Tour 2019: Daryl Impey de beste uit monstervlucht, Tiesj Benoot tweede

zondag 14 juli 2019 om 17:31
Tour 2019: Daryl Impey de beste uit monstervlucht, Tiesj Benoot tweede

foto: Cor Vos

Daryl Impey heeft de negende etappe van de Tour de France gewonnen. De Zuid-Afrikaan was na ruim 170 kilometer in Brioude de beste van een monstervlucht. Hij versloeg Tiesj Benoot in een sprint met twee. Op de laatste klim van de dag maakten de twee zich los van de medevluchters.

De nieuwe RIDE is nu verkrijgbaar!
Gravel, kasseien, modder, zand, met tassen, zonder tassen: dat zijn de thema's van de nieuwe RIDE die eind september verschijnt. Bestel nu ons najaarsnummer online en krijg hem binnen enkele dagen thuisbezorgd. Bestel hem hier

De etappe kon op deze Quatorze Juillet niet beter beginnen voor de Fransen met Julian Alaphilippe in de gele trui. Kort na de start in Saint-Étienne sprong hij zelfs mee in een aanvalspoging, maar die kreeg geen ruimte. Ook renners als Wout van Aert, Dylan van Baarle en bollentruidrager Tim Wellens lieten zich zien. Alleen kwamen zij niet weg.

Abandon De Marchi, monstervlucht rijdt weg
Slecht nieuws was er voor Alessandro De Marchi, die vroeg in de rit ten val kwam op zijn gezicht en afgevoerd moest worden naar het ziekenhuis. Ondertussen ging de koers gewoon door en reden veertien renners weg: Tiesj Benoot (Lotto Soudal), Edvald Boasson Hagen (Dimension Data), Simon Clarke (EF Education First), Anthony Delaplace (Arkéa-Samsic), Iván García en Jan Tratnik (Bahrain Merida), Jesús Herrada (Cofidis), Daryl Impey (Mitchelton-Scott), Tony Martin (Jumbo-Visma), Oliver Naesen (AG2R La Mondiale), Lukas Pöstlberger (BORA-hansgrohe), Nicolas Roche (Team Sunweb), Romain Sicard (Total Direct Energie) en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo).

Martin en Naesen op kop – foto: Cor Vos

Zij kregen de ruimte en reden meer dan zes minuten weg. Marc Soler (Movistar) en Rui Costa (UAE Emirates) hadden de slag gemist, maar gingen toch in de achtervolging. Op de Mur d’Aurec-sur-Loire van 1e categorie wist Soler toch aan te sluiten vooraan. Benoot pakte op de top de bergpunten weg, ter verdediging van de trui van Wellens. Ondertussen liep de voorsprong op richting de tien minuten.

Chasse patate Rui Costa

Rui Costa hing na de top van de Mur d’Aurec op een kleine halve minuut, maar op het plateau dat volgde vocht hij een eenzame strijd tegen een goed draaiende kopgroep. Beetje bij beetje verloor de Portugees tijd, waardoor het een pijnlijke chasse patate werd voor Costa. In het peloton hield het Deceuninck-Quick-Step van Alaphilippe het peloton onder controle, continue op tien minuten van de koplopers.

Alaphilippe genoot van een ‘rustdag’ in het geel – foto: Cor Vos

Solo Pöstlberger komt te vroeg
Vooraan won Edvald Boasson Hagen de tussensprint en Daryl Impey de bergsprint op Côte des Guillaumanches, van derde categorie. Net na die klim was het even hommeles in de kopgroep, maar de orde werd snel hersteld. Op een pukkel op 45 kilometer van de finish sloeg de kopgroep wel uit elkaar. Pöstlberger sprong weg en ging met een voorsprong de afdaling in. In de vallei richting de voet van de laatste klim van de dag (Côte de Saint-Just) liep de Oostenrijker van BORA-hansgrohe uit naar een kleine minuut.

Achter hem werd slag om slinger aangevallen op het golvende traject richting de Saint-Just (3,6 km aan 7,2%). Een groep met Naesen, Tratnik, Soler, Impey, Stuvyen, Roche en Benoot wist op de slotklim snel Pöstlberger te achterhalen. Roche hield het tempo hoog en kreeg enkel Benoot met zich mee. De verschillen bleven klein, waardoor Tratnik op een gaatje bleef en Impey met een ferme demarrage de sprong kon maken naar het kopduo.

Benoot vs. Impey
Op de top was het verschil tussen het trio Impey, Benoot, Roche en een groepje met Naesen en Stuyven veertien seconden. Acht kilometer voor de meet was het Benoot die met een demarrage Roche overboord gooide. Enkel Impey kon volgen, maar de achtervolgers waren nog alles behalve kansloos. De groep-Stuyven kwam tot op veertien seconden.

