Voorbeschouwing: Deutschland Tour 2018
foto: ASO
donderdag 23 augustus 2018 om 08:15

Voorbeschouwing: Deutschland Tour 2018

In de maand augustus wordt de Duitse wielerliefhebber op zijn wenken bediend. Nadat afgelopen zondag al de mondiale sprinttop afreisde naar Hamburg, geven vanaf donderdag onder meer de nummers één en twee van de Tour de France acte de présence in de Deutschland Tour (2.1). De vierdaagse etappekoers staat dit jaar voor het eerst sinds tien jaar weer op de kalender. Wat mogen we verwachten? WielerFlits blikt vooruit.

Historie
Duitsland staat bekend als een land met een haat-liefde verhouding met de wielersport. Dat is samen met de nodige politieke onrust in de eerste helft van de vorige eeuw de reden dat de wedstrijd zeer onregelmatig georganiseerd werd. Succes van Duitse renners zorgde meer dan eens voor een (korte) opleving.

In 1911 werd er onder de naam ‘Quer durch Deutschland’ (Dwars door Duitsland) voor het eerst een nationale etappewedstrijd verreden. De zesdaagse rittenkoers werd niet op tijd, maar op punten beslist. De Duitser Hans Ludwig zou in mei van dat jaar het eindklassement winnen.

Nieuwe pogingen in 1922 en 1927 (Großer Preis von Deutschland) en 1930 en 1931 (Deutschlandrundfahrt) waren geen lang leven beschoren. In 1937 ondernam Herrmann Schwartz, reclamedirecteur van autofabrikant Opel, een nieuwe poging. De wedstrijd zou drie edities kennen, met drie Duitse winnaars. Na een onderbreking vanwege de Tweede Wereldoorlog zou de wedstrijd van 1947 tot 1952 weer jaarlijks plaatsvinden. In de jaren ’60 vonden er drie edities plaats, met onder meer de Nederlanders Ab Geldermans en Peter Post als winnaars. Eind jaren 70 volgden er dankzij de successen van Didi Thurau vier uitgaven, met Theo de Rooij in 1982 als winnaar.

Vanaf 1999 werd er – naar aanleiding van het succes van de destijds immens populaire Jan Ullrich – weer een poging ondernomen. In 2005 trad de wedstrijd zelfs toe tot de toenmalige ProTour. Na 2008 zou de wedstrijd echter weer van de kalender verdwijnen nadat tv-zender ARD de sport liet vallen na verschillende dopingbekentenissen.

Laatste tien winnaars
1999: flag-de Jens Heppner
2000: flag-es David Plaza
2001: flag-kz Alexander Vinokourov
2002: flag-es Igor González de Galdeano
2003: flag-au Michael Rogers
2004: flag-de Patrik Sinkewitz
2005: flag-us Levi Leipheimer
2006: flag-de Jens Voigt
2007: flag-de Jens Voigt
2008: flag-de Linus Gerdemann

Parcours
Organisator ASO heeft in het zuid-westen van Duitsland vier ritten in lijn uitgetekend, waarin het Nordrhein-Westfalen, Saarland, Rheinland-Pfalz en Baden-Württemberg aandoet. Deze regio’s zijn niet lukraak gekozen. Ter voorbereiding vroeg ASO de Duitse wielerfan welke plekken de wedstrijd zou moeten bezoeken. Aangezien maar liefst 70% van de antwoorden uit deze gebieden kwam, koos men ervoor om hier de etappes uit te tekenen. De namen van 1500 fans die meedachten over het etappeschema zijn terug te vinden op de leiderstrui. Het heeft uiteindelijk geleid tot een parcours waarin het peloton onderweg tal van korte maar venijnige klimmetjes moet overwinnen.

Etappe 1 – donderdag 23 augustus: Koblenz – Bonn (157 km)
Het startschot van de vernieuwde Deutschland Tour wordt gegeven in Koblenz, een stad aan de monding van de Moezel in de Rijn. Van daaruit wordt er koers gezet voor de kortste en tevens vlakste rit van deze vierdaagse. Onderweg zijn er slechts één maal punten voor de bergtrui te verdienen. Na 116 kilometer volgt de beklimming van Hohn, 2,8 kilometer aan 4,5%. Op 18 kilometer volgt met de klim van Stieldorf de laatste hindernis. De finale is vlak, wat een uitgelezen kans biedt voor sprinters Marcel Kittel en André Greipel of Duits kampioen Pascal Ackermann om de eerste leiderstrui aan te trekken.

