UCI-voorzitter Lappartient over nieuwe kalender: “Het is niet eenvoudig”

zondag 29 maart 2020 om 10:05
UCI-voorzitter Lappartient over nieuwe kalender: “Het is niet eenvoudig”

foto: Cor Vos (archief)

De Internationale Wielerunie UCI is druk bezig een nieuwe kalender samen te stellen en liet eerder al weten het wegseizoen te willen verlengen tot 1 november. “Maar het moet wel binnen de perken blijven”, zo vertelt voorzitter David Lappartient. “We zijn op zoek naar de beste oplossingen.”

Hoewel het nog allerminst duidelijk is wanneer het wielerseizoen hervat kan worden, heeft de UCI in samenspraak met de organisatoren, ploegen en renners reeds samengezeten over de mogelijkheden. Een ding is zeker: bij het herindelen van de kalender krijgen – na de wedstrijden die op dat moment gepland staan – de grote rondes en de monumenten voorrang.

De UCI is druk bezig met een nieuwe kalender, zo vertelt Lappartient in een videoboodschap op Facebook. “Maar het is op dit moment onduidelijk wanneer we de competitie weer kunnen hervatten. Het is niet eenvoudig, ik praat momenteel met de teams, organisatoren en natuurlijk de renners. We proberen samen de beste oplossingen te vinden, maar wel in alle redelijkheid.”

“Grootste schatten van onze sport beschermen”
“We willen in de eerste plaats de grootste schatten van onze sport beschermen”, zo doelt Lappartient op de grote rondes en monumenten. “We zullen ervoor zorgen dat we aan het einde een mooie kalender hebben en de passie voor de wielersport kunnen herontdekken.”

De UCI wil verder – wanneer een nieuwe kalender is samengesteld – flexibel omgaan met het aantal renners per team. De aanstaande maatregelen moeten nog ter goedkeuring worden voorgelegd aan het Management Committee van de UCI en de Professional Cycling Council (PCC).

Dit artikel delen:

10 Reacties

Jean Dumas 29 maart 2020 om 10:18

Er wordt nog steeds te simpel gedacht over hervatting van koersen. Wat nu als alle overheidsmaatregelen zijn opgeheven, niet te verwachten voor de zomer? Dan zal er nog steeds sprake zijn van coronatesten bij verdachte gevallen, en elk positief geval leiden tot afgelasting. Ik denk dat het seizoen beter als afgesloten kan worden beschouwd.

Romāns Vainšteins 29 maart 2020 om 10:34

Je moet gewoon een hervatting scenario hebben naast die optie om het hele seizoen buitenboord te kiepen. Daar gaat dit over. Alles niet door laten gaan vereist geen denkwerk.

Arie den Blanken 29 maart 2020 om 10:40

Al dat gespeculeer is overbodig want het is heel simpel. Als op enig moment de omstandigheden weer genormaliseerd zijn de bestaande kalender op dat moment oppakken en wat niet verreden is in de periode daarvoor annuleren. Niets inhalen.

Romāns Vainšteins 29 maart 2020 om 11:13

Crap. Ze gaan de meest waardevolle koersen inhalen en alle marginale koersen zullen moeten inbinden. Zo gaat het.

Panache 29 maart 2020 om 11:18

Oke Arie. Stel de koers mag vanaf 1 juli hervat worden, dan staan tot 14 augustus twee koersen op de uci kalender. Op 5 juli Polen en op 25 juli San Sebastián. De rest is leeg. Wat jou betreft moet dat leeg blijven? Daarmee doet de wielerwereld zichzelf toch echt tekort. Totaal onlogische redenatie.

Michelangelo 29 maart 2020 om 11:39

Ik vind het heel dubbel. Normaal is er meer dan genoeg koers gedurende het jaar, er wordt altijd wel op meerdere plekken gefietst. Misschien zelfs wel mooi voor de iets kleinere koersen als er grotere namen aan de start komen, en eventueel live TV. Voor mij mag het inderdaad allemaal gewoon afgelast worden.

Maar als je kiest voor de monumenten in het najaar, ten koste van welke koers gaat het dan? Of plak je ze helemaal achteraan, als het reguliere seizoen is afgelopen.

Monumenten gaan het wel overleven op basis van financien en tradities. Voor kleinere koersen kan het niet doorgaan wel eens de financiele doodsteek zijn.

evos01 29 maart 2020 om 12:34

We willen allemaal naar een Corona-vrij leven.
Ik hoop dit jaar en dan moet het gedaan zijn.
En dan :Het is koers!!!

Arie den Blanken 29 maart 2020 om 12:43

Eens met Michelangelo.

Romāns Vainšteins 29 maart 2020 om 17:13

Die stemmen allemaal verheugd af straks.

Headlines

Materiaalzone

Populair