Tom Dumoulin: “Ik ga in 2022 weer een klassement in een grote ronde rijden”

donderdag 23 december 2021 om 09:47
Tom Dumoulin: “Ik ga in 2022 weer een klassement in een grote ronde rijden”

foto: Cor Vos

Tom Dumoulin gaat zich volgend seizoen weer richten op het rijden van een algemeen klassement in een grote ronde. Om welke grote ronde het gaat, wil de kopman van Jumbo-Visma nog niet zeggen. Wel lijkt het zeker dat het om de Giro d’Italia of de Tour de France gaat.

Dumoulin reed in 2021 geen drieweekse rittenkoers, nadat hij eerst mentale problemen kende en zich na zijn comeback focuste op de Olympische Spelen. Sinds hij in Tokio zilver won op de individuele tijdrit, is hij opgeleefd. Een polsbreuk gooide weliswaar roet in het eten voor het WK in Vlaanderen, maar inmiddels werkt Dumoulin toe naar 2022.

“We hebben er de afgelopen maanden in de ploeg veel over gesproken. Ik vind het rijden van een klassement heel bijzonder. Dat is de ultieme uitdaging, het summum van het wielrennen”, laat hij weten in een interview met De Telegraaf. “Die highs zijn mijn drijfveren. Niet alleen dat natuurlijk. Plezier moet er altijd zijn, maar als die speciale hoogtepunten er niet waren, had ik het ook niet zo leuk gevonden.”

‘Lekker in mijn vel’
“Ik vind het bijzonder dat ik die kans heb, en gaaf dat ik het goed kan. Hoe moeilijk het ook is hè, want er komen heel veel stress en druk bij kijken. Maar als ik tot nu toe terugkijk op mijn loopbaan, zijn juist die momenten waar je onder moeilijke omstandigheden maximaal presteert de meest speciale”, aldus Dumoulin, die zich – vergeleken met de vorige winter – nu heel goed voelt. “Vorig jaar merkte ik in december dat het gevoel niet goed was, overtraind en heel moe. Nu voel ik me fit en zit ik lekker in mijn vel.”

De Giro-winnaar van 2017 zegt niet bang te zijn voor de jonge, talentvolle klassementsrenners. “Ik vind het alleen maar mooi dat er elk jaar weer een paar van die jonge gasten bij komen. Het maakt het nog moeilijker om een goed klassement te rijden, maar voor de wielersport is dat geweldig”, geeft hij aan.


Dit artikel delen:

89 Reacties

wimvl 23 december 2021 om 12:35

Goede tijdrijder, goede klimmer maar hij gaat tekort komen. Als Roglic mee doet gaat hij moeten knechten. Om als kopman uitgespeeld te worden kan hij best in een ander team rijden. Maar dat neemt niet weg dat Tom mijn sympathie heeft en nog steeds een top renner is.

Michelangelo 23 december 2021 om 13:02

@Wimvl,
Er zijn mensen die Wout klassementsambities toedichten. Als Wout dit moet kunnen (die buiten de TA nog niets heeft laten zien qua klassementen) dan moet Tom toch zeker een goed klassement kunnen rijden.
Tom in vorm is ongeveer gelijkwaardig in de tijdrit, en hij heeft m.i. zijn gewicht mee voor het werk bergop in vergelijking met Wout.

Ik denk dat teveel mensen hem afrekenen op zijn laatste optredens waarin hij niet lekker in zijn vel zat. Maar Dumoulin met de vorm zoals in zijn beste dagen moet zeker op kunnen tegen Bernal, MAL en dat soort mannen. Rog en Pog zijn m.i. op dit moment een maatje te groot voor iedereen.

wimvl 23 december 2021 om 18:00

@michel. Jou antwoord klopt. Tom schat ik in een grote ronde wat klassement betreft hoger in dan Wout. Ik vrees echter dat hij niet als kopman mag/kan starten. Wel eventueel als schaduw kopman. Voor het podium vrees ik dat hij te kort schiet. Maar fantastische renner en ook sympathiek.

