Voorbeschouwing: Parijs-Tours
zaterdag 10 oktober 2009 om 20:11

Voorbeschouwing: Parijs-Tours

Tijdens het voorlaatste weekend van de internationale wielerkalender wordt traditioneel Parijs-Tours verreden. Er is wel heel wat veranderd ten opzichte van vorige jaren, maar het concept is nog steeds hetzelfde: onderweg een relatief vlak parcours, maar aan het einde enkele kleine hellingen die interessant zijn voor een late uitval. Toch is er opnieuw veel kans dat er in Tours gesprint wordt voor de zege.

Parijs-Tours 2008
Nadat de traditionele vroege vlucht teniet was gedaan, kon de wedstrijd op 20 kilometer voor de streep echt beginnen. Nicolas Vogondy, Jan Kuyckx, Sébastien Turgot en Mickaël Delage kozen het hazenpad en fietsten een halve minuut bijeen. Op de Petit Pas d’Ane ontbond Philippe Gilbert zijn duivels: hij fietste de kloof met de kopgroep in geen tijd dicht.

Bij het opdraaien van de ruim twee kilometer lange laatste rechte lijn hadden de vijf leiders slechts een tiental seconden, maar Delage gaf alles wat hij kon om zijn ploegmaat Gilbert aan de overwinning te helpen, waardoor het peloton slechts enkele seconden tekort kwam voor de zege. Van de koplopers was Gilbert de snelste in de sprint, voor zijn landgenoot Jan Kuyckx en toenmalig Frans kampioen Vogondy.

Parcours
Zoals hierboven gemeld is het parcours van Parijs-Tours ei zo na vlak, waardoor de kans op een massasprint vrij groot is. Enkel in de slotfase loopt het wat op en af, waardoor de punchers niet helemaal kansloos zijn. De Côte de l’Epan, de Côte du Pont Volant en de Côte du Petit Pas d’Ane kunnen ervoor zorgen dat de aanvallers beloond worden met een plaats op het hoogste schavotje.

Profiel
Profiel van laatste 10 kilometer

Favorieten
Parijs-Tours eindigt vaak op een sprint, maar ’s werelds snelste man op twee wielen, Mark Cavendish, komt niet aan de start dit jaar. Toch is er aan sprinters geen gebrek. André Greipel komt met 20 overwinningen dit jaar het dichtst in de buurt bij zijn ploegmaat Cavendish. Hij liet zijn goede vorm donderdag nog zien in Parijs-Bourges en is topfavoriet voor de overwinning. Tylar Farrar sprintte vorige week iedereen naar huis tijdens de Franco-Belge, waar hij twee ritten en het eindklassement won. Ook met Tom Boonen, die in de Franco-Belge zichzelf opnieuw ontdekte als sprinter door er een etappezege te boeken, zal zeker rekening moeten gehouden worden in geval van een massasprint. Oscar Freire, die dit jaar nog niet al te veel heeft laten zien, zal proberen zijn seizoen in extremis nog wat glans te geven en zal zeker gebrand zijn op een goed resultaat.

Andere mannen die snel zijn aan de meet en dus aanspraak kunnen maken op de zege: Gerald Ciolek, Juan José Haedo, Roger Hammond, Fillippo Pozzato, Danilo Napolitano, Borut Bozic, Romain Feillu, Yauheni Hutarovitch, Jurgen Roelandts, William Bonnet en Matti Breschel.

Aangezien ook met aanvallers rekening moet gehouden worden, komen we automatisch terecht bij Philippe Gilbert. De Belgische titelverdediger won donderdag de Coppa Sabatini en gaf al aan zijn nummer van vorig jaar maar wat graag te willen herhalen. Ook Alessandro Ballan, die zijn voorjaar in het water zag vallen maar na de Tour weer steeds beter ging presteren, is een te duchten kandidaat. Edvald Boasson Hagen kan speculeren op zijn meer dan behoorlijke sprint, maar zal het misschien niet zo ver laten komen en in de aanval trekken. Ook Sylvain Chavanel, Thomas Voeckler en Samuel Sanchez zullen proberen de massasprint te ontlopen en zijn zeker niet kansloos. Daarnaast mag een sterke Raboploeg zeker hopen op een overwinning van Juan Antonio Flecha, Sebastian Langeveld of Nick Nuyens.

Mijn favorieten
**** André Greipel
*** Philippe Gilbert, Tylar Farrar
** Tom Boonen, Alessandro Ballan, Gerald Ciolek
* Oscar Freire, Juan José Haedo, Edvald Boasson Hagen, Roger Hammond

RIDE Magazine