Start: 11:45
Finish: 15:34 – 15:56

Etappe 2 – vrijdag 24 augustus: Bonn – Trier (196 km)
Op vrijdag vertrekt de tweede rit vanuit Bonn, een stad aan de oevers van de Rijn. Waar er in de openingsrit nog kansen lagen voor de sprinters, gaan zij het vandaag een stuk lastiger krijgen. Het profiel doet denken aan een Ardennenrit. In het eerste gedeelte van de etappe moeten er al aardig wat hoogtemeters overwonnen worden. In de tweede helft van de rit zijn er bovendien vier beklimmingen opgenomen die meetellen voor de bergprijs. Deze zijn met maximaal 3,4 kilometer niet bijzonder lang, maar met gemiddelde stijgingpercentages tot 7,6% toch behoorlijk pittig. Hierna volgt nog een bonussprint op de ongecategoriseerde Petrisberg, waarvan de top op 5,5 kilometer van de finish in Trier ligt.

Start: 10:50
Finish: 15:30 – 15:59

Etappe 3 – zaterdag 25 augustus: Trier – Merzig (177 km)
Op de voorlaatste dag gaat de wedstrijd verder in zuidelijke richting. Na de start in de aankomstplaats van gisteren, gaat de route dwars door Rheinland-Pfalz. Na een vlakke aanloopfase kunnen de klimmersbenen tijdens de beklimming van de Saarhölzbach (1,5 km aan 8,8%) al wat getest worden. Het tweede gedeelte van de rit vertoont gelijkenissen met vrijdag. Op de relatief korte, maar steile beklimmingen liggen er genoeg kansen om het verschil te maken. De rit wordt afgesloten met een lokale omloop met daarin twee keer de beklimming van Nohn (2,1 km aan 7%) en Mettlach (1,3 km aan 7,9%). De Eller Weg vormt op zeven kilometer van het einde de laatste hindernis.

Start: 12:05
Finish: 16:24 – 16:52

Etappe 4 – zondag 26 augustus: Lorsch – Stuttgart (207,5 km)
Om af te sluiten kiest de organisatie voor een rit richting Stuttgart, de thuisbasis van Mercedes-Benz en Porsche. In de openingsfase kan er op de beklimmingen van Ursenbach en Wilhelmsfeld een ontsnapping op touw gezet worden. In de finale volgt een tweevoudige beklimming van de Herdweg (1,5 kilometer aan 7,3%).

Start: 12:05
Finish: 16:24 – 16:52

Bonficatieseconden
Mochten de onderlinge verschillen in de strijd om het algemeen klassement minimaal zijn, dan zouden de bonificatieseconden het verschil kunnen maken. Iedere rit kent één bonificatiesprint, vaak na een heuvel in het slot van de etappe. Daar zijn respectievelijk 3, 2 en 1 seconde te verdienen. Bij de aankomst zijn er bonificaties voor de eerste drie renners: 10, 6 en 4 tellen.

Favorieten
ASO heeft ervoor gezorgd dat de Duitse wielerfan zich kan verheugen op de nodige publiekstrekkers. Er staan elf WorldTour-teams aan de start. Ook Roompot-Nederlandse Loterij ontving een uitnodiging en prijkt op de deelnemerslijst bestaande uit 132 renners verdeeld over 22 ploegen (6 renners per ploeg).

Geraint Thomas en Tom Dumoulin – Foto: Sirotti

Met Geraint Thomas en Tom Dumoulin zijn de nummers één en twee van de voorbije Tour aanwezig. Voor zowel de Brit als de Limburger betekent dit het eerste optreden in wedstrijdverband sinds de Tour de France. Thomas bewaart goede herinneringen aan koersen in Duitsland. Op zijn palmares prijken immers twee eindzeges in de Bayern-Rundfahrt (2011 en 2014) Dumoulin hield de voorbije weken zijn vorm op peil met een deelname aan tal van NaTourcriteriums in Nederland.

