Tom Boonen: “In het moderne wielrennen kent Gilbert zijn gelijke niet”

maandag 15 april 2019 om 11:33
Tom Boonen: “In het moderne wielrennen kent Gilbert zijn gelijke niet”

Boonen en Gilbert samen in 2017 - foto: BrakeThrough Media

Tom Boonen is na afloop van Parijs-Roubaix vol lof over voormalig ploeggenoot Philippe Gilbert. “Dit was nog eens de Philippe Gilbert van in zijn absolute hoogdagen”, aldus de viervoudig winnaar van Parijs-Roubaix tegen Het Laatste Nieuws.

Boonen geeft aan dat hij altijd heeft geloofd in Gilbert. “In zijn ‘Strive for Five’ was ik vorig jaar al één van zijn grote ‘believers’ voor de Helleklassieker. Dat geloof werd dit jaar alleen maar versterkt”, aldus Tornado Tom. “Maar ik geef toe: toen zijn maag en darmen in de aanloop naar de Ronde van Vlaanderen plots protesteerden, sloeg ik even aan het twijfelen. Je weet nooit welke impact dat heeft op een mens.”

Uiteindelijk bleek Gilbert op tijd hersteld van zijn klachten om te pieken in de Helleklassieker. “Zoals zo vaak bij renners die ziek worden in de rechtstreekse aanloop naar een grote koers, krijgt de conditie bij vlot herstel een extra boost. En dus deed Gilbert perfect wat hij moest doen: de gouden voorzet vakkundig binnenkoppen.”

Gilbert heeft nu vier van de vijf monumenten gewonnen, iets wat Boonen zelf niet behaald heeft. “Of ik deze reeks prestigieuzer inschat dan het pakketje Vlaamse klassiekers dat ik zelf heb gewonnen? Da’s een moeilijke”, is de veelwinnaar eerlijk. “Eerlijk: wat Phil nu voor mekaar krijgt, kon ik met mijn 82 kilo niet. Dat lag buiten mijn bereik. In het moderne wielrennen kent Gilbert dan ook zijn gelijke niet.”

Het enige monument wat nu nog rest voor Gilbert is Milaan-San Remo. “Dat wordt moeilijk. Ervaring en parcourskennis spelen in zijn voordeel, maar de punch heeft hij niet meer. Al weet je het met Phil natuurlijk nooit”, lijkt Boonen nog steeds vertrouwen te hebben in de ‘Strive for Five’ van Gilbert.

Dit artikel delen:

24 Reacties

lt86 15 april 2019 om 11:57

De 2 beste Belgische wielrenners van de voorbije 20 jaar!

0
Mwielerfan 15 april 2019 om 13:40

Museeuw is toch ook wereldkampioen geweest en 3x Roubaix en Vlaanderen.

0
MichielH 16 april 2019 om 00:35

De meeste van die overwinningen van Museeuw waren dan ook niet in de afgelopen 20 jaar.

0
Tour 15 april 2019 om 11:58

Ik denk ook dat Gilbert de 5 allemaal kan pakken. Heeft een fijne ploeg er voor.

0
freirefreire 15 april 2019 om 12:23

Ik geloof er nog in, maar hij zal Alaphilippe zover moeten krijgen dat hij als titelverdediger zijn kansen opoffert op de Poggio voor een zege van Gilbert. Dan kan hij, mits hij de hele winter traint naar een piek midden maart en zich een jaar lang toelegt op die ene afdaling, Bovenop de Poggio een gaatje slaan en proberen solo aan te komen. Als Viviani er dan achter zit en er zijn wat andere sprinters gelost, dan heb je kans dat het even stilvalt.

