Tour 2014: Vincenzo Nibali wint ook op Hautacam
donderdag 24 juli 2014 om 17:21

Tour 2014: Vincenzo Nibali wint ook op Hautacam

Vincenzo Nibali

foto: Sirotti

Vincenzo Nibali heeft in de Tour de France de bergrit met aankomst bovenop Hautacam gewonnen. De renner van Astana demarreerde op de slotklim en kwam solo als eerste over de finish. Hij boekte zijn vierde etappezege in deze Tour. Thibaut Pinot eindigde op een dikke minuut als tweede, maar neemt wel de tweede plaats over van Alejandro Valverde, die zakt naar een vierde plaats.

Boom mee in vroege vlucht
Het drieluik in de Pyreneeën werd afgesloten met een etappe over vier cols, waarvan twee van de buitencategorie. In het eerste wedstrijduur ontstond er na enkele schermutselingen onder aanvoering van de Italiaan Daniel Oss (BMC) en de Pool Bartosz Huzarski (NetApp-Endura) een grote kopgroep van twintig man. Met Lars Boom (Belkin) was er één Nederlander vertegenwoordigd. Thomas Voeckler, Kevin Reza en Bryan Coquard (Europcar), Ion Izagirre en Jesús Herrada (Movistar), Sylvain Chavanel, Marcel Wyss (IAM Cycling), Alessandro de Marchi en Marco Marcato (Cannondale), Jan Bakelants (Omega Pharma-Quick Step), Youri Trofimov (Katusha), Blel Kadri (AG2R La Mondiale), Mikel Nieve (Team Sky), Florian Guillou (Bretagne-Séché), Mathieu Ladagnous (FDJ.fr), Julien Simon (Cofidis) en Tiago Machado (NetApp-Endura) maakten de kopgroep compleet.

De grote groep kreeg een vrijgeleide van het peloton, maar zou niet erg ver uitlopen. De Astana-ploeg hield de voorsprong lang rond de drie minuten. Het eerste uur zou met een gemiddelde van 41,7 kilometer afgelegd worden.

Versplintering op Tourmalet
Bij de beklimming van de Tourmalet versnipperde de kopgroep. Chavanel ging er alleen vandoor, maar werd al snel voorbijgesneld door Kadri en Nieve. De Marchi, Trofimov en Huzarski gingen in de achtervolging. Kadri kwam als eerste over de top en ontving de Souvenir Jacques Goddet, een geldprijs van 5000 euro. Het drietal volgde op anderhalve minuut. Boom werd inmiddels ingelopen door het peloton, dat op 4,5 minuut volgde.

Laurens ten Dam kreeg in de afdaling te maken met een lekke band en ging vol in de achtervolging naar de groep der favorieten.Alejandro Valverde zette ondertussen de aanval in. Al snel kwam hij bij zijn ploeggenoten Izaguirre en Herrada, die op hem gewacht hadden. Zijn poging bleef zonder succes, even later werd hij bijgehaald door de groep-Nibali. Ten Dam voegde zich ondertussen – met hulp van Lars Boom – weer in het peloton.

Nibali heerst op Hautacam
Tijdens de beklimming van de Hautacam liet Nieve zijn medevluchter Kadri achter zich. In de achtergrond plaatste Chris Horner (Lampre-Merida) op elf kilometer van het einde een demarrage, die enkel beantwoord kon worden door Nibali. De gele trui liet de Amerikaan achter zich begon in zijn eentje aan de jacht op Nieve, die hij op acht kilometer van het einde bijhaalde. Op overtuigende wijze bereikte hij vervolgens in zijn eentje de finish. Na ritzeges in Groot-Brittannië, de Vogezen en de Alpen pakt hij ook in de Pyreneeën zijn etappe mee.

pinot tour14 valverde nibali

Valverde moest op de slotklim zijn concurrenten laten gaan en maakt in het algemeen klassement een duikeling. Pinot staat nu tweede, voor zijn landgenoot Péraud. Ook Jurgen Van den Broeck kende een mindere dag. Hij kwam binnen op 13:50 van Nibali en zakt naar een dertiende plaats.

De Nederlanders hielden knap stand. Mollema en Ten Dam blijven zevende en achtste en hebben drie dagen voor het einde nog steeds uitzicht op een plek bij de beste tien.

Tour de France 2014
Uitslag etappe 18: Pau – Hautacam (145,5 km)

1. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) in 4u04m17s
2. flag-fr Thibaut Pinot (Equipe FDJ.fr) op 1m10s
3. flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo) op 1m12s
4. flag-fr Jean-Christophe Péraud (AG2R La Mondiale) op 1m15s
5. flag-us Tejay Van Garderen (BMC Racing) z.t.
6. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 1m53s
7. flag-nl Bauke Mollema (Belkin Pro Cycling) op 1m57s
8. flag-cz Leopold König (NetApp-Endura)
9. flag-es Haimar Zubeldia (Trek Factory Racing) op 1m59s
10. flag-es Alejandro Valverde (Movistar)

11. flag-nl Laurens ten Dam (Belkin Pro Cycling)
13. flag-nl Steven Kruijswijk (Belkin Pro Cycling) op 3m30s

Vincenzo Nibali

Algemeen klassement na rit 18
1. flag-it Vincenzo Nibali (Astana) in 80u45m45s
2. flag-fr Thibaut Pinot (FDJ.fr) op 7m10s
3. flag-fr Jean-Christophe Péraud (AG2R La Mondiale) op 7m23s
4. flag-es Alejandro Valverde (Movistar) op 7m25s
5. flag-fr Romain Bardet (AG2R La Mondiale) op 9m27s
6. flag-us Tejay Van Garderen (BMC Racing) op 11m34s
7. flag-nl Bauke Mollema (Belkin Pro Cycling) op 13m56s
8. flag-nl Laurens ten Dam (Belkin Pro Cycling) op 14m15s
9. flag-cz Leopold König (NetApp-Endura) op 14m37s
10. flag-es Haimar Zubeldia (Trek Factory Racing) op 16m25s

15. flag-nl Steven Kruijswijk (Belkin Pro Cycling) op 34m30s

Puntenklassement: flag-sk Peter Sagan (Cannondale)
Bergklassement: flag-pl Rafal Majka (Tinkoff-Saxo)
Jongerenklassement: flag-fr Thibaut Pinot (FDJ.fr)
Ploegenklassement: flag-fr AG2R La Mondiale
Prijs voor de strijdlust: flag-es Mikel Nieve (Team Sky)

Uitslag en klassementen

RIDE Magazine