Benoot en Impey bleven goed samenwerken, waardoor de voorsprong groeide. In de wetenschap dat de Zuid-Afrikaanse kampioen over de beste sprint beschikte, koos de Belg het wiel van Impey. Benoot speelde het op de verrassing, maar hij was niet opgewassen tegen Impey.

foto: Cor Vos

Team Ineos neutraliseert aanval Bardet
Het peloton begon met een achterstand van ruim veertien minuten aan de klim van de Saint-Just. Romain Bardet koos voor de aanval, want de finish lag in zijn geboorteplaats Brioude. Daarnaast wilde hij een deel van zijn twee minuten achterstand goedmaken. George Bennett en Richie Porte glipten slim mee, maar de trein van Team Ineos wist het drietal weer in te halen. Het uitgedunde peloton met favorieten reed daarna relatief rustig naar de finish.

Dit artikel delen:

40 Reacties

AZH 14 juli 2019 om 17:37

Edit redactie: Ging iets mis, bedankt.

0
Martino87 14 juli 2019 om 17:38

Dat heeft ie niet gestolen!

0
FDJ 14 juli 2019 om 17:39

Terechte winnaar. Was de sterkste in de kopgroep. Mooie ritwinst voor Impey.

0
greeny 14 juli 2019 om 17:39

simpel tegen die non sprinter, maar ook gewoon heuvelop sterker dan de rest

0
the student 14 juli 2019 om 17:39

Sterke overwinning van impey. Slimme renner die je dus niet moet vergeten.

0
Rudie Marien 14 juli 2019 om 17:41

Benoot rijdt voor de 2e plaats, wil hij een schijn van een kans maken moet hij, wanneer hij beseft dat hij niet alleen weggeraakt, de benen stilhouden.

0
Martino87 14 juli 2019 om 17:42

En dan komt het groepje terug en wint hij ook niet.

0
Rudie Marien 14 juli 2019 om 17:45

Dan moet Impey rijden als hij wil winnen…….da’s gokken natuurlijk

0
Dolfy 14 juli 2019 om 17:50

Impey kan ook een Stuyven aan in zo’n sprint na zo’n etappe. Ik denk dat het gewoon hopen was dat Impey zich overschatte door zo door te gaan op die klim en dat hij hem kon verrassen.

0
greeny 14 juli 2019 om 18:11

lol impey had iedereen erop gelegd, dat wisten impey en benoot ook wel..

0
Massimo Bataille 14 juli 2019 om 18:45

Vind net dat ie tacktisch zeer sterk reed.
Probeerde bergop het verschil te maken en aan te vallen.
Uiteindelijk is Impey de enige die erbij blijft. Rijdt mee tot 1.5km voor de streep en bleef dan in het wiel zitten.
Er voor gezorgd dat de 2de groep op genoeg achterstand blijft en toch nog gunstig in sprintpositie te komen.

Als hij op 10km van de streep al niet meerijdt, gaat Impey heus niet dat hele stuk doorknallen. Hij is wss met Stuyven de snelste dus kan het gerust wel afwachten. En Benoot heeft al niet veel winstkanst in de sprint tegen Impey, nog minder als Stuyven, Naesen en co er ook bij zitten.

0
Peter Lippens 14 juli 2019 om 19:08

had gewoon geen keuze, anders was hij naamloos zevenste en in een sprint kan altijd wel iets mislopen, je weet maar nooit

0
Rudie Marien 14 juli 2019 om 23:34

En nu is hij naamloos 2e, alleen winnen telt in de tour.

0
Mwielerfan 14 juli 2019 om 23:44

Benoot heeft natuurlijk juist veel meer winstkansen in een groep met 5. De mogelijkheden om weg te rijden en dat de andere niet hun kansen op willen offeren zijn zeer realistisch. Zo winnen er talloze minder snelle renners per jaar.

0
josemanuelfuente 14 juli 2019 om 17:50

Teleurstellend weekend, volgende keer deze ritten wat later in de tour inplannen.

0
tommietoko 14 juli 2019 om 17:55

Teleurstellend? Tot nu toe vind ik het een (vergeleken met vorige jaren) vermakende tour, ook dit weekend. Eigenlijk vond ik de eerste week van de Tour leuker dan de eerste week van de Giro..

0
Martino87 14 juli 2019 om 18:44

Ik vind dat er dit jaar wel erg veel van dit soort etappes zijn.

0
Veloburto 14 juli 2019 om 18:46

Gisteren was een heerlijke etappe

0
Peter Lippens 14 juli 2019 om 19:04

Vond het anders best twee aangename ritten met boeiende finales en twee terechte winnaars, alles beter dan die oersaaie sprintersetappes waarin de eerste de beste ontsnappingspoging mag wegrijden tot een tiental km voor de aankomst.

0
kielabokki 14 juli 2019 om 17:56

Wat is eigenlijk de voornaam van Tiesjbenoot?

0
Silent Hill 14 juli 2019 om 18:07

Fantas

0
Mwielerfan 14 juli 2019 om 23:45

Goede vraag tarmin

0
Wildebert 14 juli 2019 om 18:03

Geen puntje van de stoel etappe helaas. Heb je eens veel tijd om te kijken, val je bekant in slaap. Roche en Pöstl te gretig, Benoot sterk maar geen sprint, Tony tegenvallend net als Hagen, kortomgeen feestdag!