0
toerist 15 april 2019 om 12:43

Alaphilippe zal dit zeker overwegen, hij heeft MSR immers al in de pocket, maar Viviani gaat dit toch niet graag zien gebeuren. Dit jaar werden ook al alle ballen op een andere renner dan op de topsprinter gezet, volgend jaar opnieuw wordt een moeilijk verhaal. Is uiteindelijk voor sprinters toch nog altijd de ultieme bekroning van een carrière. Voor Gilbert uiteraard ook ;-)

0
LutsenkoFan 15 april 2019 om 13:35

Lijkt mij vrijwel onmogelijk om als Gilbert zijnde alleen weg te springen. Wat wel zou kunnen is dat er een groepje wegkomt net als nu en ze dan Gilbert laten rijden.

Of ze moeten als collectief milaan san remo een keer hard maken.

0
Mwielerfan 15 april 2019 om 13:42

Viviani moet eerst maar eens echt goed de poggio over komen

0
ChefSpijker 15 april 2019 om 14:30

Alaphilippe heeft een aflopend contract en Lefevre gelooft er niet echt in dat ie blijft omdat er veel ploegen met een zak geld zullen komen wat hij niet kan matchen. Dan heeft Gilbert vrij spel.

0
toerist 15 april 2019 om 14:43

Waar heb je dat gelezen over Lefevere?

0
Kannibaal van Schepdaal 15 april 2019 om 17:51

(niet Sarcastisch) Lefevere doet inderdaad zelden echt grote inspanningen als één van zijn renners te duur is geworden. Kittel, Gaviria, Martin, Terpstra konden allemaal elders meer verdienen, lees: niet bij Lefevere.

Ook al is hij nog heel jong, ik denk dat Lefevere ook niet zal willen houden wegens te duur door zijn boerenjaar.

Mas zit in dezelfde situatie. Tweede in de Vuelta, dus zijn volgende contract zal significant beter zijn. Waarschijnlijk Movistar.

Lefevere zal liever zijn geld steken in de brede basis die in een iets hogere loonschaal komt, zoals Jakobsen, Hodeg, Asgreen, Sénéchal, Jungels, Lampaert, Gilbert, Stybar.

De vraag is ook wat Lefevere met Viviani zal doen. Die heeft waarschijnlijk ook voor een minder contact getekend om bij Sky weg te zijn, dus zijn waarde zal ook wel de hoogte in zijn geschoten. Ik betwijfel of Lefevere hem zo'n contract zal willen geven als hij met Jakobsen en Hodeg al twee veelbelovende (en goedkopere) sprinters in huis heeft. Als ze vinden dat Jakobsen volgend jaar al naar de Tour kan, dan zie ik Viviani vertrekken.

0
thorsen 15 april 2019 om 15:41

Ik heb vernomen dat het inmiddels alweer 30 jaar geleden is (Sean Kelly) dat een renner op 4 van de 5 monumenten kwam, en van 1977 geleden dat de laatste renner (De Vlaeminck) de 5 completeerde.

Dat zet deze prestatie wel even in perspectief vind ik, al helemaal als je bedenkt dat het wielrennen steeds meer gespecialiseerd wordt, en dit soort prestaties dus steeds lastiger zullen worden.

0
toke 15 april 2019 om 16:07

Daar komt hij weer……Tromgeroffel…..Dan word Sint Matheu van der poel de eerste sinds 1977……Dit jaar nog de ronde van Lobardije….Volgend jaar Milaan Sanremo en Parijs Roubaix….En in 2021 ronde van Vlaanderen en Luik Bastenaken Luik.
Na komende zondag zal niemand daar nog twijfls over hebben.

0
tvm 15 april 2019 om 15:53

Gilbert > Boonen vind ik.

0
tvm 15 april 2019 om 15:57

Andere renners die de 5 monumenten wellicht zouden kunnen als ze willen en wat geluk hebben:
Kwiatkowski mits hij opschiet.
Alaphilippe (al wordt Roubaix een uitdaging)
Jungels (mist de punch dus zal solo aan moeten komen maar dat kan hij)
MvdP als hij bergop blijkt mee te kunnen

0
Mwielerfan 15 april 2019 om 23:37

Evenepoel als hij zo goed is als iedereen zegt. Als je toekomst I boekt zoals bij vdp kun je alle belofte renners wel noteren

0
sweefie 15 april 2019 om 16:42

Deze prestatie is inderdaad niet te onderschatten, voor mij gelijkwaardig aan het winnen van de drie grote rondes als ronderenner. Systematisch monumenten winnen blijft sowieso een hele uitdaging, van het huidige peloton hebben alleen Gilbert, Valverde en Nibali er meer dan 2.

