Voorbeschouwing: NK veldrijden 2013

zondag 13 januari 2013 om 06:45

Lars van der Haar

foto: Jean-Pierre Casier

Aanstaande zondag staan de nationale kampioenschappen veldrijden op het programma. In Nederland zal het kampioenschap voor het eerst in Hilvarenbeek verreden worden. Op een nieuw uitgetekend parcours zullen de profs er de strijd om de nationale veldrittitel uitvechten. Wie volgt Lars Boom op als Nederlands kampioen cyclocross? WielerFlits blikt vooruit.

Geschiedenis
De crosser die de Nederlandse kampioenentrui het meest mocht aantrekken blijft voorlopig Hennie Stamsnijder. De wereldkampioen van 1981 was maarliefst negen keer winnaar. Blanco Pro Cycling-renner Lars Boom wil graag een gooi doen naar dat record, en is met zes opeenvolgende zeges al goed op weg. Het voorbije jaar deed de ex-crosser uit Vlijmen dat door de tegenstand te overklassen. Boom won in Huijbergen immers met een minuut voorsprong op Thijs van Amerongen (AA Drink) en zijn Niels Wubben (Rabo-Giant).

Parcours

nk

foto: NKveldrijden2013.nl

Dit jaar wordt de strijd om de Nederlandse kampioenentrui echter in Safaripark ‘Beekse Bergen’ gestreden. Daar is, mede door profrenner Gerben de Knegt, een nieuw parcours uitgetekend. De omloop heeft een lengte van drie kilometer en bevat kleine hoogteverschillen, vooral naar het einde van de ronde zal het voor de crossers klimmen geblazen worden. Renners die het kampioenschap willen winnen zullen ook hun technische kant moeten laten zien. Op het parcours zijn ook enkele technische stroken uitgetekend, waar de renners door het losse zand moeten klieven.

Favorieten

Haar Lars

foto: Jean-Pierre Casier

Beloftenwereldkampioen Lars van der Haar is de grote favoriet voor de titel. De slechts 21-jarige crosser zal in zijn carrière nog meerdere keren de kans krijgen om de trui in het rood-wit-blauw aan te trekken, maar vertelde aan het begin van het veldritseizoen aan WielerFlits dat hij dit jaar al op de overwinning mikt. De jongeling boekte in zijn eerste seizoen tussen de profs al mooie resultaten, met als uitschieter een tweede plaats in de wereldbeker van Tabor.

Lars Boom

foto: Sirotti

Op basis van zijn enige resultaat in het veld mag ex-wereldkampioen Lars Boom niet als favoriet beschouwd worden. In de enige crossen die Boom dit jaar reed, Sint-Niklaas en Surhuisterveen, eindigde hij immers als dertiende en, mede door pech, zestiende. Toch lijkt de huidige Nederlands kampioen goed te kunnen pieken, en nam op die manier ook de voorbije zes jaar telkens de nationale titel. Dit jaar kan de renner van Blanco echter op meer tegenstand rekenen.

Thijs van Amerongen

foto: Léon de Kort

Nog een kandidaat-Nederlands kampioen is Thijs van Amerongen. De Nederlander van AA Drink zette deze winter een gigantische stap vooruit en kon vooral op de zwaardere omlopen soms zelfs meestrijden voor de overwinning. Zo eindigde Van Amerongen als zesde in Ronse, Loenhout en Baal en als vierde in Overijse. Daarmee legt ook de lange crosser uit Warnsveld sterke papieren op tafel om als Nederlands kampioen het safaripark te verlaten.

De 23-jarige Twan van den Brand verbaasde dit veldritseizoen veel kenners door als achtste te eindigen in de wereldbeker van Roubaix. Op zich is dat geen heel bijzonder resultaat, maar voor Van den Brand was die uitslag van levensbelang. Door top acht te rijden in een wereldbekercross behaalde de jongeling immers de kwalificatienorm om naar het wereldkampioenschap in Louisville te mogen afzakken, al drie weken na het NK.

De tweede van het Nederlands kampioenschap van exact een jaar geleden mag ook niet vergeten worden. Niels Wubben kon toen in Huijbergen als enige enigszins in het spoor van Lars Boom blijven. Half koers moest de ex-mountainbiker toen echter de rol lossen bij Boom. Dat jaar reed Wubben ook enkele keren in de top tien van klassementscrossen. Die prestaties kon hij dit seizoen echter nog niet bevestigen, toch mag hij als schaduwfavoriet gezien worden.

Behalve Lars Boom komt er slechts één andere ex-winnaar aan de start van het kampioenschap: Gerben de Knegt. De 37-jarige renner werd immers Nederlands kampioen in 2003 en 2006. Motivatie ontbreekt niet bij hem. Aangezien hij uit het naburige Tilburg afkomstig is, mocht De Knegt zelfs het parcours mee uittekenen. Met een vijfde plaats in de veldrit van Surhuisterveen bewees de Nederlander dat het ook met de conditie wel snor zit.

Een top tien plaats wist Thijs Al nog niet te behalen, maar zijn oude klasse kan wel eens komen bovendrijven op het Nederlands kampioenschap. De 32-jarige crosser won in 2008 nog de wereldbeker in Heusden-Zolder en de Scheldecross in Antwerpen. In dat jaar werd Al ook tweede in de strijd om de Nederlandse titel, niet de enige keer overigens. Al presteert namelijk wel vaker degelijk of zelfs zeer goed op het nationaal kampioenschap.

veldrijden

foto: Jean-Pierre Casier

Daarnaast zijn er ook nog enkele schaduwfavorieten die dit seizoen al enkele keren een plaats in de top-15 van enkele grote crossen versierden, zoals Crelan-KDL-neoprof Micki van Empel of de vijfde van de cross in Laarne, maar ook inwoner van Hilvarenbeek Patrick van Leeuwen. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk niet in aanmerking komen om de trui in het rood-wit-blauw aan te trekken, maar kunnen in de Beekse Bergen wel een mooie uitslag rijden.

Favorieten volgens WielerFlits
*** Lars van der Haar
** Lars Boom, Thijs van Amerongen
* Twan van den Brand, Niels Wubben, Gerben de Knegt

Dit artikel delen:

Laatste nieuws

Materiaalzone

Populair