Matej Mohoric – foto: Sirotti

Matej Mohorič geldt als de man in vorm. De renner van Bahrain Merida verraste vriend en vijand met een eindzege in de Binck Bank Tour. De Sloveen dankte zijn overwinning voor een belangrijk deel aan een geslaagde ontsnapping in de rit naar Antwerpen. Het etappeschema van de Deutschland Tour leent zich voor een soortgelijk scenario.

Maximilian Schachmann – foto: Sirotti

Ook Maximilian Schachmann kan terugkijken op een geslaagde week door Nederland en België. De 24-jarige Duitser sloot de BinckBank Tour af met een vierde plek in het eindklassement. Met een plek bij de beste vijf in de laatste vijf ritten toonde hij aan in de lastige ritten met de beste renners mee te kunnen. De winnaar van de Giro-rit naar Prato Nevoso is in eigen land een van de renners om op te letten. Bij Quick-Step Floors is het tevens uitkijken naar Jhonatan Narvaez en James Knox, die eerder deze maand in de Tour de Wallonie respectievelijk als vijfde en zesde eindigden.

Romain Bardet – foto: Sirotti

Romain Bardet is een van de andere grote namen op de erelijst. De 27-jarige Fransman kende dit voorjaar een goede campagne in de Ardennen, getuige een derde plek in Luik-Bastenaken-Luik. Het toont aan dat hij de vele klimmetjes die deze ronde rijk is goed moet kunnen verteren. AG2R La Mondiale beschikt over meerdere troeven. Ook ploeggenoten Jan Bakelants en Alexis Vuillermoz zijn renners om rekening mee te houden. Bakelants reed voor zijn doen een goede Ronde van Polen en lijkt na zijn zware val in Lombardije weer klaar om vooraan mee te strijden. Vuillermoz moest de Tour verlaten na een botsing met een fan. De Franse formatie beschikt bovendien over routinier Mathias Frank.

BORA-hansgrohe start zonder grote ster Sagan, maar brengt onder meer Peter Kennaugh. Na een vroegtijdige opgave in Polen mogen er echter vraagtekens gezet worden bij zijn vorm. Wellicht dat namens de Duitse WorldTour-formatie Christoph Pfingsten hier op de voorgrond kan treden. Ook Patrick Konrad staat in Duitsland aan het vertrek. Hij werd eerder dit jaar nog tiende in de Waalse Pijl en zevende in het eindklassement van de Giro.

Fortuneo-Samsic komt met Warren Barguil aan de start. De voormalig bergkoning in de Ronde van Frankrijk heeft na een teleurstellend verlopen Tour en een vroegtijdige opgave in de Arctic Race of Norway sportief nog iets goed te maken. Wanty-Groupe Gobert vertrouwt op de klimmersbenen van Guillaume Martin. BMC start met Damiano Caruso als kopman. Lotto Soudal vertrouwt op Jelle Vanendert. Landgenoot Ben Hermans voert de selectie van Israel Cycling Team aan. Katusha-Alpecin brengt onder meer Simon Špilak aan de start. De Sloveen staat erom bekend vooral succesvol te zijn op Zwitsers grondgebied, maar bezit de kwaliteiten om op dit terrein vooraan mee te kunnen doen. Wellicht dat ook neo-prof Stef Cras (zevende in de Arctic Race of Norway) zich kan tonen.

Pieter Weening – foto: Marcel Koch

Nederlands succes kan er naast de eerder genoemde Dumoulin onder meer komen van de renners van Roompot-Nederlandse Loterij. De oranje formatie start met een selectie met onder meer routinier Pieter Weening.

Favorieten volgens WielerFlits
**** Matej Mohorič
*** Tom Dumoulin, Geraint Thomas
** Romain Bardet, Maximilian Schachmann, Damiano Caruso
* Warren Barguil, Pieter Weening, Wout Poels, Patrick Konrad

Website organisatie
Routeboek Deutschland Tour 2018
Deelnemerslijst (ProCyclingStats)

Sprinters
Op de startlijst van de Deutschland Tour zijn ook de namen van de nodige sprinters terug te vinden. Met name de eerste rit leent zich voor een sprint. De Duitsers zijn met Marcel Kittel (Katusha-Alpecin), André Greipel (Lotto Soudal) en Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe) goed vertegenwoordigd. Dimension Data brengt Mark Cavendish aan de start. Quick-Step Floors stelt de razendsnelle Colombiaan Alvaro Hodeg op. Bahrain Merida beschikt over de Italiaan Niccolò Bonfifazio en Israel Cycling Academy brengt landgenoot Kristian Sbaragli mee. Roompot-Nederlandse Loterij vertrouwt op Coen Vermeltfoort, die nog op zoek is naar een ploeg voor volgend seizoen.

Weer & TV
De renners hebben in deze vierdaagse te maken met wisselende weersomstandigheden. Op de eerste dag is het met 28°C relatief warm. Regen in de avond zorgt ervoor dat het de dag erop maar 19°C wordt. In het weekend blijft het wat frisser en kunnen de regenjasjes uit de kast.

De wedstrijd wordt dagelijks live uitgezonden door Eurosport. De rechtstreekse uitzending begint op donderdag en vrijdag om 14:00, in het weekend iets later. Daarnaast is de koers te volgen via de Duitse zenders WDR (donderdag en vrijdag), ZDF (zaterdag) en ARD (zondag)

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
22 augustus 2018 10:13
Ik verwacht een duel tussen Schachmann en Mohoric hier doordat beide in een vormpiek lijken te zitten. Bij Bardet, Dumoulin en Thomas is dat toch maar afwachten.

De drie afdalingen richting het einde zijn wel in het voordeel van goede dalers natuurlijk en Mohoric is daar fantastisch in, terwijl ik ook Schachmann al hele goede afdalingen heb zien rijden.
22 augustus 2018 10:18
Mohorič? Nee die heeft vorige week geluk gehad met een goede vlucht en daarna veel doorzettingsvermogen. Zie hem dit truukje niet weer doen.
    22 augustus 2018 11:15
    En zijn prestaties in de Vuelta vorig jaar, Artigianato, Giro, Slovenie dat was ook allemaal geluk natuurlijk. Heeft niks te maken met het feit dat dit gewoon een hele complete renner is in ieder geval.
22 augustus 2018 10:53
Poels doet niet mee volgens Zweeler. Jammer dat er geen proloog/tijdritje in zit en dat alle 3 heuveletappes eindigen met een afdaling. Beetje meer afwisseling mag wel, wellicht volgend jaar, met nog 1 of 2 dagen extra.
22 augustus 2018 11:03
Zou zo maar weer een prooi voor Roglic kunnen zijn. Heuveltjes en dan kort afdalen naar de finish is wel iets dat hem ligt, weet alleen niet wat zijn vormpeil op het moment is.
    22 augustus 2018 11:34
    Roglic? Lijkt me sterk, want TLJ staat niet aan de start...
22 augustus 2018 12:55
Jammer dat er in dit deel van Duitsland zo weinig prof wedstrijden zijn.
Uitermate mooi landschap, bergjes a la Ardennen, maar dan op een beter asfalt en Duitse organisatie (die meestal gewoon goed is).
Kortom, veel ingredienten voor leuke koers.
23 augustus 2018 08:51
De selectie van Sunweb is wel bedroevend slecht, ook maar 5 man aan de start.
    23 augustus 2018 09:06
    Waaronder twee stagiairs en één herintreder.
23 augustus 2018 08:58
Misschien een hele rare gedachte, maar is greipel geen kanshebber? Er zijn geen finishes bergop en het zijn geen bergen waar ze overheen moeten. Op de macht moet hij ze wel aankunnen en op de streep liggen de nodige boni’s.
23 augustus 2018 09:11
Drie finales met wat heuveltjes, dus geen voer voor rassprinters. Eventueel kan Greipel dit, als hij er héél veel zin in heeft. Maar drie dagen op rij?

Mijn tip is Jürgen Roelandts.
23 augustus 2018 10:19
Grappig gegeven: als je de Hammer Series even niet meerekent (sowieso compleet ander format) is dit de eerste .1-koers waar Dumoulin aan deelneemt sinds de Abu Dhabi Tour in 2015 (en dat was in dat jaar ook z'n enige .1-koers).

Reacties zijn gesloten.