Twaalfde plek voor Van Emden: “Ik heb vandaag anti-Jos ingedeeld”
foto: Cor Vos
zondag 19 september 2021 om 18:39

Twaalfde plek voor Van Emden: “Ik heb vandaag anti-Jos ingedeeld”

Het ging tijdens het WK tijdrijden vooral over het duel tussen Filippo Ganna en Wout van Aert, maar de NOS sprak na afloop ook met Jos van Emden. De enige Nederlandse deelnemer eindigde als twaalfde, op net geen twee minuten van winnaar Ganna, en was na afloop te spreken over zijn prestatie.

Van Emden reed met een gemiddelde van 52,291 km/u over het parcours en moest slechts één seconde toegeven op de nummer tien in de daguitslag, Tourwinnaar Tadej Pogačar. De 36-jarige Nederlander finishte echter wel voor gepatenteerde tijdrijders als Nelson Oliveira, Rémi Cavagna, Mikkel Bjerg en Jan Tratnik. “Ik denk dat ik een goede tijdrit heb gereden. Het was op deze afstand zelfs een van mijn betere tijdritten.”

Reserve 
Van Emden besloot met de nodige reserve van start te gaan. “Ik heb het vandaag op z’n ‘anti-Jos’ ingedeeld. Ik heb geprobeerd om zo vlak mogelijk te rijden. Dat kost wat moeite, maar aan het einde ben je daar blij mee. Normaal vertrek ik gewoon en zie ik wel waar het schip strandt. Dan wordt het halverwege vaak een gevecht. Nu heb ik het zo gedaan, wat gezien mijn leeftijd ook verstandiger is”, laat Van Emden met een glimlach weten.

Van Emden wist aan het einde van zijn tijdrit nog bijna de Spanjaard Carlos Rodriguez in te halen. “Ik begon hem al vrij snel te zien, dat was wel fijn. Dat heeft mij aan het einde toch wel een beetje geholpen en me een paar seconden opgeleverd. Het was gewoon zaak om zo hard mogelijk te rijden van start tot finish. Er waren geen passages waar je voor moest sparen. Het leek wat dat betreft een beetje op een Nederlands kampioenschap.”

RIDE Magazine
12 Reacties
Sorteer op:
19 september 2021 18:52
Inderdaad een zeer degelijke tijdrit. Over de gemiddelden gesproken: een heel groot gemis dat deze vandaag bij de tijdmetingen niet werden getoond.
19 september 2021 19:07
Keurig gedaan in dit veld.
19 september 2021 19:31
Hij had het beter kunnen indelen zoals bij dat deed in de afsluitende tijdrit van de giro enkele jaren terug. Toen won hij. Het WK is niet de plek om met een andere indeling te experimenteren. In een tijdrit moet je niet de eerste helft op reserve rijden.

Tony Martin, die bijna met pensioen gaat, ging wel max en lag na de finish lang naar adem te happen.

Van Emden had maar 3 plekjes voor REV hoeven te staan in de eindranking, … ja REV die ‘snotneus’ die hier vaak negatief wordt belicht.
19 september 2021 19:41
Amper 3 reacties voor de enige Nederlandse deelnemer, 4 met mijn reactie erbij. Waarvan dan nog minstens 2 van een Belg afkomstig zijn. Proficiat Jos met je 12e plaats, knap gereden.
    19 september 2021 19:48
    Omdat wij realistisch zijn
    19 september 2021 20:38
    Ik ben geen Belg. Van Emden is tevreden.
    Ik constateer dat Wout dat niet is. Wout heeft de topsportmentaliteit.
19 september 2021 19:59
Keurig gereden. Jos is niet (meer) de absolute top van de top (zeker als je ziet wie er nu niet bijwaren), maar zit daar wel tegen aan.
19 september 2021 20:17
Prachtige stijl op de foto. Je zou bijna de prismabril weer van zolder halen.
    19 september 2021 20:47
    die tijdrijders die alleen aero kunnen zijn met kop helemaal in de grond (zoals Jos hier) zien er nie uit. Het andere uiterste is Almeida met z'n gierennek. Ergens tussenin is het mooiste,

    McNulty, Evenepoel, Asgreen
19 september 2021 22:39
Wat als hij pro-Jos ingedeeld had? Dan was hij waarschijnlijk niet op 2 minuten gereden.

Reacties zijn gesloten.