Van Avermaet: “Jammer dat enkele grote namen de Omloop overslaan”

maandag 12 februari 2018 om 15:29

Over twaalf dagen staat met de Omloop het Nieuwsblad de eerste afspraak voor de klassiekers op de kalender. De Vlaamse voorjaarskoers heeft dit jaar te maken met de nodige afmeldingen. Onder meer Peter Sagan, John Degenkolb en Alexander Kristoff zijn op zaterdag 24 februari niet van de partij. Titelverdediger Greg Van Avermaet betreurt het ontbreken van zijn concurrenten. “Dat is ergens wel jammer”, vertelt hij aan Sporza.


Zelf kan hij zich de afmelding van zijn concurrenten niet zo goed voorstellen.”Ik begrijp dat ook niet zo goed als klassiek coureur. Het is niet dat er zoveel kansen zijn in het voorjaar op een grote zege en daar hoort de Omloop volgens mij wel bij. Als je dan niet van de partij bent, dan mis je al een kans,” aldus Van Avermaet.

Voordat het zover is, staat hij morgen eerst aan de start van de Tour of Oman. Van Avermaet start er met de ambitie een etappe te winnen. “Op één of andere manier is het me hier nog nooit gelukt, maar dit jaar zie ik toch drie ritten die me echt moeten liggen”, geeft hij aan. Oman is voor hem een belangrijk tussenstation richting het voorjaar. “Meestal heb ik Oman nog nodig om goed te zijn in dat voorjaar en na sommige ritten malen we met de ploeg dan ook nog enkele kilometers. Als je dan huiswaarts keert met 1100 à 1200 km in de benen heb je goed gewerkt. Een zege is altijd fijn, maar ik heb nu al twee keer na Oman de Omloop gewonnen, dus dan heb je ook een vroege zege te pakken en dat geeft dan wel vertrouwen”, klinkt het.

36 Reacties

TykkeThor 12 februari 2018 om 15:49

Misschien omdat die grote namen de Omloop toch wat minder hoog inschatten dan d’n Greg. De wereld is groter dan de Scheldeoever.

Stenalic 12 februari 2018 om 16:00

Precies, hoe mooi ik m ook zelf vind. De Omloop is maar een opwarming voor de meeste andere renners. Bovendien is het seizoen wel klaar na de klassiekers voor Greg, voor de rest niet.

assen 12 februari 2018 om 16:06

Helemaal niet erg, laat ze maar thuisblijven. Laat je maar zien, renners van de tweede lijn, dit is jullie kans!

Rhohan 12 februari 2018 om 16:12
Quote:
Bovendien is het seizoen wel klaar na de klassiekers voor Greg, voor de rest niet.

Ik dacht precies hetzelfde.

Mitch 12 februari 2018 om 16:14

Komt de Omloop te vroeg voor Lars Boom? Is al bekend wanneer hij zijn seizoen gaat beginnen?

lnnrt 12 februari 2018 om 16:22

@ stenalic en rhohan: wat rijdt Sagan dan meer dan Van Avermaet? De Tour, BinckBank, Canada en WK, dat is het toch wel zo’n beetje, of zie ik iets over het hoofd. Voor Kristoff geldt overigens niet veel anders.

Silent Hill 12 februari 2018 om 16:27

@ stenalic en rhohan: als je het wielrennen niet echt volgt, doe je beter eerst wat research alvorens poep te praten

lt86 12 februari 2018 om 16:37

@ stenalic en rhohan: Hoezo seizoen gedaan na de klassiekers? Hoe win je dan de World tour? Hoe wordt je dan Olympisch kampioen? Hoe win je dan in de tour?

grootverzet 12 februari 2018 om 16:40

Er is meer dan die omloop. Greg begreep ook al niet dat ndl renners hun eigen Amstel gold race oversloegen. Mwah dat werden uiteindelijk de winnaar van de Giro, top 10 giro. Soms is iets overslaan juist de slimste keus. Wüst wint vandaag goud en sloeg ook regelmatig iets over.

Lennimator 12 februari 2018 om 16:51

De Omloop is een topkoers!

vlek 12 februari 2018 om 17:04

Waarom zou je je druk maken om het programma van andere renners?

Covadonga 12 februari 2018 om 17:06

@lt86
Zo, dat is nog eens iemand zijn oren wassen!

Thailand 12 februari 2018 om 17:14

nou nou, wat een felle reacties op het suggeren dat Greg t wel best vind na de klassiekers. Natuurlijk wint Greg ook wedstrijden na het voorjaar, maar ik denk ook dat hij het Belgische voorjaar hoger aanslaat dat zijn niet-Belgische concurrenten. Dat is toch logisch? In Spanje vinden ze Vuelta waarschijnlijk ook belangrijker dan in Belgie.

