x in de Tour)
flag-nl Steven Rooks (1x in de Tour)
flag-nl Wilco Kelderman (1x in de Giro)
flag-nl Bauke Mollema (1x in de Vuelta)*
flag-nl Rini Wagtmans (1x in de Vuelta)
flag-nl Jan Lambrichs (1x in de Vuelta)

Dit artikel delen:

31 Reacties

FritsvanHoefelen 25 oktober 2020 om 17:46

De derde op het podium in de Giro

Koers 25 oktober 2020 om 19:35

Nederlanders laatste 5 jaar: 5x een top 5 in de giro, 3x top 5 in de tour en 2x een top 4 in de vuelta. We mogen hopen.

assen 25 oktober 2020 om 20:20

Ik hoop niet meer hoor. Nederlandse wielrennen zit in een negatieve spiraal, met steeds minder NL wielrenners inkoersen, en onze toppers op hun retour.

Wheely 25 oktober 2020 om 20:27

@assen
Niet zo negatief – vorige week heeft nog een Nederlander de Ronde van Vlaanderen gewonnen.

Jacco van Stierop 25 oktober 2020 om 20:54

En Slovenië wint de laatste 2 jaar meer grote ronden dan Nederland in de laatste 40 jaar.

Grobbel 25 oktober 2020 om 21:00

Een paar uitzonderingen als Wilco en Mathieu daargelaten was dit rare seizoen niet geweldig voor het Nederlandse wielrennen in de breedte. Maar dat kwam ook wel een beetje doordat een valpartij of andere tegenslag op precies het verkeerde moment je gewoon de rest van het zwaar ingekorte seizoen kan uitschakelen nu alle topkoersen op een zakdoek werden georganiseerd.
Sowieso veel tegenslag: zware valpartijen van Jakobsen (waardoor Groenewegen ook direct uit competitie raakte), Mollema en Terpstra (plus de ribben van Poels in de Tour en de laat in competitie terugkerende Teunissen), de alle-ballen-op-Roglic-tactiek van Jumbo-Visma, de val en positieve coronatest van Kruijswijk…

Stablinsky 25 oktober 2020 om 21:35

Ik denk ook dat de hoogconjunctuur op zijn einde loopt. Alle grote Nederlandse ronderenners zijn de dertig voorbij en ik zie niet meteen veel nieuw klimtalent komen.

Merzbow 25 oktober 2020 om 22:35

@koers: In België kunnen we daar de laatste 5 jaar zelfs niet van meespreken. Laatste Belg hier in de top 5 van een grote ronde was Thomas De Gendt in de Giro van 2012.

En ik zie hier ook geen beterschap. Of wacht we hebben Remco en daar stopt het dan ook.

@Stablinsky: Die zijn er toch nog wel? Ik denk aan Inkelaar, Arensman, Schelling en Leemreize. Die laatste werd toch mooi 5de in de Ronde de l’Isard.

Stablinsky 26 oktober 2020 om 07:46

@Merzbow
Ik denk dat de toekomst voor België bijzonder rooskleurig oogt, wat het rondewerk betreft. Zonder die val had Evenepoel de Giro gewonnen, ik denk dat niemand daar aan twijfelt. Bovendien komen steeds vaker jonge Belgen naar voren zoals Vanhoucke in de Giro en Kobe Goossens in de Vuelta. Die staat keurig 25e in de stand na 1 week. Toch wel onverwacht. Vergeet ook het grootste talent niet bij Sunweb, Ilan Van Wilder. En dan is er die karrevracht klimmers die Lotto U23 aflevert. Bijzonder is ook dat veel van die jongens uit de Vlaamse Ardennen komen, dus pakweg 10 jaar gingen die als klassiek coureur opgeleid worden. Er is een kentering ingezet, binnen 5 jaar staan de Belgen waar Nederland een paar jaar terug stond.
Van Arensman verwacht ik ook wel een en ander, al gaf hij aan dat hij zwaarder is geworden sinds hij belofte was, dus dat zal een nadeel zijn bij het klimmen.

Jean Dumas 26 oktober 2020 om 16:37

De afgelopen week een RVV-overwinning, twee dagen roze trui en podiumplaats Giro voor Nederland. Het is weleens anders geweest.

the student 25 oktober 2020 om 20:43

Nummer dertien. Dat verklaart een hoop.

Krakowic 25 oktober 2020 om 20:54

Wilco, wat een ongelofelijke klasbak ben je! Jaren lang aan het sukkelen geweest, veelal vanwege het kussen van het asfalt. Wat is je allemaal wel niet verweten? Te weinig karakter; kan niet sturen; kan de druk niet aan; komt kwaliteit te kort; talent dat te vroeg gehyped is; geen leiderschapskwaliteiten, en ga zo maar door.. We konden je eigenlijk maar beter vergeten, want het ging toch nooit meer iets worden. Gelukkig waren er nog genoeg mensen die wel in je geloofden. Ook zij wilden je vergeten, maar om hele andere redenen. Ze wilden dat je in de luwte weer uit je as kon herrijzen en die enorme potentie kon gaan inlossen. Precies dat heb je de afgelopen weken gedaan! Terug van nooit weg geweest en hopelijk nu, zonder verdere ongevallen, ook hier om te blijven.
Podium in de Giro is een ongekend knappe prestatie, zeker als je kijkt naar het rijtje hierboven waar hij zich zojuist tussen heeft gefietst. Naast een sportieve prestatie gaf hij in mijn ogen ook op het gebied van karakter, leiderschap en mentaliteit het juiste voorbeeld. De manier waarop hij kritisch over de tactische keuzes van zijn eigen ploegleiding sprak, getuigde van volwassenheid maar bovendien van veel respect. Geen onnodige verwijten, geen overheersend ego, geen misplaatste arrogantie. Ik vond het het een genot om naar te luisteren. Die ontspanning die hij daarnaast uitstraalde gedurende deze drie weken, fenomenaal.
Ik hoop dat deze periode ervoor gezorgd heeft dat hij nu weer een stapje heeft gezet als renner en dat hij volgend jaar deze podium plaats gaat bevestigen. Met deze houding past hij mijns inziens perfect bij Bora! Kan niet wachten om hem volgend jaar weer rond te zien rijden, dit voelt nog maar als het begin van de herboren Wilco.

