Thymen Arensman liet zich op trainingskamp elke dag lossen
Ride Thymen Arensman gaat als nummer negen van de Giro d’Italia de slotweek in. De Nederlander van INEOS Grenadiers zit er deze ronde elke keer goed bij en zagen we zondag zelfs in de aanval op de Monte Grappa. Om dit seizoen – in tegenstelling tot in 2024 – fris aan de Giro te starten, veranderde Arensman het een en ander aan zijn voorbereiding, vertelt hij in een groot interview in RIDE Zomergids.
Arensman had vroeger altijd de neiging om op training meer te doen dan zou moeten. “Dan wrong ik mezelf helemaal uit, dat zit denk ik in de aard van het beestje. Dan geraakte ik in de stress als ik mijn wattages niet haalde, maar nu vertrouw ik erop dat dat in koers komt. Dat ik dan wel die 50 of 100 watt extra kan rijden. Op hoogtestage op Tenerife in januari was het gewoon echt heel relaxed. Ik denk dat ik bijna elke dag ben gelost op de slotklim, het maakte me helemaal niet meer zoveel uit als iemand harder omhoog reed.”
“Maar ik heb nog een voorbeeld”, gaat hij verder. “Ik werk sinds dit jaar ook niet meer met een nutritionist. Misschien werk je met een nutritionist wel met het ideale plan, maar voor mij werkte het niet. Ik eet gewoon wat ik wil en luister naar mijn lichaam. Ik heb de afgelopen jaren genoeg geleerd over voeding, dus ik heb zelf ook wel een basic understanding van voeding. Het is allemaal geen rocket science.”
“Je weet wel hoeveel koolhydraten per uur je nodig hebt en het mag ook duidelijk zijn dat je op een rustdag minder moet eten dan op een dag waarop je zes uur traint. Het is gewoon logisch nadenken en ook naar mijn gevoel luisteren. Als ik zin heb in een stukje chocola: prima. Maar dan neem ik tegenwoordig wel puur in plaats van melk. Vroeger zou ik dat achterwege gelaten hebben. Het dan bewust niet eten kostte me achteraf al bijna meer energie dan als ik dat stukje chocola gewoon in mijn mond had gestopt.”

"Als ik zin heb in een stukje chocola: prima. Het dan bewust niet eten kostte me achteraf al bijna meer energie dan als ik dat stukje chocola gewoon in mijn mond had gestopt.”
Houd er enorm van, dat je niet doordraaft in theoretische 'voedingsregels' maar pragmatisch en naar je eigen individu kijkt - en ter voorbeeld juist een heel slecht idee (chocolade) kunt omdraaien naar genieten van de chocolade (doordat je daarmee geen negatieve energie krijgt van het bewust niet-eten er van).
hij gaat de titel van klassementsrijder, of beter podiumkandidaat op deze manier niet inlossen.