Van veel nieuwe “eendagsrenners” wordt nogal gemakkelijk verwacht dat ze er wel een aantal bijeen gaan winnen, maar intussen is het toch al minder aannemelijk dat Sagan of Kwiatkowski er nog in zullen slagen om Boonen en Cancellara op dat vlak te evenaren.

0
lauran 15 april 2019 om 21:15

Valverde heeft enkel L-B-L gewonnen en Nibali Lombardije en MSR. Of tel jij het aantal keren mee? Qua monumenten/klassiekers staat Gilbert nu toch op eenzame hoogte. Gek eigelijk dat Gilbert altijd redelijk onder de radar blijft en zeker bij de belgen in de schaduw van Boonen staat. Heeft inmiddels een zeer indrukwekkende ere lijst bij elkaar gereden waar enkel San-Remo nog op ontbreekt.

0
Romāns Vainšteins 15 april 2019 om 21:37

Gilbert staat qua aanzien in sportmanschap helemaal niet zo ‘in de schaduw van’ Boonen hoor. Verre van. Boonen is gewoon veel meer een olijke , praatgrage en camerasympathieke kerel los nog van het feit dat Gilbert prima Nederlands spreekt maar wel gewoon een Waal en dus francofoon is.

0
Mwielerfan 15 april 2019 om 23:41

Vlaming if niet maakt gewoon veel uit. En Gilbert mag meer verschillende monumenten hebben, boonen heeft er nog altijd 2 meer gewonnen en bovendien allemaal in en vlakbij Vlaanderen. Lombardije spreekt gewoon niet zo aan, zelfs die koude regen editie die Gilbert won is toch ver weg, dus qua aansprekende zeges dichtbij is het zelfs 7 en 3.

0
sweefie 16 april 2019 om 09:37

Ik rekende inderdaad de hoeveelheid erbij. Anders is er inderdaad zelfs geen 1 renner die er meer dan 2 heeft.

Ik vind variatie in een erelijst het mooiste bij een coureur, vandaar staat Gilbert helemaal bovenaan mijn lijstje (en ook boven Boonen). Hij heeft ook ritten in alle grote rondes (+ Zwitserland en Dauphiné) gewonnen, rode en gele trui gedragen, wereldkampioen… Veel mooier wordt het niet.

Op de tweede plaats staat voor mij Nibali, alle grote rondes en 3 (2 verschillende) monumenten is ook niet slecht. Valverde heeft een machtig palmares maar veel eenzijdiger. Benieuwd wie de volgende Gilbert wordt!

0
Joop Zoetemelk 15 april 2019 om 16:51

Milaan San Remo is een loterij, het halve peloton kan deze klassieker aan tot aan de finish.
Dus ook een Gilbert..
De andere klassiekers winnen vaak de sterkste renners in koers, Roubaix is weer een beetje mazzel hebben met het aantal lekke banden op cruciale momenten, maar daar wint ook 9/10 de sterkste in koers.

0
thorsen 15 april 2019 om 17:04

Het voordeel van San Remo kan dan weer zijn dat als Gilbert daar echt 100% in vorm is, zijn concurrenten dat dan niet zijn, omdat die nog vooruit kijken naar de andere klassiekers e.d.

Ik zeg ga er voor!

0
Spinergy 16 april 2019 om 11:14

-“Zoals zo vaak bij renners die ziek worden in de rechtstreekse aanloop naar een grote koers, krijgt de conditie bij vlot herstel een extra boost.-

Kan iemand mij dit medisch onderbouwen?!

Klinkt als een ‘Gianni Romme’tje’ voor mij…..

0

Headlines

Populair

Materiaalzone