KnightBiker 25 oktober 2020 om 22:41

+1 Ik werd de afgelopen dagen wat moe van de verwijten niet aan te vallen: als het niet gaat zoals je wilt dan moet het maar zoals het kan. En dat is in deze nog altijd goed voor een unieke prestatie, voor Nederlandse begrippen.
De Stelvio was weliswaar in het defensief, maar dat was toch een bewonderenswaardig stukje afzien. Het is alleen dat je aan deze stylist het afzien niet zo goed ziet dat je soms meer verwacht.

Geit in mijn Kelderman 25 oktober 2020 om 21:23

Volgens mij is dit de achtste grote ronde achtereen waarin een NL’er top-10 rijdt.

Grobbel 25 oktober 2020 om 23:18

Hopen dat Poels die lijn kan doortrekken in de Vuelta.

Maglia Rosa 26 oktober 2020 om 07:33

Geloof al de 9e.

Giro nu 7x op rij, Tour 3x, Vuelta 3x

Geit in mijn Kelderman 26 oktober 2020 om 10:28

Je hebt gelijk. Sinds Vuelta 2017 altijd minimaal een Nederlander in de top-10 gehad. Sindsdien

– Kelderman 4 keer
– Kruijswijk 3 keer
– Dumoulin 2 keer
– Oomen en Mollema 1 keer

john 26 oktober 2020 om 08:04

Hopelijk heeft Hirschi hier van geleerd wil die ooit een ronde winnen ,dan moet hij niet bij die blunderaars blijven

Baukema Tomoulin 26 oktober 2020 om 09:29

? Jij hebt weinig kaas van koers gegeten

Bazzz 26 oktober 2020 om 08:20

Hij en Kruiswijk vallen in dit rijtje toch wel erg op. Heel veel geluk gehad met veel uitvallers, zij zullen dit dan ook nooit meer halen

S. Morgenstern 26 oktober 2020 om 08:25

Kruijswijk heeft naast zijn podium een aardige reeks top vijf noteringen, waaronder een vierde plek waarbij hij de laatste bergrit geblesseerd rond reed (een geluk voor degenen op het podium). Bullshit om te stellen dat hij hier alleen staat doordat hij geluk heeft gehad.

KnightBiker 26 oktober 2020 om 10:13

-1 grote ronden hebben altijd veel uitvallers.

ti-raleigh 26 oktober 2020 om 09:03

Met dat jonge geweld dat er nu aankomt of eigenlijk al is, gaat hij niet veel podiumplekken meer halen normaal gesproken.

Arie den Blanken 26 oktober 2020 om 09:33

Dat klopt of we moeten volgend jaar een kalender krijgen waarin de drie grote ronden weer in een korte tijd zijn samen gepropt.

Johnny7 26 oktober 2020 om 09:08

Respect voor Wilco echt knap gedaan tussen het geweldig van de jonge generatie. Hopelijk krijgt hij bij Bora wel ondersteuning en kan hij nog mooie dingen laten zien. De topjaren komen er nu aan.

Arie den Blanken 26 oktober 2020 om 09:37

Die drie die op het eindpodium van deze Giro stonden hadden door het in een korte periode gepropt zijn van Giro, Tour en Vuelta een unieke kans daarop te komen. Een kans die zich normaal gezien niet meer voor gaat doen.

VerstandOpNul 26 oktober 2020 om 09:36

Toch mooi dat er nu 4 jongens van de generatie Gesink podium hebben gereden, na de droogte van meerdere decennia. Ik heb ze met veel plezier gevolgd..

Na deze generatie verwacht ik eigenlijk een nieuwe periode van droogte voor Nederland. Wat op zich prima is, want het interesseert me steeds minder wat voor vlaggetje er achter iemands naam staat.

Arie den Blanken 26 oktober 2020 om 09:39

Dat laatste heeft me nooit geïnteresseerd. Ik heb alleen een lichte voorkeur voor renners uit de landen met een echte historische wielercultuur. België, Frank en Italie dus.

coppicoppi 26 oktober 2020 om 10:44

13e mannelijke Nederlandse renner……… WF vergeet voor het gemak bv Leontien van Moorsel, Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten maar even als Nederlandse renners die zelfs grote rondes hebben gewonnen…….

Arie den Blanken 26 oktober 2020 om 12:35

Die mogen wat mij betreft pas in dat rijtje als die overwinningen ook worden behaald in etappewedstrijden van drie weken of nog beter als in de toekomst de mannen Giro en Vuelta ook over hooguit twee weken worden verreden.

coppicoppi 27 oktober 2020 om 08:14

Dus tennisters mogen zich geen Wimbeldon kampioen noemen omdat ze geen 5 setters spelen, turnsters geen wereld en olympisch kampioen omdat ze op andere toestellen dan de mannen turnen, schaatsters geen wereld en olympisch kampioen omdat de lange afstanden niet overeenkomen met die van de mannen, etc. Vrij kortzichtige redenering en iets met appels en peren.

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair