Van wielrenster naar astronaut: het opmerkelijke verhaal van Christina Birch

vrijdag 10 december 2021 om 11:52
Van wielrenster naar astronaut: het opmerkelijke verhaal van Christina Birch

Birch in actie als baanwielrenster - foto: Cor Vos

Wielerflits Kort

Christina Birch, meervoudig Amerikaans kampioene in het baanwielrennen, kiest voor een opmerkelijke carrièreswitch. De 35-jarige Birch mag binnenkort het astronautenprogramma van de NASA gaan volgen. Over twee jaar komt ze in aanmerking voor een ruimtereis.

Birch is via een academische carrière in aanraking gekomen met het baanwielrennen. De Amerikaanse haalde bachelors in wiskunde, biochemie en moleculaire biofysica en kon zich via de wielerploeg van het Massachusetts Institute of Technology gaan toeleggen op het baanwielrennen. En met succes, want Birch veroverde elf Amerikaanse baantitels, nam deel aan enkele WK’s en deed ook aan veldrijden en gravelracen.

Afgelopen zomer stond ze ook op de longlist om met de Amerikaanse baanploeg naar de Olympische Spelen in Tokio te gaan, maar ze viel uiteindelijk op het laatste moment af. Birch besloot vervolgens een andere weg in te slaan en is nu gekozen uit 12.000 kandidaturen voor het astronautenprogramma van de National Aeronautics and Space Administration, afgekort tot NASA.

Birch zal samen met negen andere ‘astronauten in de dop’ worden klaargestoomd voor toekomstige Artemis-missies naar de maan. De tweejarige opleiding start in januari.

Dit artikel delen:

7 Reacties

Pizzi 10 december 2021 om 11:59

Even een Privé-achtig feitje: zij is de partner van Ashton Lambie.

Romāns Vainšteins 10 december 2021 om 12:00

Dat is toch die hele slechte acteur die ook zo’n neppe Emo-goth band heeft?

Wheely 10 december 2021 om 12:11

Vooral een goede baanwielrenner met een grappige snor, lijkt me eerder een type voor een akoestische gitaar en een foodtruck. Lijkt voor geen meter op Jared Leto.

Romāns Vainšteins 10 december 2021 om 12:33

Ja, Leto, die haal ik altijd door de war met Kutscher. Net zulke ongezonde bakkessen als die Xander van der Boom gast

Wheely 10 december 2021 om 12:11

Leuke weetjes dit, kan zo in klokhuis.

Verweggistan 10 december 2021 om 12:24

Van de wielerbaan naar een baan om de aarde :)

5211 10 december 2021 om 15:18

M.I.T. daar zitten de beta bollebozen van de USA. Geen wonder dat ze geselecteerd is. En hoe mooi op welk een niveau men kan en mag sporten op de uni’s aldaar.

Headlines

Materiaalzone

Populair