Tour Down Under beslist binnen een week of het al dan niet kan doorgaan

woensdag 28 oktober 2020 om 10:04
Tour Down Under beslist binnen een week of het al dan niet kan doorgaan

© Cor Vos

De corona-crisis is verre van voorbij. Niet in Europa, niet in de rest van de wereld. Met als gevolg dat ook organisatoren van wielerwedstrijden in 2021 zich zorgen maken. Zoals de Tour Down Under bijvoorbeeld, die in januari op de kalender staat. “We verwachten onze beslissing binnen een week bekend te kunnen maken”, zegt de organisatie in een statement.

De klok tikt. Ook in Australië. De start van de Tour Down Under is al binnen twee en een halve maand. Met het aantal besmettingen lijkt het er de goede kant op te gaan, maar de maatregelen blijven streng. Het is maar de vraag of de WorldTour-teams straks naar Australië kunnen afreizen. Wat zijn bijvoorbeeld de quarantaine-voorwaarden?

“De Santos Tour Down Under is een belangrijk evenement voor Zuid-Australië”, melden de organisatoren. “Dus willen we niet over een nacht ijs gaan en nemen we zoveel mogelijk tijd om, samen met de UCI, de teams en onze event-partners, te overwegen of het mogelijk is een veilige wedstrijd te organiseren. We willen voor alle belanghebbenden de best mogelijke beslissing nemen. We verwachten dat we die binnen de week bekend kunnen maken.”

“De Tour Down Under betekent ook het startschot van de zomer in Zuid-Australië en van het festivalseizoen”, vertelt Hitaf Rasheed, die verantwoordelijk is voor alle grote events in de regio. “Het levert de lokale economie miljoenen dollars op, zorgt voor wereldwijde mediabelangstelling en geeft de inwoners een gevoel van trots en tevredenheid. Daarom blijven we er hard aan werken.” Er worden ook alternatieve scenario’s bestudeerd, waarbij de Tour Down Under zonder topteams zou worden georganiseerd

Dit artikel delen:

15 Reacties

Krakowic 28 oktober 2020 om 10:15

Over de Australian Open bestaat vooralsnog geen twijfel. Dan zou zo’n koers in de buitenlucht toch ook moeten lukken?
Wel benieuwd welke renners hier trek in hebben nu het seizoen zo laat geëindigd is. Aan de andere kant geldt volgend jaar waarschijnlijk nog steeds: pakken wat je pakken kan.

Sagan=hulk 28 oktober 2020 om 10:28

Australian Open zullen ze misschien organiseren zoals de US Open dat gedaan heeft afgelopen jaar, het tenniscomplex wordt dan als het ware een soort bunker die je niet kan verlaten. No way dat Australië een profkoers die zich elke dag door het land verplaatst zal laten doorgaan.

KnightBiker 28 oktober 2020 om 10:45

@Sagan=Hulk de TDU wordt van uit adelaide gereden en de teams verblijven de hele race in hetzelfde hotel. Men trekt niet van plaats naar plaats en is veel beter te controleren, mits de team-bussen voor lokaal vervoer onderdeel zijn van de bubbel.

Sagan=hulk 28 oktober 2020 om 10:24

De kans dat deze koers zal doorgaan lijkt me nihil, Australië wil zich twee jaar afsluiten van de buitenwereld. Het zal wel een nationale koers worden. Echt missen zal ik deze koers niet doen, zolang we volgend seizoen in Europa maar lekker kunnen genieten van wielrennen.

Thoin 28 oktober 2020 om 10:52

Tijdens de TDU zitten de renners in hetzelfde hotel.
Ze draaien maar rond in een stukje van het land. Ze verplaatsen zich niet zoals in de Tour of Giro.
Ze kunnen dus het hotel hermetisch afsluiten indien ze dit wensen.
Enig probleem is dat Quintas geen Europese vluchten meer doet…

flipper 28 oktober 2020 om 11:01

Inderdaad. Bij iedere besmetting wordt dat land maandenlang plat gegooid. Het lijkt me dus buitengewoon onwaarschijnlijk dat ze allerlei “onduidelijke buitenlanders” gaan uitnodigen voor een of ander onnozel fietsrondje. Ik verwacht de volgende editie pas in 2024 of 2025.

Sagan=hulk 28 oktober 2020 om 11:04

Er zijn inderdaad wat plannen hiervoor. Maar je vergeet te melden dat renners twee weken voor de start zouden moeten aankomen voor een quarantaine periode en dat ze dan enkel zouden kunnen trainen onder politie begeleiding, denk je echt dat er gegadigden zullen zijn voor zo’n regime?

KimJungPoels 28 oktober 2020 om 11:33

Als ze het in Australië willen kun je natuurlijk ook in oplossingen denken in plaats van problemen. Zorg dat je 5-6 dagen voordat je naar Australië reist getest wordt, laat je nog een keer (snel)testen bij aankomst in Australië. En ben je beide negatief, dan gewoon lekker buiten fietsen. En in dat geval zullen er best gegadigden zijn, want het is gewoon een veredeld trainingskamp voor die gasten.

Het zal er vooral aan liggen hoe belangrijk ze de Tour Down Under daar vinden.

Dario Koelkast 28 oktober 2020 om 10:33

Ik denk dat het meer de vraag is, of er renners uit allerlei landen en windstreken welkom zijn in Australie. Dus een koers met lokale teams en renners lijkt me een logischer scenario.

Dolfy 28 oktober 2020 om 11:07

Dit, lokale teams/renners, is in Nieuw-Zeeland plan B voor de Ronde van Nieuw-Zeeland (New Zealand Cycle Classic). Plan A is een bubbel met buitenlandse renners die eerst (twee weken geloof ik) in quarantaine moeten. Dat laatste was in de Ronde van Taiwan ook gedaan. Het NHD had er heel stuk over omdat er wat Westfriezen meededen.

De grootste niet UCI-race van Nieuw-Zeeland, de Ronde van het Zuidland (Tour of Southland) start op 1 november voor alleen lokale renners. Daar doen geen Australiërs mee, noch andere buitenlanders zoals voorgaande jaren. Alleen Myles Gibson uit Noord-Ierland staat aan de start als buitenlander omdat deze al 4 jaar in Nieuw-Zeeland woont.

Wheely 28 oktober 2020 om 11:04

Ik denk dat ze dit komende editie maar een puur Australische aangelegenheid moeten laten. Geen WT dus. Het is voor de meeste profs toch te vroeg in het seizoen en als fan is het eerlijk gezegd de minste koers van het jaar.

jsprunk 28 oktober 2020 om 12:49

Neeee! Het enige effectieve tegen Corona is de kosmos weer in balans brengen met een overwinning van Porte op Willunga Hill

Polleke 28 oktober 2020 om 13:01

Misleidende berichtgeving…beslissing om deze keer over te slaan is al genomen, zal een nationaal/regionaal wielerfestival worden met oa jeugdwedstrijden…

xistnc 28 oktober 2020 om 13:18

Ik moet zeggen dat ik je bronvermelding overtuigend vind.

koos1 28 oktober 2020 om 13:47

Een bubbel, zoals in de grote rondes, moet makkelijk te voorzien zijn, dat zal het probleem niet zijn. Vraag zal eerder zijn of ploegen en renners de halve wereld over willen vliegen voor deze koers. De andere begin van het jaar koersen, buiten Europa, zullen waarschijnlijk met hetzelfde te maken krijgen.

Volg hier

Headlines

Populair

Materiaalzone