Tour de l’Avenir ingekort naar zes dagen

zaterdag 30 mei 2020 om 12:23
Tour de l’Avenir ingekort naar zes dagen

Tobias Foss won in 2019 de Tour de l'Avenir - foto: Cor Vos

De Tour de l’Avenir is op de kalender met een week opgeschoven en ingekort naar zes dagen. De start van de belofteronde staat nu gepland voor 14 augustus.

Aanvankelijk zou de wedstrijd op 7 augustus beginnen met een proloog door Charleville-Mézières en negen dagen later eindigen in Bourg Saint Maurice. Nu blijkt de ronde te zijn verplaatst naar 14 tot en met 19 augustus. Vooralsnog zijn alleen de nieuwe data bekendgemaakt. Het is vooralsnog dus afwachten hoe het etappeschema er gaat uitzien.

Vorig jaar schreef Tobias Foss het eindklassement van de Tour de l’Avenir, nadat hij eerder in het seizoen al zijn handtekening onder een contract bij Jumbo-Visma had gezet voor 2020. De Noor greep de macht in de achtste etappe naar de Col de la Loze en verdedigde vervolgens in de twee laatste dagen zijn leiderstrui.

Dit artikel delen:

4 Reacties

boenk 30 mei 2020 om 19:02

Dit jaar een duel tussen toekomstige ploegmaats Leknessund & Van Wilder?

Kannibaal van Schepdaal 30 mei 2020 om 23:25

Ik zou mijn geld op Leknessund zetten.

boenk 31 mei 2020 om 01:49

Leknessund zou zeker de grote favoriet zijn bij de meeste mensen. Maar niet bij mij. Leknessund was vorig jaar al een volgroeid atleet, en zelfs toen kon hij de exact 1 jaar jongere Van Wilder met moeite achter zich houden. Waar Van Wilder nog veel meer babyvet heeft dan Evenepoel, is Leknessund al meer dan een jaar een afgetrainde vent, en nog steeds weegt die 72kg en daar zal gezien zijn lengte en het feit dat ie al mager staat, niet veel meer van af gaan. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat Van Wilder een pak meer groeimarge heeft, en ook dat die steevast onderschat wordt, enkel en alleen omdat die steeds achter Evenepoel eindigde. In Algarve rijdt hij 2x lek vlak voor Alto da Foia, en toch slaagt hij erin nog samen met Leknessund boven te komen. Op Malhao komt hij 20 seconden voor Leknessund boven. En in de tijdrit, waar Leknessund zich zogezegd op had toegelegd in aanloop van Algarve, verliest hij amper 6 seconden. Zonder die twee lekke banden, rijdt hij Leknessund in Algarve op 2 minuten, ipv op 10 seconden, en eindigt hij net buiten de top 10. Als die toewerkt naar l'Avenir, en dat zou zijn hoofddoel worden dit jaar, en hij komt daar aan de start met een beetje minder gewicht dan afgelopen seizoen, dan gaat die bergop als een tierelier. In Algarve kon je al zien dat die stappen gezet had sinds zijn eerste deelname aan l'Avenir.

Er zijn enorm veel vergelijkingen te trekken met Evenepoel trouwens. Hij is enkel nog enkele maanden jonger, en net iets minder "vroegrijp". Gewicht, lengte, sterktes (klimmen, tijdrijden, aerodynamica), mentaal enorm sterk, komt uit een andere sport (zwemmen), ze wonen 20km uit elkaar en hun vader heet Patrick. Hahaha. Maar serieus, Van Wilder is ook net als Evenepoel een tempoklimmer die het niet moet hebben van explosiviteit, maar van een hoog tempo, en van steengoeie tijdritten. Wat dat laatste betreft heeft hij Van Moer (de enige die Bjerg kon bedreigen op het WK 2018) al ver achter zich gelaten. Als hij dit jaar nog door Leknessund geklopt wordt zou het me anderzijds niet verbazen, maar ik ben er wel behoorlijk zeker van dat binnen enkele jaren er weinig sprake nog gaat zijn van een "duel" tussen die twee.

De ploegentijdrit speelt wel in het voordeel van Leknessund, ik weet niet wie er nog bij de u23 in België zit die een goeie tijdrit zou kunnen neerzetten. Misschien kunnen ze Evenepoel vragen om voor de lol nog eens te komen knechten voor Van Wilder, als voorbereiding op zijn Giro. Dat zou lachen zijn.

Nu, voor het zelfde geld staan Ardila, Pidcock en Bagioli aan de start en eindigen zowel Van Wilder als Leknessund naast het podium.

Kannibaal van Schepdaal 1 juni 2020 om 01:16

Mooie uitleg. Moet toegeven dat ik alleen maar hoorde dat Leknessund de coming man is, die zich bovendien nog helemaal toelegt op de beloftencategorie. Pidcock is ook een monstertalent, maar wie weet zit hij wel op zijn MTB in augustus. En Bagioli en Van Wilder moeten misschien in de WT aan de bak. Wist niet dat Van Wilder de TdA als zijn hoofddoel had gesteld.

Headlines

Materiaalzone

Populair