Voorbeschouwing: WK Tijdrijden Vrouwen

dinsdag 22 september 2009 om 17:25

Niet alleen de beloften en de elite rijden op het WK, maar ook de vrouwen. Bij de wegrit wordt er natuurlijk veel verwacht van Marianne Vos, die daar de afgelopen drie jaar een bepalende rol had. Maar ook in de tijdrit maken we een kans op een medaille, de kans op een gouden is daar wel wat kleiner. Regina Bruins en Ellen van Dijk moeten het voor Nederland doen, hopelijk zorgen zij voor een verrassing.

Parcours: 26,8 km (2 keer 13,4 km)
Veel geklommen wordt er niet, en veel bochten zijn er ook niet op het parcours. Vanuit Mendrisio wordt er naar Riva San Vitale gereden, waarna er rond Mendrisio wordt gegaan en daarna bij de start ook weer gefinished wordt. In totaal zijn er maar zeven echte bochten. Na 1,9 km rijdt men over de Via Vignalunga, waar Eddy Merckx in 1971 de wegrit won. Dan volgt er ongeveer vier kilometer lang een vlak stuk, tot het echte klimwerk. Eerst wordt er nog 950 meter lichtjes geklommen, dan volgt 650 meter echt bergop met percentages tot 10 procent op de Rossa di Rancate. Maar dan is al het klimmen wel geweest en worden de laatste zes kilometer van de race bijna vlak afgelegd. In de twee rondjes die verreden worden wordt op deze manier 220 meter hoogteverschil afgelegd.
Profiel
Plattegrond

Favorieten
De winnares van vorig jaar was de Amerikaanse Amber Neben. Dit jaar doet zij weer mee aan de tijdrit en daarmee is zij gelijk één van de favorieten. Op de tijdrit behaalt ze ook de meeste succesen Zo won ze vier keer een wedstrijd dit jaar, en alle vier de keren had het te maken met tijdrijden. Drie keer een individuele tijdrit en één keer een ploegentijdrit. Maar zij werd recentelijk in de tijdrit van de Tour Cycliste Féminin International Ardèche verslagen door Christiane Soeder.

En Neben werd niets voor niets door haar verslagen. De Oostenrijkse Soeder is de nummer twee van Varese en is dit jaar ook weer op dreef. Drie dagen geleden werd zij nog tijdritkampioen van haar eigen land en met een vrij groot verschil. Nummer twee Daniele Pintarell verloor op 21,9 km meer dan twee minuten op Soeder.

Olympische kampioene Kristin Armstrong mag natuurlijk ook niet vergeten worden. Een jaar geleden in Beijing had Christiane Soeder schijnbaar haar dag niet en verloor meer dan anderhalve minuut op de Amerikaanse. Maar dat doet niets af aan de prestatie van Armstong. Die heeft inmiddels al bewezen dat ze tijdritten kan winnen en Soeder en Neben zijn dus gewaarschuwd.

Zijn er dan ook nog Nederlandse rensters die een kans maken? Jazeker, Ellen van Dijk en Regina Bruins moeten het voor ons doen. In eerste instantie zou Kirsten Wild ook meedoen, maar die heeft afgezegd omdat ze zich niet fit voelde. Maar Bruins en Van Dijk zijn ook twee hele goede tijdrijdsters en hebben niet voor niets twee titels in de wacht gesleept. Bruins werd Nederlands kampioen en Van Dijk Europees Kampioen. Het goud lijkt wat te hoog gegrepen voor de twee, maar een podium plek zou moeten kunnen.

Mijn favorieten
**** Christiane Soeder
*** Amber Neben, Kristin Armstrong
** Ellen van Dijk, Regina Bruins, Judith Arndt
* Trixi Worrack, Emma Pooley, Karin Thürig, Emilia Fahlin

Dit artikel delen:

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.