0
Verweggistan 14 juli 2019 om 19:29

Ik heb voor dit soort etappes een speciale Tour-de-France-kussen. Je gaat er op liggen en als je je ogen weer opent, moeten ze ineens geen 127 km meer, maar slechts 39. Ideaal. :)

0
Vibeman 14 juli 2019 om 18:13

Benoot rijdt hier tactisch echt een draak van een finale. Toen hij door had dat hij Impey er niet vanaf kreeg, moest hij gelijk de benen stilhouden. Nu leidt hij zich zelf naar de slachtbank met een sprinter in z’n wiel……
2e plek telt niet.

0
maklukzat 14 juli 2019 om 21:36

Benen stil houden en dan ? Met Stuyven en Naesen had hij nog minder kans gehad.

0
boenk 14 juli 2019 om 23:27

Als hij met Impey op een normale manier naar de meet gaat wint hij NOOIT. Meerijden met Impey was dus het domste dat hij kon doen. Tenzij hij graag ereplaatsen verzamelt, maar ik zou denken dat hij dat intussen toch wel wat beu is, en eens zou willen gokken om te winnen?

Als hij dus niet mee rijdt met Impey zijn er twee opties:
Ofwel rijdt Impey vol gas met Benoot in zijn wiel naar de meet omdat Impey liever enkel tegen Benoot sprint, en een groepje met Stuyven en Naesen daarachter blijft druk zetten.
Of Impey rijdt niet met Benoot, en hij sprint liever tegen Naesen en Stuyven.

De kans dat Impey voor optie 1 kiest is zeer groot. In dat geval heeft Benoot nog een waterkans als hij een tiental km in het wiel kan hangen en Impey zich leeg rijdt om de achtervolgers op afstand te houden. Indien Impey voor optie 2 kiest, komt alles terug samen, en heeft Benoot ook weer meer kans om een aanval te plaatsen en te hopen dat de drie snelste mannen gaan speculeren en geen van hen het gat wil dichtrijden.
Maar de optie die Benoot koos, meerijden, was de énige optie, die hem 100% zekerheid bood, dat hij NIET zou winnen.

0
Franco Ballerini 14 juli 2019 om 18:20

Zeer merkwaardig om Tony Martin in de ontsnapping te hebben. Kansloze missie, hij kan beter zijn krachten sparen.

0
Rudie Marien 14 juli 2019 om 18:22

Inderdaad, zeer vreemde beslissing………

0
Wildebert 14 juli 2019 om 18:52

Raar dat hij nog zo mee reed. Terwijl hij toch duidelijk de benen niet had.

0
RJV 15 juli 2019 om 00:07

Doordat een grote groep vooruit reed was er in het peloton rust. Dat was uitstekend voor Kruijswijk en Groenewegen. Mede door Tony was het verschil groot, Ik vond het niet zo gek.

0
hjtimmer 14 juli 2019 om 19:01

Leuk zo’n “aanval” van Bardet en Porte. Totaal geen schim meer van de renners die ze waren.

0
Peter Lippens 14 juli 2019 om 19:06

was dan ook geen serieuze aanval maar gewoon zich eens laten zien aan zijn supporters, mag het, trouwens dat heuveltje leende zich ook niet tot een echte aanval.

0
montventoux11 14 juli 2019 om 19:35

Bennet, Bardet en Porte hebben laten zien geen rol te gaan spelen voor een top 5 klassering deze tour. Als je hun aanval afzet tegen gisteren Pinot en Alaphilippe dan weten we genoeg. Verder rijden de belgen weer heel aanvallend en sterk. Als ze zo door gaan komen er nog ritjes voor onze buren bij!

Was vandaag overigens ook perfecte dag voor Mollema! Blijf het jammer vinden dat hij voor een top 10 wilt gaan (wat er vermoedelijk ook nog niet eens zal inzitten)..

0
Massimo Bataille 14 juli 2019 om 19:44

Mollema heeft op sporza erover gesproken. Gaat niet voor algemeen klassement en alles voor Porte.
Wil nog graag eens in de aanval, maar zit nu nog te kort in het klassement.
Vandaag zou hij nooit in de aanval kunnen gaan, want hij zou nooit de vrijheid krijgen. Misschien wat later in de bergritten

0
Lalsacien 14 juli 2019 om 20:00

Gisteren lag heel Ineos eraf en dat scheelt een slok op een borrel.

0
Covadonga 14 juli 2019 om 20:16

Het zal vast een Ineos-bash zijn, maar duidelijk ben je niet echt.

0
Veloburto 14 juli 2019 om 21:02

Hij heeft toch gelijk wat betreft Ineos? Als Thomas niet gevallen was, dan was Pinot nooit weggereden

0
FDJ 14 juli 2019 om 21:23

Bennet ging volgens mij alleen mee om te controleren. Heeft niet overgenomen ook. Porte nog wel enigszins maar die vind ik niet zo scherp en uitgesproken meer als voorgaande jaren.

0
Mwielerfan 14 juli 2019 om 23:49

Als mollema niet voor klassement gaat, waarom verliest koe dan geen tijd zodat ie aan z’n ritzege kan werken. Dat halfslachtig op 2 paarden wedden leidt alleen maar naar allebei juist niks

0

Headlines

Populair

Materiaalzone