Vroege vlucht houdt nipt stand in Tour of Norway, Edoardo Affini wint

vrijdag 31 mei 2019 om 17:49
Vroege vlucht houdt nipt stand in Tour of Norway, Edoardo Affini wint

foto: Cor Vos

Edoardo Affini heeft de vierde etappe van de Tour of Norway gewonnen. In Sandefjord bleven hij en zijn vier medevluchters hij het sprintende peloton nipt voor, de Italiaan was vervolgens de snelste van de kopgroep. Edvald Boasson Hagen behield de leiderstrui.

Met 224,4 kilometer was de vierde etappe de langste van de Noorse rittenkoers. Vooraf werden de sprinters de meeste kansen toegedicht in deze geaccidenteerde rit, maar eenvoudig zou het niet worden. Meerdere renners probeerden al vroeg weg te komen; onder meer Bert-Jan Lindeman en Preben Van Hecke gooiden zich in de strijd om de vroege vlucht. Alles bleef echter samen tot voorbij de eerste tussensprint na 47 kilometer.

Pas na vijftig kilometer slaagden Edoardo Affini, Sander Armée, Rasmus Quaade, Tom Scully en Daniel Turek erin zich los te rukken van het peloton. Anders Skaarseth slaagde er vervolgens in nog de oversteek te maken, waarmee we zes vluchters kregen. De kopgroep pakte ongeveer vierenhalve minuut voorsprong op de heuvelige route, totdat Deceuninck-Quick Step het tempo opvoerde en de achtervolging inzette.

Peloton misrekent zich
Daardoor slonk de voorsprong steeds verder, waardoor de verwachte massasprint er leek te komen. Op tien kilometer van de streep hadden de vluchters nog een voorgift van slechts 0:50. Vanuit het peloton zetten enkele gelukszoekers de tegenaanval in, maar zij kregen amper ruimte van de ploegen van de sprinters. Die bleken zich echter te hebben misrekend; hoewel ze de lange vlucht in het vizier hadden, kwamen ze er niet bij.

Scully was intussen weggevallen vooraan, maar de overige vijf vroege aanvallers gingen sprinten om de verrassende dagzege. Het was tijdritspecialist Affini die uiteindelijk de winst naar zich toe trok en zo zijn eerste profoverwinning pakte. De Italiaan stapte pas deze winter over van SEG Racing Academy naar Mitchelton-Scott, dat zo het tweede succes van de dag behaalde na het succes van Esteban Chaves in de Giro d’Italia.

Edvald Boasson Hagen behield de leiderstrui, maar zag Affini wel naderen tot in dezelfde tijd. Cees Bol staat derde op 0:07. De Tour of Norway duurt nog tot en met zondag.

Dit artikel delen:

5 Reacties

Verweggistan 31 mei 2019 om 17:51

Tweede van vandaag voor Mitchelton. Goed sprintje van Affini, duidelijk de snelste.

leor 16 31 mei 2019 om 17:52

Net als gisteren een lastige finale om te controleren voor een peloton. Best leuke koers zo.

lander luypaert 31 mei 2019 om 17:54

Wat jammer voor Kristoff

Dolfy 31 mei 2019 om 17:55

Boasson Hagen blijft de leider in het algemeen klassement, in dezelfde tijd als Affini, die het wit te pakken heeft.

Random wielerliefhebber. 31 mei 2019 om 18:00

Sterke kopgroep die het haalt, raar dat niemand een poging deed om aan te vallen in de laatste kilometers. Affini veruit de snelste

Headlines

Materiaalzone

Populair