En ten aanzien van de omloop, ook dat is wat mij betreft logisch. Wat mij betreft een van de wedstrijden die nooit gepromoveerd had moeten worden naar de WT. Valt mij nog mee dat enkel Movistar niet start van de WT ploegen.
Overigens vind ik dit wel een leuke koers hoor, wat mij betreft een leuke, Belgische voorjaarskoers die het niveau HC verdient. Er zijn nu teveel kleine koersen opgenomen in de WT, en dat gaat ten koste van de uitstraling van koersen die terecht in de WT staan.

marehoek 12 februari 2018 om 17:29

van Avermaat.vind het een.grote wedstrijd.
Maar er zijn heel veel meer aansprekende
wedstrijd als.de omloop.
Bij veel.renners.past.die ook.niet in.de
voorbereiding van.het seizoen.voor.de
meeste renners.

Piet Lut 12 februari 2018 om 17:31

Belgische koersen zijn dan ook enkel koersen voor een paar liefhebbers/specialisten als je naar een klassement kijkt als op PCS https://www.procyclingstats.com/rankings/me/pcs/races

Qua breedte zijn die koersen nooit vol met (breedte)toppers

Koersmaniak 12 februari 2018 om 17:31

Welke wedstrijden zijn dan voor Degenkolb en Kristoff na het voorjaar da zo belangrijk dat ze klassiekers moeten laten schieten?
Want ik heb niet de indruk dat het openingsweekend hun niveau in de Tour beinvloedt..

@vlek: maakt Van Avermaet zich druk??
Hij wordt geinterviewd met oog op de Omloop, men vraagt hem wat hij vindt van het ontbreken van andere toppers. Ik kan begrijpen dat hij dat jammer vindt, want als hij wint, zullen er mensen zijn die zeggen: Sagan, Degenkolb en Kristoff ontbraken; dus het stelt niet veel voor.
En renners als een Kristoff en Degenkolb staan de laatste jaren zo droog in het voorjaar dat ze elke kans om een zege zouden moeten benutten.

Guushovd 12 februari 2018 om 18:58

100% eens met V Avermaet. Hij heeft t over kasseien klassieker renners en die moeten gewoon al die kansen pakken. Voor je het weet is die periode weer voorbij.

djerkson 12 februari 2018 om 19:10

Misschien dat het in Nederland ‘maar de Omloop’ is, maar in België is het de koers met de grootste allure na de Ronde van Vlaanderen. De laatste 10 jaar heeft Gent-Wevelgem weliswaar aan standing gewonnen, maar het devies is hier nog altijd: “als je de Omloop wint, dan is je seizoen geslaagd”. De Omloop heeft zeker zijn plaats in de World Tour, zeker als je het plaatst langs Plouay, de koersen in Canada, de Cadel Evans Classic etc. Ik kan het enkel maar wijten aan het feit dat de koers niet zo gekend is in Nederland dat hij niet naar waarde wordt geschat.

Marszzz 12 februari 2018 om 19:10

Er is veel concurrentie tegenwoordig op de kalender en de Omloop is ook te vroeg. Ze willen liever pieken eind maart/begin april.
Geef ze verder eens ongelijk. Lekker rondtoeren in een WorldTour wedstrijd in een warme zandbak met weinig druk waar van alles is te winnen en weinig te verliezen.

djerkson 12 februari 2018 om 19:13

En die PCS-ranking is helemaal om te lachen, KBK boven de E3-prijs en de Omloop plaatsen. Misschien moeten ze die vraag eens voorleggen aan profs die deelnemen aan die wedstrijden. Vroeger was KBK een 1.1 wedstrijd, de Omloop en E3 zijn altijd 1.HC geweest. Wat een vreemde ranking zeg.

Romāns Vainšteins 12 februari 2018 om 20:10

Ik ben het gewoon eens met de opvatting dat het tenminste opmerkelijk is dat dergelijk toegespiste coureurs ervoor kiezen om de ouverture over te slaan.

Samlambeej 12 februari 2018 om 20:52

@Koersmaniak volledig mee eens. Op Sagan na. Die heb kansen genoeg hahha

Djoop 12 februari 2018 om 21:44

Alleen al qua publiek start je natuurlijk honderd keer liever in de Omloop. Specialisten horen hier te zijn, simpel zat. En dit gaat allemaal ten koste van de glorie van den Greg’s triple..,
je hoort het hem denken.

NDI22 13 februari 2018 om 01:57

Zo gek is het niet. Ik weet niet precies waarom Degenkolb niet wil starten, maar Sagan heeft aangegeven na de hoogtestage tijd door te willen brengen met zijn pasgeboren zoon. Daarna is hij weer maanden druk met de klassiekers en opbouw richting TdF. Kristoff is aanwezig in alle 3 de meerdaagse wedstrijden in het Midden Oosten, wat waarschijnlijk te maken heeft met het team waar hij dit jaar onder contract staat. Alhoewel hij zelf aan geeft veel koers kilometers nodig te hebben.

lodjan 13 februari 2018 om 07:26

@Djerkson: deze ranking zegt iets over de sterkte (en breedte) van het deelnemersveld. Wanneer je als kleinere koers een sterker deelnemersveld hebt, dat je hier hoger (als de naTour criteriums meegenomen zouden worden.. …).

  • 1
  • 2

Reactie plaatsen

Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.