Wim Kruithof 24 december 2021 om 05:54

Michelangelo, je dompelt de Britten en hun nationale Tour in rouw.

lo squalo dello Stretto 23 december 2021 om 12:36

Hij is natuurlijk populair hier als Nederlander en zijn Giro-winst was mooi maar het was toch veelal aanklampen op de echt grote cols en uitpakken met zijn tijdrit/motor. Dan zie ik liever de gevleugelde klimmers bezig. Betwijfel ook of het hem nog zou lukken om ooit een grote ronde te winnen. Ik zou hem zeker niet naar de Tour meenemen na het debacle van vorige keer. Alles in vraag stellen; niet knechten voor Roglic;… Erna in de Vuelta gaf ie ook op terwijl Roglic echt z’n mannen nodig had. Qua cooperation was dat slecht

Romāns Vainšteins 23 december 2021 om 12:43

Klopt hoor.

Dumoulin is echter zo heerlijk menselijk in woord en beeld dat je serieus met hem meeleven gaat en ik denk dat hij dat tot in grensoverstijgende mate opwekt.

Michelangelo 23 december 2021 om 13:03

Ik heb toch een iets ander beeld uit de Giro tijd. Een rit naar zo’n klooster, waar hij meermaals probeerde om mensen los te rijden bergop, en het uiteindelijk al sprintend toch voor elkaar kreeg. Dat was meer dan aanklampen….

Dantiest 23 december 2021 om 14:15

Dat was prachtig maar eerder de uitzondering.
Wie schreef dit? O ja, die baseert dikwijls zijn beeld op uitzonderlijke gebeurtenissen.

joowii 23 december 2021 om 20:05

@Dantiest:
Ga je dit iedere reactie doen? Gezellig.

2017 is geen goed referentiejaar, want hij was nog in opbouw als klassementsrenner. In 2018 laat hij zien dat hij in de bergen gewoon het verschil kan maken. Er waren dat jaar gewoon twee Britten te sterk (al vraag ik me nog steeds af wat er was gebeurd als hij dat jaar “gewoon” fris naar de Tour was gegaan.

Dantiest 23 december 2021 om 20:43

Nee, zou tijdverspilling zijn. Geen zorgen.

de adelaar 23 december 2021 om 12:44

Geen nieuws

VerstandOpNul 23 december 2021 om 12:48

Hopelijk in de Giro!
Er zijn eigenlijk maar 3 renners afgetekend sterker dan Tom en die lijken allemaal naar de Tour te gaan.
Veel jongere renners met talent, maar hebben die hebben nog niet de taaiheid en slimheid van Dumoulin..

Kortom, ik vind hem beslist niet kansloos om nog eens podium te rijden..

Dantiest 23 december 2021 om 13:12

Gelijk wanneer Tom ervoor wil gaan ben ik blij.

platteprijs 23 december 2021 om 13:13

Als kopman naar de Tour. Waarom? Gewoon omdat ik dat graag zie.

I Langof 23 december 2021 om 13:55

Grootste probleem van 2020 was toen ze alle 3 besloten om de Tour te rijden. In dat jaar waren de parcoursen allemaal gelijkaardig. Dit jaar mag Tom serieus alleen rekenen met Giro met zeer beperkte ondersteuning.

Wout moest zijn kans om een etape te winnen vergeten om Tom te redden van het rondkijken, en de twee zullen nooit meer samen functioneren. Dus: Tom+Wout op Tour = NO GO.

De beste knechten gaan naar de Tour en TJV zal geen risico nemen dat er iemand van hun geblesseerd raakt tijdens Giro.

Vuelta is te laat vor Tom.

Wildebert 23 december 2021 om 15:00

Mindere ondersteuning? Geen al te groot probleem toch? Net als in 2017 ‘gewoon’ in de laatste etappe (ITT) de eindoverwinning pakken.

harryjohan71 23 december 2021 om 16:23

@I Langof Zeer beperkte ondersteuning is wel erg overdreven. Als Kruijswijk, Foss, Bouwman, Leemreize en Harper de Giro gaan rijden, is de ondersteuning prima voor Dumoulin. JV kan heus voor de Tour en de Giro wel een prima team opstellen. Of ben je al vergeten hoe sterk Bouwman en Foss als knecht van Bennett in de Giro reden

I Langof 23 december 2021 om 19:11

Steven en Tom samen?
Herinner je de reactie niet meer toen Tom kwam “OH NEEEE”
Kijk naar uit om het te zien!!!

Blackcanyon 23 december 2021 om 15:29

Mooi. Tom is weer fris. Laat ze een poepie ruiken!
Ik denk dat ie voor de Vuelta gaat (daar was hij als eens dicht bij de zege, maar kon in tegenstelling tot Astana niet op knechten rekenen).
Jaar daarna de tour.

japio 23 december 2021 om 16:09

In de Tour gaan we sowieso Roglic zien, en Vingegaard ook lijkt me. Ze gaan hem echt een tourstart in eigen land niet ontnemen. Dan zou Dumoulin voor de Giro kunnen gaan, samen met Kruijswijk als wisselkopman.

De ploeg zou dan kunnen worden:
Dumoulin
Kruijswijk
Oomen
Bouwman
Leemreize
Harper
Affini
Van Emden

Lijkt me een prima ondersteuning.

En de Tour dan:
Roglic
Vingegaard
Van Aert
Dennis
Kuss
Foss
Gesink
Laport/Theunissen

5211 23 december 2021 om 16:18

Het, grote speculeren welk team de tour of giro rijd, wie knecht of 2e kopman. Zelfs bij TJV zijn ze er mogelijk nog niet helemaal uit.

Daarom, we zullen het wel lezen, horen later wie wat waar rijd.

EricV 23 december 2021 om 19:06

Ik denk niet dat ze tom meenemen naar de tour. Daar is hij een te onzekere factor voor geworden. Hij zal wel de giro gaan rijden met een b team

KevinK1986 23 december 2021 om 19:41

Dit zal zeker de Giro gaan worden. Hoewel het aantal tijdrit kilometers (27 in totaal?) iets aan de lage kant is, kan dit natuurlijk wel de ronde zijn voor Dumoulin om het vertrouwen in zichzelf te bevestigen.

In de Tour verwacht ik met Vingegaard en Roglic dat TJV al ijzersterk vertegenwoordigd zal zijn (pech buiten beschouwing gelaten natuurlijk)

SpeedyLegs 23 december 2021 om 19:42

Een seizoen als een kamelenrug. In de tour een rol a la Van der Poel senior?

Dantiest 23 december 2021 om 20:47

Wat voor rol is dat?

Dr op en dr over 23 december 2021 om 21:00

Het traject van de Vuelta 2022 zou Tom Dumoulin in principe erg goed moeten liggen. Ik zat toevallig gisteren de Lanterne Rouge Vuelta 2022 preview podcast te kijken, en moest gelijk aan Tom denken.

https://www.youtube.com/watch?v=Nm-1bRJsxMU

Komt bij dat de start ook nog eens in Nederland is. :)

Mwielerfan 23 december 2021 om 22:56

Leuk dat ie nog eens meedoet, maar is het niveau niet hoger dan in de nadagen van froomes top? Dumoulin is ook wel erg zwaar. Volgens mij moet ie giro en Vuelta proberen. Eeuwig zonde dat ie in 2018 tactisch niet voor de tour koos en bovendien weinig ondersteuning had, een grote ronde winnaar onwaardig. Zelfs pinot had een knecht, iemand van niveau Reichenbach moet toch het minimum zijn

Schollekop 24 december 2021 om 18:49

Eerst maar eens zien hoe hij in de Tirreno of PN presteert. Het geloof in Tom in een grote ronde ben ik wel een beetje verloren de laatste jaren. Maar hij mag mij verrassen

Headlines

Materiaalzone

Populair